*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Abort er et sikkerhedspolitisk spørgsmål

Det er godt, Danmark med en ekstrabevilling på 40 millioner kroner er med til at fastholde fokus på abort og oplysning om reproduktive rettigheder i udviklingslandene. For USA har trukket støtten til organisationer, der tilbyder eller informerer derom, og det kan få sikkerhedspolitiske konsekvenser for os i Europa.

Nogle blå ser rødt, når talen falder på retten til fri abort. Vreden skyldes i nogle tilfælde overbevisningen om, at livet bør være ukrænkeligt fra det øjeblik, det opstår. For andres vedkommende skyldes vreden dog snarere, at retten til fri abort betragtes som en del af venstrefløjens uafladelige fokus på rettigheder snarere end pligter.

Men hvor borgerlig, man end er, så er det afgørende at fastholde fokus på kvindens mulighed for at få afbrudt et uønsket svangerskab ikke alene i Danmark men globalt. Dette ikke alene set ud fra en individuel betragtning, men også fordi befolkningstilvæksten i flere af udviklingslandene er så stor, at den truer Europa. De mange mennesker, der bliver født, kan ikke forventes at ville sidde passivt tilbage i Afrika og Centralasien, når det – i forhold til udviklingslandene – velstående Europa er indenfor geografisk rækkevidde.

Vel er rejsen over Middelhavet (eller hvordan folk i øvrigt får bragt sig til Europa) farlig. Men den er i modsætning til en sejltur til det amerikanske kontinent mulig. Derfor er det lige gyldigt, hvor grumme annoncer, regeringen måtte indrykke i Mellemøstlige aviser: Der vil fortsat være tusinder af håbefulde og tilpas desperate mennesker, som alligevel vover livet for at forfølge drømmen om at komme til Europa og få et bedre liv.

Derfor er det rigtigt, at Danmark sender 40 millioner kroner ekstra til FN's Befolkningsfond, UNFPA, for at råde bod på Donald Trumps beslutning om at skære i amerikansk støtte. For Trump, der ellers af nogle borgerlige betragtes som et friskt pust, trækker med sin støtte til abort-organisationerne en vigtig del af støtten til et også i fremtiden stabilt Europa.

Det er komplet urealistisk, at alle ulykkelige og/eller eventyrlystne mennesker i udviklingslandene vil kunne skabe sig et liv i Europa. Vi har ikke jobs, boliger og midler til i det sociale system at tage os af mange flere end dem, der allerede er i Europa og har brug for selv de mest grundlæggende tilbud, vi ellers normalt får som borgere her. Selv når folk kommer hertil med ønsket om at få noget at bestille, er det langt fra sikkert, der er noget at rive i.

Der kommer til at ske to ting samtidig i Europa de kommende år, hvis ikke befolkningstilvæksten i udviklingslandene kommer bare lidt mere under kontrol og indvandringen reguleres ved EU’s ydre grænser:

1) Brødnid mellem eksisterende og nytilkomne indbyggere vil skabe splid.

2) Da Europa ikke kan leve op til fantastiforestillingen om, at her flyder der med mælk og honning, vil der samtidig komme stadig øgede frustrationer hos de nytilkomne og deres efterkommere, som hverken vil kunne se en fremtid for sig selv her eller der, hvor deres forældre kom fra.

Ergo: Manglende styr på indvandringen kombineret med et stadig stigende menneske-pres afstedkommet af (for stor) befolkningstilvækst i udviklingslandene, kommer til at destabilisere Europa. Både gamle og nye europæere kommer til at bøde for, vores samfundsmodeller ikke er gearede til at tage sig af markant meget større grupper mennesker, som gør brug af snarere end bidrager til samfundsøkonomierne på kontinentet. Ikke fordi de ikke vil eller ikke kan, men fordi der ikke findes jobs og boliger nok til, at deres kvaliteter kan bringes i spil værdigt.

Det kan godt være, at Trumps beslutning om at skære i støtten til organisationer, der oplyser om eller støtter abort, lyder som en fornem og idealistisk politisk beslutning. Men med mindre man gerne vil sætte fart på afviklingen af Europa, som vi kender og holder af det, er det vanskeligt at se Trumps beslutning som andet end for nem og naiv.

Derfor skal der her fra lyde en helhjertet opbakning til, at regeringen vælger at spendere 40 ekstra millioner kroner på at støtte en FN-organisation, der hjælper kvinder i udviklingslandene med at holde antallet af i øvrigt dødsensfarlige børnefødsler nede. Det er både i vores, europæernes, og i udviklingslandenes interesse, at der ikke bringes flere mennesker til verden, som der ikke er en værdig fremtid for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
28.06.17, 15:47
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.06.17, 12:43
Af Christian Rabjerg Madsen
28.06.17, 10:24
Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.06.17, 17:38
I så fald skal han stort set ophæve tyngdeloven. Læs mere
Af Camilla Schwalbe
27.06.17, 13:26
Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne. Læs mere
Af Christina Egelund
27.06.17, 12:51
Jeg tænker på jer i disse dage, når jeg læser og hører debatten om nutidens curlingforældre. I vil på Roskilde, selvfølgelig vil I det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.06.17, 12:34
DR- dokumentar tegner et nyt billede af hele EU-sagen. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.06.17, 11:48
Udlændingedebatten raser som aldrig før i landet, hvem kan stramme mest? Læs mere
Af Harun Demirtas
27.06.17, 10:13
Jeg nægter at høre på en minister, der efterlader syge børn og svage patienter i deres seng uden menneskeligt hensyn. Læs mere
Af Siddik Lausten
26.06.17, 17:46
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her