*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Gik du i fælden? Husk på, at flertallet ikke er curling-forældre

Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne.

Jeg slår mig lige så meget på de historier om forældre, der går al for langt i deres forældrerolle, som alle andre. At man som forældre ikke kan se, at det ikke er omsorg, når man nærmest passiviserer sine børn, er mig en gåde. Selvom børn formelt set ikke er myndige, så behøver man jo ikke tilstræbe en mental umyndiggørelse.

Ubehjælpsomhed og vattethed, som er de åbenlyse konsekvenser af curling-forældrenes galimatias, skaber mennesker, som er rustet meget dårligt til livet – som jo som bekendt er barskt og en konkurrence fra morgen til aften.

Senest har historien om forældre, der har klaget til Roskilde festival over, at deres børn fryser, at de ikke må slå deres telt op under farlige højspændingslinjer, fået folk til tastaturet og raset over curling-forældrene. Der er også for tid til anden historier om curlingforældre, der går med deres børn til jobsamtale, nærmest skriver deres børns stile, fylder deres børns køleskabe med mad, henter deres vasketøj, vasker det og leverer det tilbage til deres udeboende børn, passer deres børns kæledyr som et fudtidsjob og kører deres børn i skole – nærmest bærer dem ind i klasseværelset og så videre.

Det store spørgsmål er dog: Er vi ved at tegne et billede af en forældregeneration som puttenuttede slapsvanse, der har givet op på essensen af forældregerningen – som ikke har hold i virkeligheden? Meget tyder på det.

Det er kun et fåtal – en promille - af forældrene, der kan løbe med den lyssky titel som curlingforældre. Og det skal vi huske på. Sandheden er, at der er intet empirisk belæg for at tale om curling-forældre. Det er en konstruktion, som har taget fart, fordi de sociale medier gør det nemt at synliggøre, når forældre går for langt i en misforstået kærlighed til deres børn. Og vi elsker at blive forarget – nærmest som en syge – så det gør vi så i hobetal.

Men flertallet af forældre gør som forældre skal gøre. Polstrer deres børn med kærlighed, understøtter deres børn selvværd og selvtillid, for så at sende dem ud i den kyniske verden, hvor de må stå på egne ben uden nogen kære mor.

Vi må derfor også vogte os for at falde i fælden, hvor mediernes iver efter at skabe debat og få flest mulige ”clicks” på deres hjemmeside, får en sag til at syne af meget mere end hvad den kan holde til. Vi må ikke lade enkelte historier om pinlige curling-forældre blive til den hele sandhed, til vores kollektive opfattelse af forældrestanden, når vi i virkeligheden taler om en promille eller mindre.

Vi må spørge os selv om en håndfuld forældre, der skriver om deres poder på Facebook virkelig er nok til at tale om curling-forældre som en tendens?

Vi kan ikke forvente medierne sikrer proportionalitet mellem virkeligheden og hvad de skriver om – for det gør de ikke. Vi må selv være de rationelle og fornuftige og ikke falde i med begge ben. Debatten om curling-forældrene minder om så mange andre debatter vi har her til lands, om udlændinge, islam og muslimer, om skat mv. Debatter, hvor mediedækningen har skabt et virkelighedsfjernt billede, som al for mange har taget til sig.

Vi risikerer – som vi allerede har gjort ift. væsentlige samfundsanliggender – at skabe kløfter i vores samfund, at misforstå hinanden, opildne til fordomme, tale ned til hinanden og miste respekten for hinanden.

Curlingforældre er ikke et fænomen, som vi burde bruge tid på, men det er mediernes manglende selvkritik til gengæld.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her