*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mænd der går til prostituerede har ingen respekt for kvinder

Kødets lyst kan ikke forsvare et overgreb på andre mennesker. Og det er det prostitution grundlæggende er. Man kan derfor ikke gå til en prostitueret og samtidig være offentligt ansat.

Mænd, der går til en prostitueret har grundlæggende ingen respekt for kvinder. Hverken den prostituerede eller kvindekønnet generelt. Længere er den ikke.

Debatten om prostitution – købesex – er blusset op igen efter, at Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, i en ny biografi siger: ”Jeg tror ikke, at en kunde hos en prostitueret bagefter kan gå ind og undervise en skoleklasse eller dømme i en retssal eller være politiker, politimand, eller hvad han er, på en måde, som er foreneligt med det, vi opfatter som ligestilling og respekt mellem kønnene”.

Jeg er meget enig med Mette, hun har ret, og jeg håber, at hun tager konsekvensen af hendes egen analyse og udsagn og indfører et forbud mod køb af sex, som i min optik ville være kernesocialdemokratisk. Men den kamp skal nok vindes internt i Socialdemokratiet snarere end på spaltepladsen her. 

De kan ikke arbejde i den offentlige sektor

Tilbage til de offentligt ansatte. Dem, hvis arbejde er finansieret af dine og mine skattekroner. Dem, som er tandhjulet i dannelsen af mennesket, og dem, hvis gerninger og hverv tager (skal tage) afsæt i vores samfunds værdier om respekt, ligeværd og medmenneskelighed.

Dem, hvis ansættelse man vel med rette kan stille spørgsmålstegn ved, hvis de ikke evner at efterleve ovenstående værdier.

For;

Kan man som lærer knalde en prostitueret i gyden om aftenen og så næste dag kl. 08.00 undervise i kvindefrigørelse og ligeværd i samfundsfag? Nej.

Kan man bekæmpe trafficking og gå efter bagmændene, der hver dag transporterer kvinder fra Afrika og Asien herop med udsigt til et liv i lænker, hvis man samtidig om natten understøtter det selvsamme marked? Nej.

Kan man som præst prædike næstekærlighed og efter gudstjenesten købe sig retten til et andet menneskes legeme og sjæl? Nej.

Kan man som læge, psykolog, sygeplejerske eller socialrådgiver hjælpe kvinder, der kæmper en skæbnesvanger kamp mod skadesvirkningerne af prostitution, og så senere samme dag ondulere en kvinde på bagædet af Berlingoen inden man skal hente børnene i SFOén? Nej.

Og kan man som politiker med hånden på Grundloven – symbolet på vores demokrati og grundlæggende værdier – gå fra Christiansborg direkte til Istedgade for at få stillet sine seksuelle lyster? Svaret er nej.

Svaret er entydigt nej. Hvis man ikke har respekt for kvinder, og det har man ikke, når man går til en prostitueret, så kan man ikke være offentligt ansat.

Pinligt forsvar for offentligt ansatte uden et moralsk kompas

Både Anders Bondo fra Danmarks Lærerforening og Claus Oxfeldt fra Politiforbundet har svaret igen på tiltale, og udtrykker begge, at man skal passe på med den form for hetz og diskvalificering af de offentligt ansatte.

Pinligt og fattigt forsvar for retten til at købe et andet menneske. De burde som repræsentanter gå forrest for de værdier, der er afsættet for deres profession.

Tilsvarende kan jeg konstatere, at mange offentligt ansatte har følt sig kaldet til tastaturet, primært i forargelse over Mettes udsagn.

Pudsigt nok, har jeg ikke set nogen endnu, der samtidigt har vedstået, at han/hun går til prostitueret. Og hvorfor mon det?

Stå dog ved det

Nogen forsøger at pakke det ind i, at det handler om privatlivets fred, og andre hævder, at man frygter verbale øretæver fra mig og mine ligesindede, men det tror jeg ikke på – i hvert fald ikke udelukkende.

Når man ikke vil stå ved, at man køber sex, så handler det først og fremmest om, at man godt ved, at man har trådt udenfor dydens – ellers knap så smalle – sti. Det er simpelthen uhæderligt, og det er man pinligt bevidst om.

Og med god grund. For skadesvirkningerne af et liv i prostitution taler sit tydelige sprog. Prostitution er kapitalismens grimmeste ansigt og er udbytning af den mest fordækte slags.

Derfor er det også et udtryk for disrespekt overfor kvinder, når man køber en kvinde til sex. Mænd der køber kvinder - eller mænd – viser, at de mener, at nogen mennesker skal regnes for mindre end andre. For når man køber sig retten til at onanere i andres kropsåbninger, så legitimerer man seksuelle overgreb. Og det er vel alt andet end respektfuldt.

Ps. Bare for en god ordens skyld. Det er lige så forkert, når kvinder køber sex osv. Jeg har blot taget udgangspunkt i det generelle billede, der tegner sig ift. prostitution.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her