*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du skal have samme respekt for en muslim, som du har for en kristen eller en ateist

"Vi har alle en forpligtelse til at tage ansvar for vores ord og gerninger. Det ansvar har ingen farve eller religion, det gælder alle mennesker."

Debatten om forbud mod bederum på uddannelsesinstitutioner er blot en af mange, hvor muslimer og religionen Islam direkte og indirekte bebrejdes for at lede til radikalisering og fanatisme. Den konkrete debat om bederum synes jeg er tragisk og uvedkommende, da der er større reelle samfundsproblemer, som vi burde fokusere på.

Men jeg får lyst til – for jeg ved ikke hvilken gang – at slå det fast, at vi er på afveje, når vi forsøger at koble den moderate muslim sammen med den fanatiske og ekstreme.

Der kunne skrives meget og langt om det, men jeg har i stedet skrevet nogle - for mig - sandheder, principper og pejlemærker sammen, som - for mig - definerer, hvordan vi bør anskue religion, mennesker der er religiøse eller ateister og vores samfund.

1. Religiøs fordybelse fører ikke per definition til religiøs fanatisme eller ekstremisme.

2. Husk nu på, at størstedelen af ofrene for terror er muslimer. Både hvad angår liv og forråelse af en religion.

3. Ekstremister og folk der vil tage eget og andres liv i kampen mod demokratiet, er ikke kristne, muslimer eller andet. De er først og fremmest de største kujoner af alle.

4. I min optik, har mine muslimske venner lige så meget til fælles med terrorister som mine etniske danske venner har.  Ingen af os har noget med ideen bag terroren at gøre.

5.Ingen skal undskylde for noget, som de ikke har gjort.

6. Vi må ikke blive kilden til had, fordi vi lader moderate muslimer tage skylden for gale mørkemænds værk.

7. Man kan ikke bede et menneske om at tage skyklapperne af, hvis mennesket ikke ved, at han har dem på.

8. Enten er al religion ude af offentlige institioner eller også er alle religioner tilladte. Alt andet er diskrimination.

9. Et land kan ikke være religiøst. Et menneske kan være religiøst.

10. Den største fare for radikalisering er ikke selve religionen, men at vi polariserer og ekskluderer muslimer.

Der bor 250.000 muslimer i Danmark, hvordan er vi havnet dér, hvor vi ikke ser på dem som ligemænd? Hvorfor er nuancerne forsvundet?

Der er meget på spil. Vi polariserer og graver grøfter i stedet for at bygge broer. Vores sammenhængskraft er i fare. Vi har alle en forpligtelse til at tage ansvar for vores ord og gerninger. Det ansvar har ingen farve eller religion, det gælder alle mennesker.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her