*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Befri babyerne fra barnevognene

Den udbredte brug af barnevogne er et billede på, hvordan mange forældre helt bevidstløst følger traditioner, der ikke nødvendigvis passer til det moderne byliv.

De kender det sikkert godt fra bybilledet: Forældre, der uden hensyntagen til andre trafikanter okkuperer hele fortovet med deres barnevogne, således man presses ud på cykelstien, hvor andre forældre okkuperer asfalten med deres ladcykler.

Ingen af delene generer egentlig ret meget. Værre er tanken om, at i hvert fald barnevognene med stor sandsynlighed er noget, de stakkels forældre har investeret i for adskillige tusinde kroner, blot fordi de har læst i et blad eller hørt fra en slægtning, at sådan en skal man have, når man får et barn.

Barnevogne er gode til at lade barnet sove i. Men fordi helt små børn ikke har et sprog, må man tale med dem med sin krop. De skal mærke, man er der næsten hud mod hud. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er flere, der bærer deres barn i en bæresele eller en slynge. Bæreseler gør også, at forælderen, som bærer barnet, i højere grad har hænderne fri. Og som en lille sideeffekt generer man med en bæresele heller ikke bybilledets øvrige, bløde trafikanter.

Selvfølgelig kan der være gange, hvor et barn skal rulles frem. Men holder man det på et minimum, således de helt smås ryg ikke belastes, er det langt smartere med en klapvogn som supplement til bæreselen.

At ingen taler om, hvorvidt en Emmaljunge er det eneste rigtige, skyldes en vis usikkerhed i vores måde at have børn på. Vi gør, hvad vi hører, at man gør, i stedet for at gøre hvad der føles rigtigt.

Det er også derfor, at man kan høre kommende mødre ivrigt diskutere, hvorvidt den madras, der følger med barnevognen, bør skiftes ud med en anden og mere sikker/”rigtig”. Man forsøger i sin iver efter at gøre det rigtige at købe sig til (selv)sikkerhed. Dertil kommer status, som nogle også har smag for at købe sig til: Var det alene funktionalitet og sikkerhed, man købte sig til, lignede alle barnevogne velsagtens hinanden og lå i nogenlunde samme prisleje.

Vi har brug for i højere grad at få urdyret frem fra vores indre – især i vores småbarnshåndtering. Vi skal ikke sidde og læse i en bog, hvordan børn har det, vi skal selv mærke efter på de og os selv. Men vi kan ikke mærke noget som helst – hverken urdyr eller baby – når vores børn ligger på næsten en meters afstand, pakket ind i et metal- og skumgummimonstrum på hjul. Og det kan vi ikke en gang komme i gang med at snakke om, så længe det opfattes som en lige så naturlig ting ved det at få et barn at købe en barnevogn som at give det mælk.

Det er godt for småbørn at sove udenfor. Men det kan man også i en klapvogn eller i en krybbe bestående af en sikkerhedsgodkendt tremmeseng fra en discountmøbelkæde. Det er ikke noget må i sig selv, at det hele skal være som på oldemors tid, hvor MFR-vaccinen, antibiotika og babyalarmer ikke var opfundet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her