*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ja, der er noget galt med modebranchen: Dig

Så længe vi forbrugere bliver ved med at købe tøj og tilbehør fra modemærker, som bruger sygeligt tynde modeller til at fremvise varerne, bliver vi ved med at se det ekstremt tynde piger på podierne.

Det har vakt postyr for nyligt, at den danske model Ulrikke Høyer blev afvist som værende for tyk til en modeopvisning i den japanske by Kyoto. Den unge danske kvinde, hvis nøjagtige mål man kan læse her (link til modebureauet), havde fået at vide, at hun 24 timer, inden showet skulle løbe af stablen, skulle nøjes med at drikke vand. En sundhedsfjendtligt og usympatisk ordre, der alligevel ikke gav den 20-årige model plads på podiet, da modehuset Louis Vuitton afholdt modeshowet dagen efter.

Nu er det sådan, at de fleste store modehuse lægger deres seneste modeopvisning på deres hjemmeside. Derfor kan man se det show, som den danske Ulrikke Høyer ikke endte med at gå, ved at klikke her. Der er ikke noget at sige til, at et ungt menneske gerne ville have oplevet at gå på den catwalk, Louis Vuitton dér havde arrangeret. At flyve en pige til den anden side af jordkloden blot for at fortælle hende, at hun er for tyk, er vanskeligt at se som andet end magtmisbrug og sadistisk udnyttelse. Med til historien hører også, at modellerne kommer til tøjprøvning inden selve modeshowet. Og til den tøjprøvning Ulrikke Høyer havde været til, havde hun fået at vide, hendes vægt var acceptabel – og hun havde endda tabt sig i tidsrummet mellem tøprøvningen og modeshowet.

For nogle år siden vakte det nu lukkede modemagasin Cover stor opstandelse, da man lavede en modeserie i bladet med en model, der virkelig så sygeligt tynd ud. Opstandelsen i den bredere offentlighed blev så stor, at modebranchen lavede et såkaldt etisk charter, hvor de modefolk, der bruger fotomodeller til at fremvise tøj og tilbehør, forpligter sig til at fremme et sundt skønhedsbillede. De mærker, der ikke tiltræder charteret, kan ikke fremvise deres produkter på den officielle del af kalenderen under Copenhagen Fashion Week. Men hvor stor en dansk modepatriot, man end måtte være, er det ikke Copenhagen Fashion Week, de store internatonale mærker skælver af spænding efter at være med på. Så selvom vi har en lille, hyggelig modeuge med nogenlunde sundt udseende piger, så gør det ikke den store forskel i modens globale verden. Det er ikke noget, jeg kan eller vil forsvare. Men det er nok ikke uvæsentligt stilfærdigt at konstatere.

Modellen fra modemagasinet Cover, der siden har gjort karriere internationalt, kan man selv se målene på ved at klikke her på hendes modelbureaus hjemmeside. Hun er en størrelse 34 selvom hun er en 179 centimeter høj – så man beøver næsten ikke de mange smukke billeder af hende for at regne ud, hun bestemt ikke er tyk. Netop ”Cover-modellen” blev i øvrigt umiddelbart efter tyndheds-skandalen omkring hende booket af netop Louis Vuiotton. Luksusmærket har således tydeligvis ingen problemer med at bruge modeller, der er så tynde, at vi i hvert fald i Danmark ikke føler, det er et sundt skønhedsideal, de repræsenterer.

Nu har den danske sundhedsminister sendt et klagebrev til det franske modehus. Det er selvfølgelig rigtig positivt at høre livstegn fra sundhedsministeren. Men det er formentlig komplet ligegyldigt. Luksusvare-konglomeratet LVMH, som mærket Louis Vuitton er et ud af flere af, havde i 2016 37,6 milliarder Euro i indtægt (næsten 280 milliarder danske kroner). Der er med andre ord enorme pengesummer på spil i salget af luksusvarer som Louis Vuitton leverer. Og selvom mærkerne da sikkert vil gøre lidt af hvert for at få forbrugere verden over til lommerne, så er det næppe realistisk, at modellerne kommer til at se markant anderledes ud – specielt i de eksklusive brands. For kunderne tiltrækkes af det uopnåelige – herunder en spinkel, langlemmet kropsbygning med så lidt på sidebenene som muligt.

Dermed er modebranchens unoder noget, der primært findes, fordi de virker. Enhver designer har selvfølgelig sin inspiration og kreative begrundelser. Men hvis ikke det samlede udtryk, som en designer eller et mærke præsenterer for kunderne, virker, ja så forsvinder kunderne og mærket går nedenom og hjem. Kunderne belønner et brand som Louis Vuitton for dets valg – herunder deres vag af meget tynde fotomodeller. Og belønningen består i, vi køber eller længes efter at købe deres varer.

Som tidligere nævnt fik modemagasinet Cover ørerne i maskinen for en modeserie med en model, der så sygeligt tynd ud. Men selv hvis vi lukkede alle modemagasiner (en proces de selv utilsigtet er i gang med) og tvang gennemsnitsligt udseende modeller på catwalks og i reklamer, så vil vi forbrugere søge hen i retning af det svært opnåelige andre steder.

Især på billeddelingstjenesten Instagram, hvor langt de fleste helt unge forbrugere befinder sig, er der megen hyldest af anorektisk tynde kvinder. En (anonym) profil, der hedder ”anorexia_journey” har for eksempel 17.800 følgere, og der er på Instagram utallige profiler, som enten viser resultatet af anorexi og bulimi eller hylder et ultra tyndt og klart usundt skønhedsideal.

Mode sælger en drøm om det uopnåelige. Luksusmodevarer, som dem Louis Vuitton fører, er afhængige af at opretholde et billede af sig selv som repræsentanter for det allermest uopnåelige. Det afspejles i prisen, men det afspejles også i det univers, mærket skaber om sig selv.

Hvad end den danske sundhedsminister måtte mene om, at en enkelt dansk model er blevet kaldt for tyk til et Louis Vuitton modeshow i Kyoto, så er det stadig en bedre forretning for Louis Vutton at bruge piger på catwalken, som er nærmest naturstridigt tynde og langlemmede. Det støtter bare netop den aura af uopnåelighed, enhver provinsiel bloggerpige kun kan drømme om, men som hun kan købe sig til, hvis hun har nok tusind kroner på kontoen til en Louis Vuitton-taske.

Så længe vi forbrugere bliver ved med at jage de drømme, de ultra-tynde modeller er legemliggørelsen af, så vil modebranchen blive ved med at bruge dem, om ikke i København så globalt via modeshow i Asien eller på sociale medier, hvor ingen har kontrol. Problemet med modebranchen er dermed os selv. Og det vil det blive ved med at være, indtil vi erkender det og boycutter brands, der forherliger skønhedsidealer, mindre en promille verden over kan leve op til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
28.06.17, 15:47
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.06.17, 12:43
Af Christian Rabjerg Madsen
28.06.17, 10:24
Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.06.17, 17:38
I så fald skal han stort set ophæve tyngdeloven. Læs mere
Af Camilla Schwalbe
27.06.17, 13:26
Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne. Læs mere
Af Christina Egelund
27.06.17, 12:51
Jeg tænker på jer i disse dage, når jeg læser og hører debatten om nutidens curlingforældre. I vil på Roskilde, selvfølgelig vil I det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.06.17, 12:34
DR- dokumentar tegner et nyt billede af hele EU-sagen. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.06.17, 11:48
Udlændingedebatten raser som aldrig før i landet, hvem kan stramme mest? Læs mere
Af Harun Demirtas
27.06.17, 10:13
Jeg nægter at høre på en minister, der efterlader syge børn og svage patienter i deres seng uden menneskeligt hensyn. Læs mere
Af Siddik Lausten
26.06.17, 17:46
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her