*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vågn nu op, kære forældre: Flere børn sexkrænkes på nettet

Nøgenbilleder synes at være blevet en fast del af ungdomskulturen. Det hverken kan eller bør vi forsøge stoppe. Derimod skal vi støtte børn og unge, hvis deres tillid krænkes på web eller mobil.

Det er ikke realistisk, at unge mennesker via kampagner kan overtales til ikke at sende nøgenbilleder af sig selv til hinanden. For nogle af dem er det at sende et nøgenbillede næsten lige så naturligt som det for tidligere generationer var at sende et kærestebrev.

Dette oplevede jeg selv en gang, jeg var i de indledende stadier af et amourøst bekendtskab med en noget yngre herre. Han udbad sig nemlig til min forbløffelse et nøgenfoto (et ”nude” som de unge kalder det) og sendte mig et af sig selv som et tegn på sin gode vilje.

Hvor betaget jeg end i en afgrænset periode var af den unge mand, er det mildest talt ikke lige mig at sende nøgenbilleder ud i cyberspace. Jeg nærmer mig de 50 år og synes, det ville være stærkt upassende og i øvrigt synd for alle parter. Så jeg afslog høfligt anmodningen. Men den efterfølgende samtale gjorde mig opmærksom på, at det her med at sende nøgenbilleder eller billeder af sig selv i mere eller mindre afklædt og opstemt tilstand, slet ikke er så ualmindeligt i de yngre generationer, der nogle gange synes født med et Iphone-kamera for enden af hånden.

Blandt andet lod min private ekspert på området mig forstå, at man som mand aldrig må have ”to hoveder i samme billede”. Det er en eufemisme for, at man aldrig både må have sit ansigt og genitalier i samme foto, da man så kan identificeres.

Ifølge B.dk viser en undersøgelse, hvor 2689 gymnasieelever blev spurgt om deres mobil- og Social-Media-adfærd, at knap hver fjerde pige såvel som dreng havde sendt et billede af sig selv, hvor de var nøgne eller delvist nøgne. Og som lektor ved Center for Ungdomsforskning Niels Ulrik Sørensen påpeger, så eksisterer der et ekstra element af risiko ved at udforske sin egen identitet – herunder seksualitet – digitalt, da der er en større risiko for, at billederne deles. Nu har jeg kun gået på universitet i tre år, men jeg synes bestemt også, det lyder logisk nok, at det er forbundet med større risiko at sende et fotografi af sit nøgne korpus, end hvis man nøjedes med at rime et lille vers og sendte det til hverandre som en del af sin kurtisering.

Men Niels Ulrik Sørensen påpeger også, at de sociale medier og mobilkameraerne er en helt naturlig del af de unges liv. For en del af dem er det naturligt at bruge mobil og web i udforskningen af sig selv.

LÆS OGSÅ: ”De færreste forældre fatter, hvad deres børn laver digitalt”

Som jeg tidligere har skrevet i blogindlægget her, kan det forbløffe, hvad børn og unge laver på de sociale medier. Jeg er selv som tidligere tilknyttet modebranchen vedvarende forbløffet over, hvordan mødre (og nogle få fædre) stadig kan hidse sig op over det, de synes, er for tynde fotomodeller i magasiner og blade. For de modeller, der er i bladene, ser decideret velnærede ud sammenlignet med nogle af de figurer, man kan støde på på billeddelingsmediet Instagram.

Andetsteds her på Jyllands-Posten.dk kan man læse, at Europol advarer om, at antallet af sager med børn, der bliver afpresset på internettet for seksuelt materiale, seksuelle ydelser og penge er steget voldsomt. Europol konstaterer, at der er eksempler på børn helt ned til syv år, som bliver enten afpresset for penge eller forsøgt presset til at mødes, således de kriminelle kan seksuelt udnytte børnene.

Det er hjerteskærende, at børn og unges helt normale leg og identitetsafsøgning ved hjælp af mobil og computer, der er en almindelig del af deres tilværelse, misbruges af tarvelige typer. Det skal selvfølgelig bekæmpes, og regeringen har da også i februar i år blandt andet skærpet straffen for at videregive billeder og videoer af en andens private forhold fra seks måneder til to års fængsel.

Men vigtigt er også den del af lovpakken, der handler om, at det fremover skal være nemmere som voksen at blive rustet til at tale børnene om deres liv på nettet. Som det også vises i Europols egentlig ret gode advarsels-kampagnefilm, så er det vigtigt, at vi som voksne er støttende og fordomsfri, hvis børnene kommer i uføre, fordi de gør noget med web og mobil, der får folk over 20 år til at himle med øjnene.

Se Europols kampagnevideo ”Say no!” på dansk ved at klikke HER.

Det, vi skal lære som voksne er, at digital billeddeling er kommet for at blive. Det er en naturlig del af børne- og ungdomskulturerne i dag. Det, vi så til gengæld skal have lært børnene, er at finde ud af, hvem det er sandsynligt, de kan have tillid til. Og i hvert fald blive i stand til at sige nej, hvis de bliver forsøgt overtalt til at dele et billede af sig selv, som sund fornuft tilsiger, at ingen vil have lødig glæde af at modtage.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Siddik Lausten
22.09.17, 15:44
Alt for mange stoler blindt på de informationer, som de får gennem deres søgninger på Google. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.09.17, 15:32
Af Olav Skaaning Andersen
22.09.17, 11:27
Der er fremgang at spore, men statsministeren slider stadig med sin troværdighed Læs mere
Af Rune Lund
22.09.17, 10:07
En månedlang kamp med ministerspørgsmål i lange baner har presset en modstræbende regering til at lukke leasing-skattehullet. Det er en stor sejr, der potentielt kan måles i milliarder af kroner. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.09.17, 06:12
Nu starter nedsmeltningen hos Det Radikale Venstre Læs mere
Af Signe Munk
21.09.17, 18:03
Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.09.17, 13:07
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække. Læs mere
Af Rune Lund
21.09.17, 12:07
Der er flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der fremmer miljø, sikkerhed og lukker skattehuller. DF kan vælge at banke regeringen på plads, eller lade sig kue af Liberal Alliance. Læs mere
Af Holger K Nielsen
20.09.17, 15:11
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed Læs mere
Af Anders Vistisen
20.09.17, 10:42
De Konservatives formand i EU-Parlamentet vil undertrykke anderledes tænkende og har et føderalistisk syn på fremtidens EU Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her