*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Befri babyerne fra barnevognene

Den udbredte brug af barnevogne er et billede på, hvordan mange forældre helt bevidstløst følger traditioner, der ikke nødvendigvis passer til det moderne byliv.

De kender det sikkert godt fra bybilledet: Forældre, der uden hensyntagen til andre trafikanter okkuperer hele fortovet med deres barnevogne, således man presses ud på cykelstien, hvor andre forældre okkuperer asfalten med deres ladcykler.

Ingen af delene generer egentlig ret meget. Værre er tanken om, at i hvert fald barnevognene med stor sandsynlighed er noget, de stakkels forældre har investeret i for adskillige tusinde kroner, blot fordi de har læst i et blad eller hørt fra en slægtning, at sådan en skal man have, når man får et barn.

Barnevogne er gode til at lade barnet sove i. Men fordi helt små børn ikke har et sprog, må man tale med dem med sin krop. De skal mærke, man er der næsten hud mod hud. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er flere, der bærer deres barn i en bæresele eller en slynge. Bæreseler gør også, at forælderen, som bærer barnet, i højere grad har hænderne fri. Og som en lille sideeffekt generer man med en bæresele heller ikke bybilledets øvrige, bløde trafikanter.

Selvfølgelig kan der være gange, hvor et barn skal rulles frem. Men holder man det på et minimum, således de helt smås ryg ikke belastes, er det langt smartere med en klapvogn som supplement til bæreselen.

At ingen taler om, hvorvidt en Emmaljunge er det eneste rigtige, skyldes en vis usikkerhed i vores måde at have børn på. Vi gør, hvad vi hører, at man gør, i stedet for at gøre hvad der føles rigtigt.

Det er også derfor, at man kan høre kommende mødre ivrigt diskutere, hvorvidt den madras, der følger med barnevognen, bør skiftes ud med en anden og mere sikker/”rigtig”. Man forsøger i sin iver efter at gøre det rigtige at købe sig til (selv)sikkerhed. Dertil kommer status, som nogle også har smag for at købe sig til: Var det alene funktionalitet og sikkerhed, man købte sig til, lignede alle barnevogne velsagtens hinanden og lå i nogenlunde samme prisleje.

Vi har brug for i højere grad at få urdyret frem fra vores indre – især i vores småbarnshåndtering. Vi skal ikke sidde og læse i en bog, hvordan børn har det, vi skal selv mærke efter på de og os selv. Men vi kan ikke mærke noget som helst – hverken urdyr eller baby – når vores børn ligger på næsten en meters afstand, pakket ind i et metal- og skumgummimonstrum på hjul. Og det kan vi ikke en gang komme i gang med at snakke om, så længe det opfattes som en lige så naturlig ting ved det at få et barn at købe en barnevogn som at give det mælk.

Det er godt for småbørn at sove udenfor. Men det kan man også i en klapvogn eller i en krybbe bestående af en sikkerhedsgodkendt tremmeseng fra en discountmøbelkæde. Det er ikke noget må i sig selv, at det hele skal være som på oldemors tid, hvor MFR-vaccinen, antibiotika og babyalarmer ikke var opfundet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
28.06.17, 15:47
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.06.17, 12:43
Af Christian Rabjerg Madsen
28.06.17, 10:24
Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.06.17, 17:38
I så fald skal han stort set ophæve tyngdeloven. Læs mere
Af Camilla Schwalbe
27.06.17, 13:26
Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne. Læs mere
Af Christina Egelund
27.06.17, 12:51
Jeg tænker på jer i disse dage, når jeg læser og hører debatten om nutidens curlingforældre. I vil på Roskilde, selvfølgelig vil I det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.06.17, 12:34
DR- dokumentar tegner et nyt billede af hele EU-sagen. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.06.17, 11:48
Udlændingedebatten raser som aldrig før i landet, hvem kan stramme mest? Læs mere
Af Harun Demirtas
27.06.17, 10:13
Jeg nægter at høre på en minister, der efterlader syge børn og svage patienter i deres seng uden menneskeligt hensyn. Læs mere
Af Siddik Lausten
26.06.17, 17:46
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her