*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Abort er et sikkerhedspolitisk spørgsmål

Det er godt, Danmark med en ekstrabevilling på 40 millioner kroner er med til at fastholde fokus på abort og oplysning om reproduktive rettigheder i udviklingslandene. For USA har trukket støtten til organisationer, der tilbyder eller informerer derom, og det kan få sikkerhedspolitiske konsekvenser for os i Europa.

Nogle blå ser rødt, når talen falder på retten til fri abort. Vreden skyldes i nogle tilfælde overbevisningen om, at livet bør være ukrænkeligt fra det øjeblik, det opstår. For andres vedkommende skyldes vreden dog snarere, at retten til fri abort betragtes som en del af venstrefløjens uafladelige fokus på rettigheder snarere end pligter.

Men hvor borgerlig, man end er, så er det afgørende at fastholde fokus på kvindens mulighed for at få afbrudt et uønsket svangerskab ikke alene i Danmark men globalt. Dette ikke alene set ud fra en individuel betragtning, men også fordi befolkningstilvæksten i flere af udviklingslandene er så stor, at den truer Europa. De mange mennesker, der bliver født, kan ikke forventes at ville sidde passivt tilbage i Afrika og Centralasien, når det – i forhold til udviklingslandene – velstående Europa er indenfor geografisk rækkevidde.

Vel er rejsen over Middelhavet (eller hvordan folk i øvrigt får bragt sig til Europa) farlig. Men den er i modsætning til en sejltur til det amerikanske kontinent mulig. Derfor er det lige gyldigt, hvor grumme annoncer, regeringen måtte indrykke i Mellemøstlige aviser: Der vil fortsat være tusinder af håbefulde og tilpas desperate mennesker, som alligevel vover livet for at forfølge drømmen om at komme til Europa og få et bedre liv.

Derfor er det rigtigt, at Danmark sender 40 millioner kroner ekstra til FN's Befolkningsfond, UNFPA, for at råde bod på Donald Trumps beslutning om at skære i amerikansk støtte. For Trump, der ellers af nogle borgerlige betragtes som et friskt pust, trækker med sin støtte til abort-organisationerne en vigtig del af støtten til et også i fremtiden stabilt Europa.

Det er komplet urealistisk, at alle ulykkelige og/eller eventyrlystne mennesker i udviklingslandene vil kunne skabe sig et liv i Europa. Vi har ikke jobs, boliger og midler til i det sociale system at tage os af mange flere end dem, der allerede er i Europa og har brug for selv de mest grundlæggende tilbud, vi ellers normalt får som borgere her. Selv når folk kommer hertil med ønsket om at få noget at bestille, er det langt fra sikkert, der er noget at rive i.

Der kommer til at ske to ting samtidig i Europa de kommende år, hvis ikke befolkningstilvæksten i udviklingslandene kommer bare lidt mere under kontrol og indvandringen reguleres ved EU’s ydre grænser:

1) Brødnid mellem eksisterende og nytilkomne indbyggere vil skabe splid.

2) Da Europa ikke kan leve op til fantastiforestillingen om, at her flyder der med mælk og honning, vil der samtidig komme stadig øgede frustrationer hos de nytilkomne og deres efterkommere, som hverken vil kunne se en fremtid for sig selv her eller der, hvor deres forældre kom fra.

Ergo: Manglende styr på indvandringen kombineret med et stadig stigende menneske-pres afstedkommet af (for stor) befolkningstilvækst i udviklingslandene, kommer til at destabilisere Europa. Både gamle og nye europæere kommer til at bøde for, vores samfundsmodeller ikke er gearede til at tage sig af markant meget større grupper mennesker, som gør brug af snarere end bidrager til samfundsøkonomierne på kontinentet. Ikke fordi de ikke vil eller ikke kan, men fordi der ikke findes jobs og boliger nok til, at deres kvaliteter kan bringes i spil værdigt.

Det kan godt være, at Trumps beslutning om at skære i støtten til organisationer, der oplyser om eller støtter abort, lyder som en fornem og idealistisk politisk beslutning. Men med mindre man gerne vil sætte fart på afviklingen af Europa, som vi kender og holder af det, er det vanskeligt at se Trumps beslutning som andet end for nem og naiv.

Derfor skal der her fra lyde en helhjertet opbakning til, at regeringen vælger at spendere 40 ekstra millioner kroner på at støtte en FN-organisation, der hjælper kvinder i udviklingslandene med at holde antallet af i øvrigt dødsensfarlige børnefødsler nede. Det er både i vores, europæernes, og i udviklingslandenes interesse, at der ikke bringes flere mennesker til verden, som der ikke er en værdig fremtid for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.10.17, 10:03
En tidligere socialdemokrat og tidligere DF'er, nu NB, betvivler om jeg er konservativ. Her er mit svar. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her