Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten bolig

Bolig - i samarbejde med

Bolius.dk
Bolig 01.11.11 kl. 13:42

Fremtiden er LED-lys

Af MIA QVIST SCHEELSBECK

LED-lys bliver mere og mere udbredt. I fremtiden bliver lyset både intelligent og usynligt.

Den er ekstremt lille. Den ligner en lille knop, som slet ikke kan måle sig i størrelsen med en gammeldags glødepære. Til gengæld spås den lille LED-chip at være fremtidens svar på lys, da den kan skabe muligheder inden for belysning, som hverken en glødepære - som er ved at blive udfaset fra markedet - eller en energisparepære har kunnet præstere. LED-teknologien betyder, at vi ikke behøver en pære i vores lamper, og at vi kan føle på en pære uden at brænde fingrene. Den kan desuden skifte til andre farver end hvid, så dit hjem kan skifte farve og udtryk fra dag til dag.

Fremtiden er LED, som Philip Doorduijn, der har titlen general manager hos Philips Consumer Luminaires, udtrykte det på Euroluce 2011, som udgør lysudstillingen på den italienske møbelmesse iSalone i Milano.

Her blev de nyeste designs og løsninger inden for belysning præsenteret. Her viste hollandske Philips sine nye LED-løsninger frem, og det er ifølge Philips en løsning, som bliver mere og mere udbredt.

»LED giver helt nye muligheder. LED kan på sigt blive integreret i møbler, vægge og lofter, og det vil ændre hele den måde, vi i dag ser belysning på. Spørgsmålet er lige nu, om vi får det rigtige lys fra LED, og om priserne også falder. Men begge ting bliver mere og mere interessante,« siger Philip Doorduijn.

Kvaliteten er bedre i dag


Carsten Dam-Hansen, der er seniorforsker ved DTU Fotonik, mener også, at fremtiden inden for lys hedder LED.

»LED er ved at blive en rigtig god og energieffektiv kilde. Farvekvaliteten er blevet bedre, og man kan nu få den ønskede varmhvide farve som glødepæren. Farveensartetheden er blevet bedre, og man vil kunne sætte 20 lamper op i en gang og være sikker på, at de giver den samme hvide nuance hele vejen igennem, hvilket ikke har været muligt indtil nu,« siger Carsten Dam-Hansen.

Der har været en del diskussion om, hvorvidt LED har den rigtige farvekvalitet. Men ifølge Carsten Dam-Hansen indeholder LED-lys alle de farver, som øjnene kan opfatte - i modsætning til elsparepæren. Effektiviteten af LED-pærer er i dag fem-seks gange højere end for glødepærer.

»Det eneste, en LED-pære endnu ikke kan præstere, er at levere den samme mængde lys. Når du skal skifte til LED-pærer, skal du have flere lyskilder for at opnå den samme mængde lys,« siger Carsten Dam Hansen, der dog tror på, at det bliver forbedret med tiden.

Energibesparende løsning


En stor fordel ved LED-lys er i øvrigt, at det er særdeles energibesparende.

En LED-pære koster i dag væsentligt mere end en almindelig glødepære og energisparepære. Til gengæld sparer den 80 pct. energi, og den holder i op til 25.000 timer mod en glødepæres 1.000. Det giver LED-pæren en levetid på omkring 25 år, når man går ud fra, at den er tændt tre timer om dagen.

Der vil dog endnu gå mange år, før LED-lyset er at finde i alle hjem.

»Folk skifter sjældent deres lyskilder ud. Det er primært, hvis de flytter. Der er også mange, der stadig er glade for de gammeldags pærer, mens andre hurtigere vil være glade for LED-teknologien. Alt i lysbranchen ændrer sig meget langsomt. Men der er ingen tvivl om, at vi vil se mere og mere LED i de private hjem,« siger Philip Doorduijn.

artiklen fortsættes...
1 - 2
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Tophistorie

Inspiration: Plant i krukker

Krukker og potter er et fint supplement til almindelige bede.
forsiden lige nu

Så ofte gik Skat på kontrol i haver

For første gang afslører Skat, hvordan man bruger en række kontroversielle metoder.

Meningsmåling: Danskerne ser Rusland som en trussel mod freden i Europa

Næsten halvdelen af danskerne peger på Rusland som hovedansvarlig for krisen i Ukraine.

Dansk Folkeparti er større end nogensinde

I en måling fra Megafon får Dansk Folkeparti 22 pct. - hvilket er rekord for partiet.

Udlicitering af plejeopgaver skuffer massivt

Det er gået skuffende langsomt og har sine steder skabt store problemer at lægge pleje- og sundhedsopgaver i udbud.

"Millionæren uden ansigt" granskes efter skibsforlis

Mystisk kultleder og chef for det ulykkesramte sydkoreanske katastrofeskib har en broget fortid.
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce