*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er bange for at blive opfattet som nationalist, når jeg flager med Dannebrog

"Ærlig snak er vel, at mange synes, at vores allesammens flag ikke længere er alles, men nærmere Dansk Folkepartis. Og således, når man taler om danskhed og stolthed over sit land, så er det med udgangspunkt i Pia Kjærsgaards, Messerschmidts, Krarups og Søren Espersens verdenssyn".

Jeg har lige fået en flagstang, 10 meter høj, så den kan ikke overses. Til hverdag vejrer en vimpel, ved særlige lejligheder, så er det dannebrog.

Umiddelbart, så er der jo intet forgjort i at ville flage, men så alligevel. Inden flagstangen kom op – en 30 års fødselsdagsgave fra mine forældre – der diskuterede jeg med min bedre halvdel, hvilket signal man sender, når man planter et flag midt i forhaven. For er en flagstang (fortsat) nu til dags blot et nationalt symbol, der markerer glæde over sit nationale tilhørsforhold? Eller sender Dannebrog i manges øjne også et ekskluderende budskab?

Når jeg taler om Danmark, mit blik på Danmark, så handler det først og fremmest om sunde værdier som demokrati, åbenhed og mangfoldighed – og om vores velfærdssamfund. Og min stolthed – hvis jeg skal bruge den vending – over at være dansker, handler om at stå på de værdier og være inkluderende.

Men jeg ved godt, at min association til Dannebrog, og det at være dansker er markant anderledes end hos mange andre. Ærlig snak er vel, at mange synes, at vores allesammens flag ikke længere er alles, men nærmere Dansk Folkepartis. Og således, når man taler om danskhed og stolthed over sit land, så er det med udgangspunkt i Pia Kjærsgaards, Messerschmidts, Krarups og Søren Espersens verdenssyn.

Den debat er lang, men lad mig slå en ting fast, ingen har patent på hverken Dannebrog eller definitionen på danskhed.

Så, at nogen mener, at det fremmeste, når det kommer til danskhed er hakket svin i alverdens udgaver, dansk-top musik, grænsebomme og lukkede havelåger – lad dem om det.

Eller rettere sagt, lad dog ikke andre definere for dig, hvad danskhed er og slet ikke i sådan en grad, at du ikke længere har lyst til at vedstå dig din nationalitet og dit flag.

Nu er det ikke fordi, at jeg har lukket øjnene for den politiske virkelighed, og at jeg ikke kan se, at post Muhammed-krisen og med den nye flygtningesituation in mente, så er billedet på Danmark markant anderledes end min lidt forsødede ”Morten Korch”-version. Jeg har også hørt Natasjas ”Giv mig Danmark tilbage” på repeat, og jeg tilslutter mig koret af folk, som oplever, at vi lever i en tid, hvor vi river mere ned end vi bygger op. Den førte politik de sidste par år vil bestemt ikke – for mig – gå over i historiebøgerne, som noget synderligt klædeligt for vores land.

Men, jeg insisterer på, at Danmark er noget andet og faktisk meget mere. Vi er et frit land, et lige land, hvor der plads til dem, der vil.

Vi trænger til at revitalisere danskheden. Vi trænger til at udfordre den nuværende diskurs, hvor Danmark har nok i sig selv. Hvor vi ikke vil andre end os selv, og hvor hadet er blevet legitimt.

At flage med et flag ændrer ikke på historiebøgernes ord, men jeg nægter at lade mig kue - også i det små. Danmark er mit fædreland og der er meget at være stolt over som dansker. Stå fast på det. Det ekskluderende og nationalistiske er ikke Danmark, det er en politisk retning, som man må tage kampen op imod.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her