*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alt for mange forældre slår deres børn med ord

I går var 20-året for afskaffelsen af revselsesretten. Selvom færre børn får lussinger, så er der mange forældre der slår - med ord.

I går var 20-året for afskaffelsen af revselsesretten. En vigtig sag og sejr for fortidens og fremtidens børn.

En barndom og opvækst bør være fyldt med ubegrænset kærlighed, tryghed og ikke mindst forældre, som repræsenterer sunde værdier.

Og selvom børnene nu har lovgivningen på deres side, så er der desværre fortsat mange børn, der oplever og lever med vold i hjemmet.

En undersøgelse fra SFI i 2016  viser, at hvert sjette barn oplever vold i hjemmet, mens hvert tolvte barn er udsat for psykisk vold. Forfærdeligt, forkasteligt og forkert.

Magtudøvelse, hvor det handler om at tryne andre mennesker er altid frygteligt, men særligt i en ulige relation – som mellem barn og voksen – der er det ufatteligt nedbrydende.

Det er en ydmygelse, som vil forfølge en resten af livet. Og vi kender alle til det faktum, at børn, der er vokset op med vold i hjemmet, har større sandsynlighed for selv at blive voldelige overfor deres børn. Det arves simpelthen.

Man kan udøve vold overfor et barn på mange måder. Fysisk, men også psykisk. Man kan ”slå med ord”. Man står ikke tilbage med en blodtud, blå mærker eller rifter, som efter man er blevet skubbet, nevet eller slået, men de psykiske konsekvenser er de samme som ved fysisk vold. Ofte fordi fysisk vold er kombineret med psykisk vold.

Psykisk vold – hvor man slår med ord – er derfor også den mest udbredte form for vold overfor børn. Det handler om ydmygelse, kontrol, og isolation. Det handler om med ord at nedgøre barnet. Det handler om at kue ved at udnytte det åbenlyse hierarki voksen og barn imellem. Det handler om at barnet bliver bevidst overset, højlydt fravalgt og truet. Det handler om at nedbryde et barn, hvor man burde bygge det op. Styg og utilgivelig adfærd.

Psykisk vold kommer i mange udgaver. I brudte familier med konfliktfyldte skilsmisse- og samværssager, hvor barnet udsættes for psykisk vold ved at blive fanget i forældrenes konflikt. Eller i familier, hvor der er partnervold og barnet bliver truet til at tie stille. Eller som en konstant understrøm af skæld ud, hvor man isoleres fra resten af familien, får taget sit legetøj og får skylden for hændelser, hvor man ingen skyld har.

Men hvad gør vi så ved det? For det er jo ikke lige så nemt at spotte som fysisk vold, hvor man kan se, at et barn har fået bank. Det er heller ikke så nemt at råbe op om, som fysisk vold, hvor man har en klokkeklar lovgivning at støtte sin ret på. Psykisk vold er mere abstrakt, men senfølgerne og skadevirkningerne er lige så skæbnesvangre.

En del af løsningen er, at vi skal blive bedre til at tale om psykisk vold, vores fagprofessionelle skal uddannes bedre til spotte et barn, der er udsat for psykisk vold, og vi skal have en fælles ed om, at man hellere må reagere en gang for meget end en gang for lidt. Der er masser af gråzoner ift. psykisk vold, men tvivlen skal altid komme barnet til gode.

I Danmark blander vi os ikke hinandens privatliv, men der må være en klar undtagelse til reglen, og det er, når det handler om børn og deres velbefindende.

For mig at se har vi en vigtig kamp foran os, som en anden Peter Sabroe, må vi sikre os, at børn får en tryg og kærlig barndom – det skylder vi dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
28.06.17, 15:47
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.06.17, 12:43
Af Christian Rabjerg Madsen
28.06.17, 10:24
Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.06.17, 17:38
I så fald skal han stort set ophæve tyngdeloven. Læs mere
Af Camilla Schwalbe
27.06.17, 13:26
Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne. Læs mere
Af Christina Egelund
27.06.17, 12:51
Jeg tænker på jer i disse dage, når jeg læser og hører debatten om nutidens curlingforældre. I vil på Roskilde, selvfølgelig vil I det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.06.17, 12:34
DR- dokumentar tegner et nyt billede af hele EU-sagen. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.06.17, 11:48
Udlændingedebatten raser som aldrig før i landet, hvem kan stramme mest? Læs mere
Af Harun Demirtas
27.06.17, 10:13
Jeg nægter at høre på en minister, der efterlader syge børn og svage patienter i deres seng uden menneskeligt hensyn. Læs mere
Af Siddik Lausten
26.06.17, 17:46
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her