*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Spådommene om økonomisk og moralsk sammenbrud efter Brexit holder ikke

Selvom danske medier og politikere gør en stor indsats for at gøre Brexit til en tragisk historie for briterne, er virkeligheden langt mere nuanceret.

Min kollega i EU-parlamentet, den konservative Daniel Hannan, har et opløftende budskab i det britiske dagblad ”The Sun”. Det er en eftertænksom påmindelse om, hvad tilhængere af ”Remain” sagde op til den 23. juni sidste år, hvor et flertal af de britiske vælgere stemte for ”Brexit”. Daniel Hannan indrømmer frimodigt, at hver side i en politisk konflikt og debat forsøger at ’fortolke’ eller ’spinne’ sandheden til sin egen fordel: man vil jo vinde, ikke?

Men han slår især ned på tre spådomme: Britisk økonomi ville blive ramt af et øjeblikkeligt tilbageslag og koste hver britisk familie 40.000 kroner om året. Brexit ville få Skotland til at forlade Storbritannien. Og det ville nu blive umuligt at holde de tusinder af migranter, som havde forskanset sig i Calais i Frankrig, ude af Storbritannien.

Økonomi: I stedet voksede britisk økonomi mere i de seks måneder efter Brexit end de seks måneder før, og Den Internationale Valutafond opgraderede UK’s forventede vækst til 2 pct for 2017.

Skotland: Mens et flertal af skotterne ganske rigtigt stemte for at blive i EU, så styrtdykkede støtten til skotsk løsrivelse fra UK efter 23. juni til 40 procent – mod 53 i tidligere meningsmålinger, og et mindretal på 20 pct. ønsker en afstemning.

Calais: Lejren i Calais er omsider opløst. Og selv om migranterne fortsætter med at forøve anarki og kaos på de franske motorveje for at komme til Storbritannien, så har Frankrig ikke vovet at kræve, at briterne skal behandle de tusindvis af grundløse asylansøgninger på britisk jord - den abe sidder franskmændene selv med. Men alt det har danske medier ikke brugt meget tid på at berette om. Dertil virker pladespilleren for danske medier ganske enkelt til at være kørt fast.

Daniel Hannan afslører tillige de vandrehistorier, som også danske medier labbede i sig: At der skulle være et opsving i britisk racisme og had mod f.eks. polakker umiddelbart efter 23. juni. Ingen af historierne holdt vand, heller ikke en påstand om, at der sket en 57 procents stigning i antallet af had-forbrydelser på 96 timer. Det viste sig, at der var tale om en stigning med 31 flere anmeldelser til politiet på 96 timer, og at mange af dem var anmeldelser mod UkiP’s leder Nigel Farrage!  

Kronikken minder mig om den blanding af trusler og spådomme, som den evindelige ja-side har udsat danskerne og andre europæere for, når de stemte nej til traktater, euro, EU-forfatninger og andet skrammel. (Som når taber-siden i afstemningen om retsforbeholdet stædigt fastholder, at Danmarks aftale om Europol er elendig).

Men siden den britiske afstemningen i Storbritannien blevet noget mere forsonlig og optimistisk; kun 22 procent ønsker en ny afstemning om EU. Storbritannien tager sin suverænitet tilbage og sikrer den gennem bilaterale aftaler; grænserne bliver kontrolleret, men ikke lukket; europæere får ikke rettigheder som EU-borgere, men de kan arbejde og studere i Storbritannien efter indgåede aftaler; og Storbritannien skal nok finde udveje og indgå aftaler til at klare sig godt økonomisk.

Som mange briter siger: Brexit er ikke en afslutning, men en proces, og også Danmark har en interesse i, at den proces forløber så smertefrit som muligt. At forfalde til skadefro ønsketænkning om, at briterne bliver straffet for deres formastelighed, gavner ingen. Men det virker ikke til at være slået igennem i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her