*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alt for mange forældre slår deres børn med ord

I går var 20-året for afskaffelsen af revselsesretten. Selvom færre børn får lussinger, så er der mange forældre der slår - med ord.

I går var 20-året for afskaffelsen af revselsesretten. En vigtig sag og sejr for fortidens og fremtidens børn.

En barndom og opvækst bør være fyldt med ubegrænset kærlighed, tryghed og ikke mindst forældre, som repræsenterer sunde værdier.

Og selvom børnene nu har lovgivningen på deres side, så er der desværre fortsat mange børn, der oplever og lever med vold i hjemmet.

En undersøgelse fra SFI i 2016  viser, at hvert sjette barn oplever vold i hjemmet, mens hvert tolvte barn er udsat for psykisk vold. Forfærdeligt, forkasteligt og forkert.

Magtudøvelse, hvor det handler om at tryne andre mennesker er altid frygteligt, men særligt i en ulige relation – som mellem barn og voksen – der er det ufatteligt nedbrydende.

Det er en ydmygelse, som vil forfølge en resten af livet. Og vi kender alle til det faktum, at børn, der er vokset op med vold i hjemmet, har større sandsynlighed for selv at blive voldelige overfor deres børn. Det arves simpelthen.

Man kan udøve vold overfor et barn på mange måder. Fysisk, men også psykisk. Man kan ”slå med ord”. Man står ikke tilbage med en blodtud, blå mærker eller rifter, som efter man er blevet skubbet, nevet eller slået, men de psykiske konsekvenser er de samme som ved fysisk vold. Ofte fordi fysisk vold er kombineret med psykisk vold.

Psykisk vold – hvor man slår med ord – er derfor også den mest udbredte form for vold overfor børn. Det handler om ydmygelse, kontrol, og isolation. Det handler om med ord at nedgøre barnet. Det handler om at kue ved at udnytte det åbenlyse hierarki voksen og barn imellem. Det handler om at barnet bliver bevidst overset, højlydt fravalgt og truet. Det handler om at nedbryde et barn, hvor man burde bygge det op. Styg og utilgivelig adfærd.

Psykisk vold kommer i mange udgaver. I brudte familier med konfliktfyldte skilsmisse- og samværssager, hvor barnet udsættes for psykisk vold ved at blive fanget i forældrenes konflikt. Eller i familier, hvor der er partnervold og barnet bliver truet til at tie stille. Eller som en konstant understrøm af skæld ud, hvor man isoleres fra resten af familien, får taget sit legetøj og får skylden for hændelser, hvor man ingen skyld har.

Men hvad gør vi så ved det? For det er jo ikke lige så nemt at spotte som fysisk vold, hvor man kan se, at et barn har fået bank. Det er heller ikke så nemt at råbe op om, som fysisk vold, hvor man har en klokkeklar lovgivning at støtte sin ret på. Psykisk vold er mere abstrakt, men senfølgerne og skadevirkningerne er lige så skæbnesvangre.

En del af løsningen er, at vi skal blive bedre til at tale om psykisk vold, vores fagprofessionelle skal uddannes bedre til spotte et barn, der er udsat for psykisk vold, og vi skal have en fælles ed om, at man hellere må reagere en gang for meget end en gang for lidt. Der er masser af gråzoner ift. psykisk vold, men tvivlen skal altid komme barnet til gode.

I Danmark blander vi os ikke hinandens privatliv, men der må være en klar undtagelse til reglen, og det er, når det handler om børn og deres velbefindende.

For mig at se har vi en vigtig kamp foran os, som en anden Peter Sabroe, må vi sikre os, at børn får en tryg og kærlig barndom – det skylder vi dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her