*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ren Trump-stil at kræve Radio 24syv flyttet

Når Christiansborg-politikere pludselig får den idé, at de skal blande sig i, hvor diverse statsfinansierede medier har redaktioner, så handler det ikke spor om provinsen, men om at puste sig op overfor journalister og redaktører. Det er ren Donald Trump-stil.

Jeg ved ikke, hvordan De har det. Men personligt stoler jeg på, der er nogle, der er bedre til at udføre bypass-operationer, end jeg er. Det samme med fødsler: Jeg vil noget hellere assisteres af en uddannet jordemoder end af en taxachauffør, selvom det forlyder, at nogle af dem ganske tappert er i stand til at træde til, hvis det skulle blive nødvendigt.

I alle mulige sammenhænge anerkender mange af os, at der er nogle, der har en faglighed, vi ikke selv besidder. Bort set lige fra hvad angår medier. Der synes at være opstået den tvangstanke hos visse politikere, at hvis bare medierne var skruet sammen på en lidt anden måde – altså den måde politikerne synes – eller havde en anden adresse, så ville alt være meget bedre.

Senest har Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht argumenteret for, at Radio 24syv kunne flyttes til Sønderjylland, hvor hans valgkreds i øvrigt ligger. Dansk Folkeparti har fulgt op ved at påpege, at det sådan set ikke behøver være Radio 24syv, der er den radiokanal, der flyttes til Jylland men derimod Danmarks Radios P1.

Hvad skyldes dette behov for at artikulere det helt åbenlyse, nemlig at man selvfølgelig kan flytte alt muligt, når man har magten? Og er det virkelig til det fælles bedste at flå mandskab og udstyr rundt i kongeriget? Eller er der mere tale om en magtdemonstration, der skal minde medierne om, at selvom de styrer adgangen til æteren, så er det politikerne, som har hånd og halsret over DR og Radio 24syv?

DR er i gang med en større udflytning af arbejdspladser til Aarhus og Aalborg, som er to prægtige byer. Men da TV2/News skulle etableres, blev hovedsædet netop lagt i København, fordi man skulle være tæt på magthavere og beslutningstagere. Dermed virker tanken om at flytte enten P1 eller Radio 24syv – som også har et kæmpe flow af beslutningstagere og meningsdannere gennem deres studier – til Jylland absurd.

Mange politiker-indblandinger i mediedrift virker absurde, for selvom der er dygtige og hårdtarbejdende politikere, så er der ikke så mange af dem, som den seneste tid har markeret sig i mediedebatten, der har erfaring i at drifte medier. Erfaring i og pligt til at sætte de overordnede rammer – jo. Men driftserfaring fra et medie, det har vel kun kulturministeren af dem, der senest har blandet sig med markante holdninger til, hvor DR og Radio 24syv skal ligge og hvordan de skal driftes.

Som politiker burde man dog, ligesom man forhåbentlig langt hen ad vejen stoler på andre faggrupper i samfundet, også udvise respekt for, der findes folk, der rent faktisk ved, hvordan man kører et medie. Det er egentlig ganske utroligt, at der er politikere på Christiansborg, der har tid til at agere mediechefer by proxy. Hvis man virkelig har så meget luft i kalenderen, kunne man måske i stedet komme med en helhedsplan for, hvordan den statsfinansierede del af det danske mediebillede skal skrues sammen i stedet for at sidde og botanisere over indholdet i enkelte programmer samt mediernes besøgsadresser.

Ideen om at man inde fra Christiansborg kan eller skal detailstyre, hvordan Danmarks Radio eller Radio 24syv agerer, er i direkte modstrid med, hvordan vi ellers i samfundet – hvis vi er kloge – respekterer hinandens faglighed.

Den reaktion, som flere medarbejdere fra Radio 24syv har haft på truslen om at skulle flyttes fra Hovedstaden, er beklageligvis noget, der kan bære ved til indtrykket hos nogle politikere af, at det allervigtigste i hele verden ikke bare er at lave forrygende radio, men også at lave det fra en bekvem adresse.

Men det ændrer ikke på, at med mindre der er en principiel og grundlæggende anke mod Radio 24syvs (og Danmarks Radios for den sags skyld) samlede produktioner, så hører det ingen steder hjemme at true med grundlæggende at ville ændre de fysiske betingelser for løsningen af stationens opgave. Hvad bliver det næste? At man, fordi man ikke kan lide leverpostejen fra den lokale slagter på Østerbro, kræver ham tvangsforflyttet til Tappernøje? Det er en konfrontationssøgende måde at rejse en i øvrigt måske relevant kritik på, som Donald Trump excellerer i, men som det helst ikke skulle være nødvendig at gøre brug af i det daglige, politiske trummerum i Danmark.

Hvis man nu som Benny Engelbrecht åbenbart mener, at 'Bernaise er Dyrenes Konge' er et madprogram, hvor værten alene synes at have blik for at invitere sine venner fra København i studiet, så er det jo det, som det er udtryk for, man bør adressere i sin mediekritik og sammenfattende – og uden at true med flytning af hele stationen – spørge, om der er gået vel meget københavneri i den samlede programproduktion på Radio 24syv. Det er et fair spørgsmål, der sagtens kan stilles uden at sætte stationen pistolen for panden.

For den friskhed, der kendetegnede Radio 24syv i begyndelsen, fordi man lod nogle hidtil uhørte stemmer komme til mikrofonen, er måske nok ved at dampe noget af. Man fornemmer, at der nu blot er kommet en ny medieadel til – en medielavadel om man vil – hvis åndelige jorde ikke strækker sig så vældig meget længere end til Tidsvildeleje om sommeren og S-togenes 2-zoneområde om vinteren. Men så er det det, den omvendte provinsialisme, man som politiker bør adressere – uden trusler om at medarbejdere og chefer skal flytte til den anden ende af landet.

Spørgsmålet er, hvad man egentlig vil på Christiansborg. Vil man have en kontinuerligt relevant debat om, hvordan danskerne tilsikres adgang til lødige nyheder og underholdning, hvor det slet ikke er sikkert, der overhovedet bør være et Radio 24syv eller et stort og vidtfavnende DR? Eller vil man bare i bedste Donald Trump-stil lange ud efter "medierne" og score et par nemme point på at kritisere en branche, hvis kerneopgave det dybest set er at være kritiske overfor de magthavere, der nu truer med at trække tæppet væk under dem?

Den langsigtede løsning er en komplet fjernelse af subsidieringen af danske medier bort set fra et Danmarks Radio, der alene producerer nyheder. Men indtil da må man holde op med at true hele arbejdspladser, fordi man har set sig sur på enkelte programmer. Mediefolk jo alt andet lige også bare er mennesker med kreditforeningslån, delebørn og medlemskab af den lokale håndboldklub. Hvorfor skulle de ikke have lov til at ønske sig at kunne blive ved med at leve det liv, de nu har skabt sig indenfor deres postnummer? 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.08.17, 15:33
Og det kan venstrefløjen takke sig selv for. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.08.17, 13:59
Danmarks længste stadionpølser fås i Sundby Idrætspark Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.08.17, 12:52
Det må ikke være kreative leasingmodeller og dermed statskassen, der skal der gøre udslaget for forbrugerens valg. Derfor skal bilafgifterne omlægges til en teknisk model baseret på sikkerhed og miljø. Læs mere
Af Siddik Lausten
21.08.17, 11:55
Vores muslimske landsmænd skal i langt højere grad aktiveres i kampen mod radikalisering og terrorisme. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.17, 11:17
Så stedmoderligt har vi behandlet historien, at vi kalder den fortid. Den var død, borte, forbi. Men nu kommer den igen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her