*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop den generelle mistænkeliggørelse: Den mandlige pædagog er en slags hverdagshelt!

Lige NU ruller det over nyhedsfladen med en pressemeddelelse fra Københavns Vestegns politi om, at en 46-årig mand er sigtet for overgreb mod op til 24 børn. Forfærdeligt, frygteligt og skæbnesvangert. Når det så er sagt og ment, så er den næste tanke der rammer mig, at nu eskalerer mistænkeliggørelsen af landets mandlige pædagoger.

Må barnet sidde på skødet af den mandlige pædagog, må den mandlige pædagog skifte ble alene, skal dørene til WC og puslerum stå åbne, når den mandlige pædagog er derinde med et barn og må den mandlige pædagog putte med ”børnene”?

Over halvdelen af danske daginstitutioner har regler, der skal beskytte børn mod seksuelle overgreb og pædagoger mod uberettigede anklager. Reglerne gælder ofte for både mænd og kvinder, men håndhæves ofte kun overfor mænd. Altså ulovlig forskelsbehandling.

Jeg husker min egen yndlingspædagog på fritidshjemmet, han hed Kim. Han var rimelig bad-ass, i hvert fald set fra børnehøjde. Han fortalte røverhistorier med mange bandeord, han spillede guitar, han legede vildt og smuglede slik med ind til vores stue. Han var sådan en slags hverdagshelt, og han gav de bedste kram og kys, når man var faldet, og der skulle pustes på hudafskrabningerne. Kim, han var guld værd.

Det var de andre kvindelige pædagoger selvfølgelig også, men Kim var den eneste mand, udover lederen på fritidshjemmet, så han var ombejlet.

Og efter jeg er blevet voksen og mere oplyst, så står det klart for mig, at det der med at vælge at blive pædagog som mand – det er altså ikke kun en dans på roser. Mistænkeliggørelse og særregler er en del af hverdagen for de mandlige pædagoger. De tilfælde vi har haft af overgreb i børneinstitutioner har betydet, at mange mænd skal tænke gevaldigt over deres relation til børnene på en måde, som i min optik er unaturligt ift. børns umiddelbarhed. De er ”jaget vildt” – som også filmen ”Jagten” portrætterede fint, for et par år tilbage.

Der er 53.000 pædagoger i Danmark, men kun 14% af dem er mænd, jeg ville ønske, at kønsbalancen var bedre – mest af alt for børnenes skyld.

Det er også dokumenteret adskillige gange, at der er et stort misforhold mellem, hvor mange ”mistanker” om overgreb, der bliver rejst, og hvor mange der rent faktisk fører til dom. At mistænke en uskyldig for et seksuelt overgreb på et barn – det er hjerteskærende. Det brændemærker den mandlige pædagog for livet, for er man først mistænkt, så bliver man aldrig helt uskyldig.

Det er frygteligt, hvordan mandlige pædagoger er stigmatiseret i dag, og hvordan de qua deres valg af fag skal leve med at blive kigget over skulderen.

Vores børn har så godt af at opleve et nuanceret samfund ift. køn, race, religion, seksualitet og etnicitet. Og de har mindst lige så godt af at lære, at vores velfærdssamfund er et ”tillidsprojekt”, hvor vi alle yder, og hvor undtagelsen til reglen – den laveste fællesnævner – ikke blive definerende for, hvordan vi indretter fx vores daginstitutioner og vores syn på andre mennesker.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her