*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Look-alike taxifirmaet Uber skal konkurrere på lige vilkår

Jeg er faktisk ret ligeglad med, at Uber kun opfatter sig selv som en platform. De facto leverer de taxikørsel. Skal Uber være på det danske marked, skal de derfor underlægges samme regler som den eksisterende taxikørsel.

Uber, Airbnb, og hvad de nye onlinetjenester ellers hedder, bliver diskuteret ret meget på europæisk plan. Uanset vinklen lyder mantraet: ”Digitaliseringen skaber nye muligheder for virksomhederne, og de muligheder kan kun udnyttes, hvis I politikere lader være med at lovgive på området.” Og hvis det i sig selv ikke er provokerende nok, så følges det gerne op med argumentet: ”Ja, allerhelst så vi gerne, at I afregulerer”. Det er holdninger, der typisk leveres af virksomheder og af borgerlige politikere. Vi kender også synspunkterne fra de danske aktører.

Nuvel, den nye teknologi giver masser af nye muligheder. Hvem kan i hvert fald sige, at de ikke har brugt et stykke teknologi i dag? Jeg bruger eksempelvis min telefon flere gange i løbet af dagen til at holde mig holde opdateret via mails, tjekke oplysninger om fly på apps, løber med Endomondo i ørene osv.

Ny teknologi giver altså nye muligheder, så langt giver jeg dem da ret. Det kan være en helt anden måde at drive virksomhed og samfund på, og det er en helt anden måde at være forbruger, arbejdstager og borger på, når man kan gøre det hele online, og ens fysiske placering reelt ikke betyder ret meget. Flere ting bliver nemmere, og det er smadderspændende. Brugeren bestemmer det hele, og der er kontant afregning over for virksomheden. Når noget ikke virker, så stemmer forbrugeren med fingrene. De klikker bare ind på en anden udbyder, der leverer det, de ønsker. Skønt, nemt, frit valg og ingen løftede pegefingre. Det må næsten være et ønskesamfund for dem, der tror på minimalstaten.

Men for mange mennesker repræsenterer teknologien også nye trusler, og det skal tages alvorligt. Tag Uber eksempelvis. De siger, at de blot er en platform, hvorimod andre oplever, at Uber er et look-alike taxifirma. Airbnb italesætter deres virksomhed som deleøkonomi, når det er bedst, mens andre ser dem som skaberen af et reelt boligproblem, fordi deleøkonomien for nogle bare handler om at tjene penge. Eksempelvis i Berlin har Airbnb været med til at skabe mangel på boliger til en overkommelig pris for de mennesker, der faktisk bor og arbejder i byen.

For mig at se er det helt afgørende, at vi får fastlagt nogle konkrete principper for digitaliseringen. Varer og services, der sælges online, må aldrig føre til mindre beskyttelse af hverken den person, der producerer varen/tjenesteydelsen, eller af køberen. Det må for den sags skyld heller aldrig føre til udvanding af samfundets helt legitime krav om beskatning.

Digitaliseringen skal ikke bruges som en genvej til at afregulere beskyttelsen eller fjerne den omfordeling af værdier, som vi har brugt hele sidste århundrede på at etablere. Hvis vi gør det, så er digitaliseringen med til at afvikle velfærdssamfundet. Stop nu venligst snakken om behovet for deregulering. Lad os i stedet for tage en snak om, hvordan vi kan sikre, at teknologien fører til noget godt for os alle. Fair konkurrence, sikkerhed for beskatning og højt niveau af borger-, arbejdstager- og forbrugerbeskyttelse er simpelthen et minimum.

Jeg er faktisk ret ligeglad med, at Uber kun opfatter sig selv som en platform. De facto leverer de taxikørsel. Det er sådan, at forbrugeren oplever det. Skal Uber være på det danske marked, skal de derfor underlægges samme regler som den eksisterende taxikørsel, ellers er der ikke tale om fair konkurrence. Vi kan sagtens diskutere de generelle regler for taxikørsel: Er der brug for en opdatering? Tja, måske. Men så skal det gælde alle, der leverer taxikørsel. Det vil dermed også gælde Uber.

Airbnb-leje er en virkelig god måde at få sig en lokal oplevelse og måske endda en billigere overnatning i et fremmed land. Men skal Airbnb fungere, skal sikkerheden i lejlighederne være i orden, hygiejnen skal op på hotelniveau, og skatten skal betales. Det er helt fint med mig, at byer som Berlin sætter en stopper for spekulation i Airbnb-udlejning. Det er ikke deleøkonomi at fjerne de lokale beboers muligheder for at få en lejlighed, der er til at betale for en mindsteløn.

Deleøkonomi, platformsøkonomi, digitalisering etc. Ja, ”kært barn” har mange navne. Digitaliseringen er kommet for at blive. Lad os derfor bruge den fornuftigt. Lad os huske at beskyttelsen af arbejdstagerne, af miljøet og af vores fælleskab ikke skal stå i modsætning til at udnytte de nye muligheder. Lad os omfavne den med regulering og fornuft, så langt flere kan få gavn af teknologiens muligheder, mens langt færre bliver ramt af dens udfordringer. Deregulering og platformsøkonomi er ikke to sider af samme sag. Lad os blive ved med at huske hinanden på det.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her