Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten bolig

Bolig - i samarbejde med

Bolius.dk
Bolig 31.03.09 kl. 13:31
Inden man går igang med havearvejdet i år, skal man lave en klar aftale med sig selv om at gennemfører projektet i ét hug. Foto: Colourbox

I gang i haven på en anden måde i år

Slip kontraktpolitik af foghske dimensioner løs mod mosset - nu skal ærmerne smøges op.

Godt nyt til de utallige, der synes, at havearbejde er det samme og det samme, år ud og år ind: I år gør vi det lidt anderledes.

Alle kan formentlig huske, at vi plejer at begynde sæsonen i haven med at rive græsplænen meget grundigt igennem – gerne på begge leder – for at fjerne mos, dødt græs, hundefterladenskaber og styrepinde fra nytårsraketterne. Et som regel langvarigt, ensformigt og trættende stykke arbejde, som man bliver øm i armene af – og de er ikke kun fordi, det er et halvt år siden, man sidst har brugt de muskler, der nu skal i aktion.

Forudsætningen for at gøre det anderledes er dog, at man, inden man går i gang, laver en klar og ubrydelig aftale med sig selv om, at man gennemfører projektet – og det i ét hug. Ellers bliver det nemlig ikke. Vi skal altså have fat i en gang kontraktpolitik af foghske dimensioner. Beklager, men måske hjælper det, hvis vi kan smide princippet ud med det afrevne mos.

I stedet for at begynde med at rive, begynder vi i år med at klippe græsset. Fordi det er nødvendigt. Fordi græsset har groet næsten uafbrudt, siden det blev klippet sidste gang i fjor, hvilket i mange tusinde haver vil sige i september, nogle måske endog august.

Det betyder, at det nu er komplet umuligt at trække en rive gennem græsset, endsige nå til bunds med en løvrive med fjedrende tænder. Og at komme til bunds er lige netop, hvad der er brug for: Mos, gamle blade, vissent og sygt græs skal væk, så der kan komme lys og luft og solvarme ned i bunden af græsplænen, ned mellem stråene. Så luften kan udtørre mosset, og solen varme jorden op, så græsset kan komme i gang med at gro. (Når det er grønt – frisk grønt – gror det.)

»Kontrakten« lyder på, at alt det, der klippes af og hvirvles op, skal fjernes med det samme, altså umiddelbart efter klipningen. Vi slipper altså ikke for at skulle ud med riven. Men vi gør det muligt at komme i gang med riven og gennemrivningen.

Virkelig et problem

Hvis man ikke holder kontrakten, og ikke får revet mos og græs og blade og hunde-De-ved-nok sammen bagefter, har man virkelig skabt sig et problem. For så begynder det at rådne i et skønt sammensurium – først hundenenes, så græsset, så bladene, men aldrig mosset. Og i denne halvforrådnede miks har mosset det fortrinligt, og inden De får set Dem om, Fru Heilbuth, og kommer ud med riven, har De mere mos end De nogensinde har drømt om i Deres vildeste mareridt.

Når det – klipningen og gennemrivningen på kryds og tværs er klaret, skal plænen have lidt gødning, så den kan gro på en sund og naturlig måde, når solen har varmet jorden så meget op, at der kommer gang i væksten. Brug den slags gødning, hvori første og sidste tal i NPK-deklarationen er nogen lunde lige store – alene af den grund, at det er svært at finde anden gødning efterhånden – altså NPK 12-5-14 eller noget, der ligner. De skal ikke rende sognet rundt for at for at få første tal lidt ned eller sidste lidt op, det spiller ingen rolle, når sommeren er gået. Giv fire-fem kg. pr. 100 kvadratmeter plæne – og ikke, som der stod i Haveselskabets blad, februar 2009, side 12: fem kg. pr. kvadratmeter.

artiklen fortsættes...
1 - 2
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Tophistorie

Inspiration: Plant i krukker

Krukker og potter er et fint supplement til almindelige bede.
forsiden lige nu

Psykisk syge: Tag penge fra andre syge

Psykisk syge og deres pårørende kræver 2 mia. kr. ekstra til psykiatrien.

Apple overrasker eksperterne positivt

Apples nye regnskabstal overstiger forventningerne takket været et tilfredsstillende iPhone-salgstal.

Prins Charles' svoger er pludseligt død efter fald

Hertuginde Camillas bror er som 62-årig død i New York. Han faldt, da han var ved at tænde en cigaret.

Hollandske F-16 fly afviste russiske kampfly på grænsen til hollandsk luftrum

To fuldt bevæbnede F-16 flyblev sendt i luften, da uidentificerede russiske kampfly nærmede sig Holland.

Real Madrid vandt trods Bayerns belejring

Karim Benzemas scoring afgjorde den første semifinale i Madrid, hvor Bayern havde svært ved at skabe chancer.

Nu er manden uden hukommelse død

Amerikaner med mystisk hukommelsestab kunne pludselig kun tale svensk. Nu er han fundet død.
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
"Lort i klampen er noget af det værste"
Flere kvinder nyder glæden ved den åbne landevej og cykling. Vi har mødt Seje Sild Cykler, som endda må afvise mænd, der gerne vil være med. 
Se flere
Hvorfor skal det altid være her?
Strandvejens Grundejerforening er utilfreds med, at så mange arrangementer skal finde sted omkring Tangkrogen og Mindeparken. Beboerne vil have embedslægen til at vurdere, om racerløb overhovedet bør køres i et boligkvarter. 
Se flere