*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
søndag 13. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten bolig

Bolig - i samarbejde med

Bolius.dk
Bolig 05.03.2012 kl. 12:22
For at yde godt skal solcelleanlægget placeres, så det bliver så solbeskinnet som muligt. Foto: Sussi Hviid /Energitjenesten

Guide: Find vej i solcellejunglen

Af MEDINA BRACKOVIC, Energitjenesten

Solceller kan levere strøm til boligen, men hvordan sammenligner man de forskellige anlæg?

Rigtig mange danskere har fået øje på solceller som mulig leverandør af strøm til boligen. Ikke mindst fordi elprisen fortsat stiger, mens prisen på solceller falder.

Men mange kan ikke finde rundt i den jungle, som solcellemarkedet er for mange. ”Hvad skal jeg være opmærksom på ved valg af solceller?”, ”Hvilke er gode?” er ofte nogle af de spørgsmål, der bliver stillet til Energitjenestens energivejledere.

Der er desværre ingen test eller certificering i Danmark, der sammenligner solcelleanlæggene. Det gør det svært at vælge det rigtige anlæg. Der er dog nogle overvejelser, man bør gøre sig, inden man køber et solcelleanlæg.

Undersøg muligheder for placering

For at yde godt skal solcelleanlægget placeres, så det bliver så solbeskinnet som muligt. Det vil sige mod syd med en hældning på mellem 30 og 60 grader i forhold til vandret. Værst er det at stille solcellerne lodret eller vandret, ligesom solcellerne yder mindre, jo længere mod vest/øst de placeres.

Et solcelleanlæg er meget følsomt over for skygger, som nedsætter ydelsen væsentligt. Derfor er det vigtigt, at der ikke er træer, flagstanger, antenner, skorstene eller lignende, der kaster skygge over solcellerne i løbet af dagen. Hvis skygge ikke kan undgås, skal du kigge efter solcellemoduler, der er mindre følsomme over for skygge. Det bør du spørge ind til, inden du bestiller.

Husk også, at solceller i henhold til lovgivningen betragtes som alle andre materialer, og det er derfor en god idé at tjekke, om ens lokalplan nævner noget om opsætning af solceller.

Vælg de mest effektive solceller

De mest effektive solceller, der findes på det danske marked i dag, er de såkaldte monokrystallinske. De giver et årligt udbytte på ca. 130 kWh pr. m2 anlæg.

De mindst effektive er de amorfe (tyndfilm). De giver kun ca. 70 kWh pr. m2 anlæg, men de er også meget billigere at anskaffe. Ved at vælge de mest effektive solceller kan man nøjes med et anlæg, der fylder mindre.

Indhent flere tilbud

Prisen på et solcelleanlæg er nok den vigtigste parameter for de fleste, og priserne svinger en del fra forhandler til forhandler.

På hjemmesiden www.solcellepriser.dk kan man se, hvor meget priser kan svinge. Indhent derfor gerne flere tilbud, så du har noget at sammenligne med.

Tjek produktionsfaldet

De krystallinske solceller har en lang levetid, men man skal regne med, at de taber lidt af ydelsen over tid. Der er forskel på, hvor meget ydelsen falder pr. år.

Det har en betydning for produktionen, om det er et fald på 0,7 pct. eller 1 pct. om året. De fleste forhandlere giver en garanti på, at solcellernes produktion falder 10 pct. på 10 år og ca. 20 pct. efter 25 år.

Det er en lang horisont, så det vigtigste for køberen vil være at købe et anlæg hos en forhandler, man med stor sikkerhed ved også vil være der om 10-25 år. Det kan være et elselskab eller en anden veletableret forhandler.

Gå efter effektiv inverter

Den strøm, som solceller producerer, skal omformes fra jævnstrøm til vekselstrøm, før den kan bruges i boligen. Det klarer en såkaldt inverter eller omformer.

Der er dog stor forskel på inverteres effektivitet. Det kan godt betale sig at vælge en lidt dyr inverter med en høj effektivitet, da det ekstra tab, man ville få med en mindre effektiv inverter på sigt vil give en del lavere produktion af strøm. De bedste invertere har et tab på mellem 2-3 pct., mens de dårligste kan komme helt op på 8 pct. i tab.

Levetiden på inverteren er kortere end på selve solcellepanelerne. Derfor skal man påregne, at inverteren skal udskiftes en gang i solcelleanlæggets levetid. De fleste forhandlere giver fem års garanti på inverteren.

Undersøg anlæggets reelle ydelse

På solcelleanlæggets datablad kan man læse, hvad anlæggets maksimale ydelse er. Det kan f. eks. være 6.000 W.

I den forbindelse er det især interessant at se på, hvad ydelsestolerancen er. Hvis der fx står, at tolerancen er +/-3 pct., betyder det, at man kan risikere, at anlæggets ydelse i praksis ligger på 97 pct. af det opgivne. Det er selvfølgeligt bedst med plus-tolerance, men man bør være forberedt på, at et anlæg på 6.000 W i realiteten kun vil give 5.820 W med udgangspunkt i en tolerance på +/-3 pct.

Tjek anlæggets temperatur-følsomhed

Solceller taber ydelse ved stigende temperaturer. Oftest er anlægget testet ved +25 grader, selv om solcellernes typiske arbejdstemperatur ligger i intervallet - 40 til +80 grader.

Det er derfor vigtigt at tjekke modulernes såkaldte temperaturkoefficient. Den fortæller noget om, hvor meget ydelse solcellerne taber for hver grad, temperaturen stiger over 25 grader.

De bedste solceller taber kun 0,3 pct., mens de ringere kan tabe helt op til 0,8 pct. af ydelsen pr. grad, når temperaturen omkring anlægget stiger over 25 grader. Uanset hvilket solcelleanlæg, man vælger, er det vigtigt, at man sørger for at få nok ventilation under solcellerne, så temperaturen holdes så lav som muligt.

Tjek, hvilke kabler der bliver brugt

Kablerne fra solcellepanelerne og ned til inverteren giver også et tab. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilke type kabler, anlægget installeres med. Jævnstrøm har det dårligt med lange kabeltræk. Derfor er det vigtigt, at kablet er tykt og kort, når det lægges fra anlægget og til inverteren. En god kabelinstallation bør ikke give et tab på mere end 0,5 – 1 pct.

Vil man være ekstra sikker på, at anlægget er tilsluttet fornuftigt, kan man vælge en KSO certificeret solcellemontør til at lave arbejdet. De kan findes via hjemmesiden: www.kso-ordning.dk.

Yderligere information

Energitjenesten giver gerne yderligere information og vejledning om solceller via tlf. 70 333 777 eller via hjemmesiden, www.energitjenesten.dk. Vores vejledning er gratis og uvildig.

LÆS OGSÅ: Solceller kan være en god forretning

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Tophistorie

Liebhaverskovfogedens landsted

Forvoksede træer og meterhøje brændenælder prægede stedet - så kom Claus Hemmingsen til.
forsiden lige nu

Efterlyst dreng fundet i god behold

Drengens forældre mistede sidste sommer tre børn i en ulykke i Sindal.

Holland fuldendte den brasilianske ydmygelse ved VM

Brasilien fik endnu et sammenbrud i kampen om VM’s tredjeplads.

Israel sender elitesoldater på lynaktion i Gaza

Målet for aktionen var at ødelægge en rampe, hvorfra militante affyrer raketter mod Israel, lyder det.

Norddjurs: Fire politikere og en jurist er inhabile

Der bliver flere og flere inhabile politikere i sag om et omdiskuteret vindmølleprojekt.

DF-formand antyder samarbejde med S

Skelsættende måling viser dødt løb mellem Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti.

Anders Samuelsen: Vi er regeringsparate

Danmark har brug for et ægte borgerligt, liberalt parti i regering, siger LA's leder.
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
To-i-en: Bo i naturen men nyd bylivet
Aarhus Camping er omkranset af skov og natur, men er også et fint udgangspunkt, hvis man vil opleve Danmarks næststørste by. 
Se flere
Motor
Gokart til familien
Vel ligner den faceliftede Suzuki Swift sig selv, men under den korte frontklap er der sket ting og sager. 
Se flere
Bolig
Liebhaverskovfogedens landsted
Forvoksede træer og meterhøje brændenælder prægede stedet - så kom Claus Hemmingsen til. 
Se flere
Test: Ekstremt skarpt biografbillede
Sony VPL-VW500ES tryller detaljerne frem. En projektor, der gør, at man glæder sig til hver film. Selv de dårlige … 
Se flere