*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alt for mange forældre slår deres børn med ord

I går var 20-året for afskaffelsen af revselsesretten. Selvom færre børn får lussinger, så er der mange forældre der slår - med ord.

I går var 20-året for afskaffelsen af revselsesretten. En vigtig sag og sejr for fortidens og fremtidens børn.

En barndom og opvækst bør være fyldt med ubegrænset kærlighed, tryghed og ikke mindst forældre, som repræsenterer sunde værdier.

Og selvom børnene nu har lovgivningen på deres side, så er der desværre fortsat mange børn, der oplever og lever med vold i hjemmet.

En undersøgelse fra SFI i 2016  viser, at hvert sjette barn oplever vold i hjemmet, mens hvert tolvte barn er udsat for psykisk vold. Forfærdeligt, forkasteligt og forkert.

Magtudøvelse, hvor det handler om at tryne andre mennesker er altid frygteligt, men særligt i en ulige relation – som mellem barn og voksen – der er det ufatteligt nedbrydende.

Det er en ydmygelse, som vil forfølge en resten af livet. Og vi kender alle til det faktum, at børn, der er vokset op med vold i hjemmet, har større sandsynlighed for selv at blive voldelige overfor deres børn. Det arves simpelthen.

Man kan udøve vold overfor et barn på mange måder. Fysisk, men også psykisk. Man kan ”slå med ord”. Man står ikke tilbage med en blodtud, blå mærker eller rifter, som efter man er blevet skubbet, nevet eller slået, men de psykiske konsekvenser er de samme som ved fysisk vold. Ofte fordi fysisk vold er kombineret med psykisk vold.

Psykisk vold – hvor man slår med ord – er derfor også den mest udbredte form for vold overfor børn. Det handler om ydmygelse, kontrol, og isolation. Det handler om med ord at nedgøre barnet. Det handler om at kue ved at udnytte det åbenlyse hierarki voksen og barn imellem. Det handler om at barnet bliver bevidst overset, højlydt fravalgt og truet. Det handler om at nedbryde et barn, hvor man burde bygge det op. Styg og utilgivelig adfærd.

Psykisk vold kommer i mange udgaver. I brudte familier med konfliktfyldte skilsmisse- og samværssager, hvor barnet udsættes for psykisk vold ved at blive fanget i forældrenes konflikt. Eller i familier, hvor der er partnervold og barnet bliver truet til at tie stille. Eller som en konstant understrøm af skæld ud, hvor man isoleres fra resten af familien, får taget sit legetøj og får skylden for hændelser, hvor man ingen skyld har.

Men hvad gør vi så ved det? For det er jo ikke lige så nemt at spotte som fysisk vold, hvor man kan se, at et barn har fået bank. Det er heller ikke så nemt at råbe op om, som fysisk vold, hvor man har en klokkeklar lovgivning at støtte sin ret på. Psykisk vold er mere abstrakt, men senfølgerne og skadevirkningerne er lige så skæbnesvangre.

En del af løsningen er, at vi skal blive bedre til at tale om psykisk vold, vores fagprofessionelle skal uddannes bedre til spotte et barn, der er udsat for psykisk vold, og vi skal have en fælles ed om, at man hellere må reagere en gang for meget end en gang for lidt. Der er masser af gråzoner ift. psykisk vold, men tvivlen skal altid komme barnet til gode.

I Danmark blander vi os ikke hinandens privatliv, men der må være en klar undtagelse til reglen, og det er, når det handler om børn og deres velbefindende.

For mig at se har vi en vigtig kamp foran os, som en anden Peter Sabroe, må vi sikre os, at børn får en tryg og kærlig barndom – det skylder vi dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.08.17, 15:33
Og det kan venstrefløjen takke sig selv for. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.08.17, 13:59
Danmarks længste stadionpølser fås i Sundby Idrætspark Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.08.17, 12:52
Det må ikke være kreative leasingmodeller og dermed statskassen, der skal der gøre udslaget for forbrugerens valg. Derfor skal bilafgifterne omlægges til en teknisk model baseret på sikkerhed og miljø. Læs mere
Af Siddik Lausten
21.08.17, 11:55
Vores muslimske landsmænd skal i langt højere grad aktiveres i kampen mod radikalisering og terrorisme. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.17, 11:17
Så stedmoderligt har vi behandlet historien, at vi kalder den fortid. Den var død, borte, forbi. Men nu kommer den igen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her