*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi går for meget op i, hvad andre tænker om os

Vi taler om, at vi lever i en tid, hvor frisindet har kronede dage, hvor du kan se ud, gøre, mene og tænke hvad du vil. Men paradoksalt nok virker det til, at vi ikke rigtig hviler i os selv.

Vi taler om, at vi lever i den narcissistiske tidsalder, men spørgsmålet er om det er rigtigt? Er vi forelskede i vores eget spejlbillede eller kigger vi os så meget i spejlet, fordi vi forsøger at efterligne andre? Lignes andres billede.

Mange mennesker render rundt og har ondt i livet. Statistikkerne taler deres tydelige sprog. Depressioner, angst og tvangstanker. Mange, måske særligt de unge, føler sig utilstrækkelige og kan ikke leve op til samfundets forskruede idealer. Hverken i forhold til uddannelse, karriere, udseende og social omgangskreds. Hvem af os kan egentlig det?

Og nu siger jeg det fortærskede, men det gør det ikke mindre rigtigt. De sociale medier visualiserer verdenen og mennesker på en virkelighedsfjern måde.

Livet er ikke som på de sociale medier. Vi viser det kønne, imponerende og polerede. Kun solsiderne og aldrig skyggesiderne.

Men hvordan skal vi egentlig vide det, hvordan skal vi huske på at minde os selv og hinanden om det hele tiden? For det er nødvendigt. Det er nødvendigt, at vi tager snakken kollektivt om, at man skal være som man er, og ikke påtage sig en livsstil, fordi den gør sig godt bag et filter på et billede på instagram. Vi skal tale om, hvordan man bliver tro mod sig selv og hvordan lykken findes.  

Vi higer og søger efter en identitet, som på den ene side er unik, men som på den anden side ikke må være så unik, at den ikke passer til illusionerne på de sociale medier. Vi må ikke gå glip af andres anerkendelse. Vi frygter for at gå i ét med tapetet, livet må ikke gå ubemærket hen, men samtidig bruger vi al for meget tid på analysere, hvad andre tænker om os.

Vores stræben efter en særlig identitet er sjældent rodfæstet i os selv, men handler mere om at imponere omverdenen.

Når jeg selv tænker tilbage fra mine teenageår og frem til et par år siden, så gik jeg frygtelig meget op i, hvad folk tænkte om mig. Jeg gjorde en dyd ud af at være ”på”, folk skulle gerne både se og høre mig, og de skulle gerne kunne lide mig. Jeg skulle jo ”være noget” som forudsætning for at blive til noget.

I dag har jeg det anderledes. Jeg er den jeg er. Jeg behøver ikke at være ”på”, og folk må slå sig på mig, som de vil. Ikke mit problem.

Næsten i hvert fald. Jeg falder også i. Jeg skriver om succeserne, de høje karakterer fra mit jurastudie, min virksomheds fremgang, lægger billeder op af hjemmet, lige når der er ryddet op og gjort rent. Til gengæld så viser jeg sjældent billeder af mig selv tømmermandsramt, når jeg fået 7 til en eksamen, når mit hjem roder eller skriver om, når jeg synes livet gør ondt og er uretfærdigt.

Men i mødet med folk, der prøver jeg at være mig selv, med al min duelighed og uduelighed. Med al min selvtillid og usikkerhed. Med mit nærmest sydlandske temperament, mine overdrivelser og mine store følelser.

Dermed ikke sagt, at jeg er afstumpet, uhøflig eller dårligt opdraget. Jeg har bare ikke længere brug for alles opmærksomhed og anerkendelse, jeg har brug for at være ærlig, og for, at dem jeg sætter pris på og holder af, også holder af mig.

Jeg vil i det private slå mit lille slag for at der skal være lidt mere plads til det fulde billede. Jeg vil forsøge at være ærlig om mit livs sol- og skyggesider. Slå instagram filteret fra. I mere end én forstand.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
25.07.17, 14:49
En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde Læs mere
Af Signe Munk
25.07.17, 14:37
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
24.07.17, 14:34
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.07.17, 10:38
Grænseforeningen fremstår i dag som en vækkelsesbevægelse for menneskerettigheder, minoriteter og asylindvandring. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.17, 10:03
Nej, er det korte svar. Ikke når man ser på tallene. Læs mere
Af Annika Smith
22.07.17, 12:51
Jeg er ikke et dumt svin. Altså ikke nødvendigvis. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.07.17, 22:31
To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.07.17, 19:07
Hvad mere skal til, for at vi kan lukke Nordvest Privatskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.07.17, 12:09
Sagen fra Minneapolis fortæller om alvorlig slagside hos medierne. Læs mere
Af Finn Slumstrup
21.07.17, 11:10
En sammenhængende strategi for infrastrukturen er påkrævet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her