*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjælper julehjælpen? Gør nu noget ved den stigende fattigdom!

Selvom julehjælp umiddelbart er et udtryk for omsorg, så er det samtidig et billede på, at fattigdommen har bidt sig fast, og at hattedame-Danmark har kronede dage.

Julen forbinder de fleste med en glædens tid, hvor vi stimler sammen, hygger os, og hjælper hinanden.

Men desværre er det for mange blevet en smertens tid. En tid, hvor man bekymrer sig ekstraordinært meget, fordi man ikke kan sikre sit barn en jul med hvad der dertil hører. En tid man frygter. En tid, hvor mange må stå med hatten i hånden, og håbe på, at et andet menneske forbarmer sig, så der bliver råd til en julegave. Eller en tid, hvor man inderligt håber på, at man kommer igennem nåleøjet med sin ansøgning om julehjælp, hvor man på ulykkelig vis konkurrerer med mange andre fattige familier.  

Med ”julehjælp” får man oftest en kurv, lidt penge eller et gavekort, og så kan man på den måde hulte sig igennem julen, selvom pengene er meget små.

Men desværre er det ikke alle, der har brug for julehjælp, der kan få det, sådan er det blevet i Danmark. Og så findes der ikke råd for den hjerteskærende situation. For man skal være særligt hårdt ramt, for at komme i betragtning, særligt nu, hvor antallet af ansøgere stiger og stiger:

I 2015 fik Frelsens Hær over 12.000 ansøgninger, hvoraf ca. 9000 familier fik julehjælpen. De forventer en stigning på mere end 30 % i ansøgere og har derfor skruet ned for indholdet i julehjælpen, for at kunne hjælpe flere familier.

I 2010 uddelte Røde Kors julehjælp til 1600 familier og i 2015 til 7300 familier. I år forventer de at dele ud til mindst 10.000 familier.

I 2015 uddelte Dansk Folkehjælp julehjælp til 7300 familier. I år havde de i søndags modtaget 13.560 ansøgninger, en stigning på 85 %.

Det burde ikke være sådan. Det burde gå den anden vej, men det gør det ikke, og tallene taler deres tydelige sprog. Antallet af fattige er stigende, antallet af unge hjemløse er stigende, uligheden er stigende og det rammer hårdt – særligt børnene - der risikerer at blive socialt ekskluderet som følge af at vokse op i fattigdom.

Når flere og flere søger julehjælp, så er det et billede på den voksende fattigdom. Og fattigdommen er uden tvivl med afsæt i de forringelser, som regeringen har indført på kontanthjælpsområdet. Jeg begriber ikke, at man vil bringe familier ud i den her situation, når man ved, at det at gøre folk fattigere ikke får dem i arbejde, men sandsynligvis gør det sværere. Bekymringerne om hvorvidt man kan betale regningerne fjerner fokus fra udvikling, uddannelse, jobsøgning mv.

Dansk Folkehjælps statistikker underbygger den sammenhæng, idet de viser, at kontanthjælpsloftet spiller en væsentlig rolle i stigningen af antallet af ansøgninger.

Mere end 40 procent af de ansøgende enlige forsørgere er nemlig ramt af loven, der trådte i kraft 1. oktober. Samtidig er godt 20 procent ramt af 225-timers reglen.

Kontanthjælpsloftet fører til fattigdom. Sådan er det. Det er et faktum.

Jeg ville ønske, at julehjælpen ikke var en nødvendighed. Et land som Danmark, med så meget velstand, burde insistere på at omfordele midlerne og ressourcerne på sådan en måde, at fattigdom var udelukket.

Hvis man kunne få opfyldt et juleønske i år, så måtte det være, at man gjorde noget ved fattigdommen. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her