*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ren Trump-stil at kræve Radio 24syv flyttet

Når Christiansborg-politikere pludselig får den idé, at de skal blande sig i, hvor diverse statsfinansierede medier har redaktioner, så handler det ikke spor om provinsen, men om at puste sig op overfor journalister og redaktører. Det er ren Donald Trump-stil.

Jeg ved ikke, hvordan De har det. Men personligt stoler jeg på, der er nogle, der er bedre til at udføre bypass-operationer, end jeg er. Det samme med fødsler: Jeg vil noget hellere assisteres af en uddannet jordemoder end af en taxachauffør, selvom det forlyder, at nogle af dem ganske tappert er i stand til at træde til, hvis det skulle blive nødvendigt.

I alle mulige sammenhænge anerkender mange af os, at der er nogle, der har en faglighed, vi ikke selv besidder. Bort set lige fra hvad angår medier. Der synes at være opstået den tvangstanke hos visse politikere, at hvis bare medierne var skruet sammen på en lidt anden måde – altså den måde politikerne synes – eller havde en anden adresse, så ville alt være meget bedre.

Senest har Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht argumenteret for, at Radio 24syv kunne flyttes til Sønderjylland, hvor hans valgkreds i øvrigt ligger. Dansk Folkeparti har fulgt op ved at påpege, at det sådan set ikke behøver være Radio 24syv, der er den radiokanal, der flyttes til Jylland men derimod Danmarks Radios P1.

Hvad skyldes dette behov for at artikulere det helt åbenlyse, nemlig at man selvfølgelig kan flytte alt muligt, når man har magten? Og er det virkelig til det fælles bedste at flå mandskab og udstyr rundt i kongeriget? Eller er der mere tale om en magtdemonstration, der skal minde medierne om, at selvom de styrer adgangen til æteren, så er det politikerne, som har hånd og halsret over DR og Radio 24syv?

DR er i gang med en større udflytning af arbejdspladser til Aarhus og Aalborg, som er to prægtige byer. Men da TV2/News skulle etableres, blev hovedsædet netop lagt i København, fordi man skulle være tæt på magthavere og beslutningstagere. Dermed virker tanken om at flytte enten P1 eller Radio 24syv – som også har et kæmpe flow af beslutningstagere og meningsdannere gennem deres studier – til Jylland absurd.

Mange politiker-indblandinger i mediedrift virker absurde, for selvom der er dygtige og hårdtarbejdende politikere, så er der ikke så mange af dem, som den seneste tid har markeret sig i mediedebatten, der har erfaring i at drifte medier. Erfaring i og pligt til at sætte de overordnede rammer – jo. Men driftserfaring fra et medie, det har vel kun kulturministeren af dem, der senest har blandet sig med markante holdninger til, hvor DR og Radio 24syv skal ligge og hvordan de skal driftes.

Som politiker burde man dog, ligesom man forhåbentlig langt hen ad vejen stoler på andre faggrupper i samfundet, også udvise respekt for, der findes folk, der rent faktisk ved, hvordan man kører et medie. Det er egentlig ganske utroligt, at der er politikere på Christiansborg, der har tid til at agere mediechefer by proxy. Hvis man virkelig har så meget luft i kalenderen, kunne man måske i stedet komme med en helhedsplan for, hvordan den statsfinansierede del af det danske mediebillede skal skrues sammen i stedet for at sidde og botanisere over indholdet i enkelte programmer samt mediernes besøgsadresser.

Ideen om at man inde fra Christiansborg kan eller skal detailstyre, hvordan Danmarks Radio eller Radio 24syv agerer, er i direkte modstrid med, hvordan vi ellers i samfundet – hvis vi er kloge – respekterer hinandens faglighed.

Den reaktion, som flere medarbejdere fra Radio 24syv har haft på truslen om at skulle flyttes fra Hovedstaden, er beklageligvis noget, der kan bære ved til indtrykket hos nogle politikere af, at det allervigtigste i hele verden ikke bare er at lave forrygende radio, men også at lave det fra en bekvem adresse.

Men det ændrer ikke på, at med mindre der er en principiel og grundlæggende anke mod Radio 24syvs (og Danmarks Radios for den sags skyld) samlede produktioner, så hører det ingen steder hjemme at true med grundlæggende at ville ændre de fysiske betingelser for løsningen af stationens opgave. Hvad bliver det næste? At man, fordi man ikke kan lide leverpostejen fra den lokale slagter på Østerbro, kræver ham tvangsforflyttet til Tappernøje? Det er en konfrontationssøgende måde at rejse en i øvrigt måske relevant kritik på, som Donald Trump excellerer i, men som det helst ikke skulle være nødvendig at gøre brug af i det daglige, politiske trummerum i Danmark.

Hvis man nu som Benny Engelbrecht åbenbart mener, at 'Bernaise er Dyrenes Konge' er et madprogram, hvor værten alene synes at have blik for at invitere sine venner fra København i studiet, så er det jo det, som det er udtryk for, man bør adressere i sin mediekritik og sammenfattende – og uden at true med flytning af hele stationen – spørge, om der er gået vel meget københavneri i den samlede programproduktion på Radio 24syv. Det er et fair spørgsmål, der sagtens kan stilles uden at sætte stationen pistolen for panden.

For den friskhed, der kendetegnede Radio 24syv i begyndelsen, fordi man lod nogle hidtil uhørte stemmer komme til mikrofonen, er måske nok ved at dampe noget af. Man fornemmer, at der nu blot er kommet en ny medieadel til – en medielavadel om man vil – hvis åndelige jorde ikke strækker sig så vældig meget længere end til Tidsvildeleje om sommeren og S-togenes 2-zoneområde om vinteren. Men så er det det, den omvendte provinsialisme, man som politiker bør adressere – uden trusler om at medarbejdere og chefer skal flytte til den anden ende af landet.

Spørgsmålet er, hvad man egentlig vil på Christiansborg. Vil man have en kontinuerligt relevant debat om, hvordan danskerne tilsikres adgang til lødige nyheder og underholdning, hvor det slet ikke er sikkert, der overhovedet bør være et Radio 24syv eller et stort og vidtfavnende DR? Eller vil man bare i bedste Donald Trump-stil lange ud efter "medierne" og score et par nemme point på at kritisere en branche, hvis kerneopgave det dybest set er at være kritiske overfor de magthavere, der nu truer med at trække tæppet væk under dem?

Den langsigtede løsning er en komplet fjernelse af subsidieringen af danske medier bort set fra et Danmarks Radio, der alene producerer nyheder. Men indtil da må man holde op med at true hele arbejdspladser, fordi man har set sig sur på enkelte programmer. Mediefolk jo alt andet lige også bare er mennesker med kreditforeningslån, delebørn og medlemskab af den lokale håndboldklub. Hvorfor skulle de ikke have lov til at ønske sig at kunne blive ved med at leve det liv, de nu har skabt sig indenfor deres postnummer? 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
28.06.17, 15:47
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.06.17, 12:43
Af Christian Rabjerg Madsen
28.06.17, 10:24
Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.06.17, 17:38
I så fald skal han stort set ophæve tyngdeloven. Læs mere
Af Camilla Schwalbe
27.06.17, 13:26
Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne. Læs mere
Af Christina Egelund
27.06.17, 12:51
Jeg tænker på jer i disse dage, når jeg læser og hører debatten om nutidens curlingforældre. I vil på Roskilde, selvfølgelig vil I det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.06.17, 12:34
DR- dokumentar tegner et nyt billede af hele EU-sagen. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.06.17, 11:48
Udlændingedebatten raser som aldrig før i landet, hvem kan stramme mest? Læs mere
Af Harun Demirtas
27.06.17, 10:13
Jeg nægter at høre på en minister, der efterlader syge børn og svage patienter i deres seng uden menneskeligt hensyn. Læs mere
Af Siddik Lausten
26.06.17, 17:46
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her