*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Malta beder om hjælp - det er forskellen

Malta er hverken som Polen eller Ungarn. Men landet har brug for en hånd, og den har de selv rakt ud efter.

Malta er et land med udfordringer. Men Malta er også et land, der ikke benægter, at det har udfordringer. Derfor skal Malta have den hjælp, som landet har brug for.

I dag var situationen i Malta på dagsordenen i Europa-Parlamentet. Sat på dagsordenen af de borgerlige, fordi regeringen i Malta er socialdemokratisk. Sat på dagsordenen for at foregive at Malta er det nye Ungarn eller det nye Polen.

Men Malta er hverken Polen eller Ungarn. Malta er Malta.

Ja, det er bekymrende, at en kritisk journalist i Malta dræbes med koldt blod. Og ja, det er også bekymrende at Malta er et skattely. Men det er ikke grund nok til at sidestille Malta med andre EU-lande, der er i fuld gang med at krænke retsstatsprincipperne.

Den maltesiske regering har selv bedt det amerikanske FBI om at komme til øen, så det kan efterforske mordet på journalist Daphne Caruana Galizia. Det for at undgå spekulationer om en partisk og ufuldstændig efterforskning.

Malta har altså selv rakt hånden ud og bedt om hjælp. Ikke kun til FBI, men til hele EU.

Så mens Ungarn og Polen buldrer derudaf med at krænke retsstatsprincipper, så er Malta gået i dialog med EU.

Lad os bruge den dialog til at hjælpe Malta med at få ryddet op. At få opklaret mordet. At beskytte journalister. At få stoppet det maltesiske skattely. Og få styrket retsstaten og gennemsigtigheden.

Og lad os i samme ombæring opfordre Polen og Ungarn til at gøre det samme som Malta: at række ud og bede om hjælp til at kunne efterleve de principper, der gør sig gældende i en europæisk retsstat og i et rigtigt demokrati.

Det ville være ønskeligt, hvis vi på den måde, igen kan sammenligne Polen og Ungarn med Malta.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Rune Lund
20.11.17, 23:16
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.11.17, 20:42
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.17, 09:30
Protesten kan sagtens komme nedefra og igen og igen, det er faktisk livsnerven i et demokrati. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
20.11.17, 08:05
Sherin Khankan truer nu Naser Khader og co. med en injuriesag. Lad os få den, så der kan blive kastet lys over imamens tankevækkende udtalelser og forkærlighed for sharia. Læs mere
Af Louis Jacobsen
19.11.17, 16:55
Flere og flere kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske, hvem der arbejder for de klausuler, når I stemmer. Læs mere
Af Jens Kindberg
18.11.17, 13:36
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her