*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mændene vandt EM i 92, men ingen ved, at kvinderne har vundet VM to gange?!

Man kan ikke andet end at konkludere, at foruden Caroline Wozniacki, Pernille Blume og håndbolddamernes uundgåelige monopol, så er kvinder fortsat overset i sporten.

2-1 over Tyskland, sådan! Godt gået. Det danske kvindelandshold har lige spillet sig i en semifinale ved EM. De trodsede regnen og oddsene, men det er faktisk langt fra første gang, at det danske kvindelandshold har præsteret massivt på grønsværen.

At vinde VM i fodbold er vel objektivt set en af de største sportspræstationer, man kan forestille sig. En folkekær sport, hvor konkurrencen er hård, og hvor der hvert år skydes millioner af kroner efter den kommercielle del af sporten. En VM-medalje kaster uendelig anerkendelse og opmærksomhed af sig… I hvert fald, hvis man er en mand.

For Danmark har faktisk vundet VM i fodbold to gange før, selvom det ikke er noget, der fremgår af hverken historiebøgerne, er en del af sportskommentatorernes repertoire eller nævnes på skærmen. Man skulle næsten tro, at det var en skamfuld affære, så lidt som det omtales. Nuvel var det ilde set på daværende tidspunkt, at kvinder sådan dyrkede sport, men som en del af den øvrige kvindefrigørelse vi hædrer i dag, så kunne man godt fremhæve den præstation.

I 1970 vandt Boldklubben Femina på vegne af Danmark over Italien 2-0 ved det uofficielle VM i kvindefodbold, endda i Italien. Og den danske guldrus gentog sig i 71 – hvor kvinderne igen – denne gang med et rigtigt udtaget landshold, vandt over Mexico, endnu en gang over værtsnationen.

Efter de to VM-sejre tog Dansk Boldspil-Union sig sammen og begyndte at organisere kvindefodbold i Danmark.

Og med god grund. For, hvis man kaster et historisk tilbageblik på dansk fodbolds milepæle, så har kvindefodbold overgået herrerne med mange fodboldsbaners længde.

Alligevel er det fortsat sådan, at hæderen, opmærksomheden og lønnen er vidt forskellig. For eksempel er ingen af de VM-vindende kvinder nogensinde blevet optaget i sportens Hall of Fame, hvor ellers både Morten Olsen, Preben Elkjær, Brian og Michael Laudrup, Allan Simonsen og Peter Schmeichel fremgår. Faktisk er det så grotesk, at der i alt kun er optaget 5 kvinder i sportens Hall of Fame.

Man kan ikke andet end at konkludere, at foruden Caroline Wozniacki, Pernille Blume og håndbolddamernes uundgåelige monopol, så er kvinder fortsat overset i sporten. Og hvorfor så det? Uden sådan at slå for hårdt op i banen, så er det vel i bund og grund fordi, at vi fortsat lever i et samfund, som har et patriarkalsk islæt. Kvindens sportspræstation regnes ikke for det samme som mandens. Det bebrejder jeg hverken mændene eller kvinderne selv isoleret set.

Men det er da oplagt, at der hvor man har magten til at skabe forandringen, der bør man gøre det. For eksempel ift. Hall of Fame, hvor bla. Preben Elkjær, Anders Kern Bøje, Flemming Østergaard og flere sidder og tager sig af udnævnelserne. Der sidder i øvrigt kun en kvinde i den bestyrelse, Lone Hansen, på vegne af Team Danmark. Eller på skærmen, hvor DR som en del af Public Service godt kunne uddele lidt mere konfetti til kvinderne. Eller i spalterne, hvor aviserne godt kunne gemme lidt blæk til kvinderne.

For det ville klæde det ellers ligestillede Danmark, hvis vi hædrede kvindelige og mandlige sportspræstationer på lige vis, som vi i øvrigt prøver at praktisere i resten af samfundet; arbejdsmarkedet, uddannelsessystemet og foreningslivet mv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her