Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 25. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten bolig

Bolig - i samarbejde med

Bolius.dk
Bolig 31.03.09 kl. 13:31
Inden man går igang med havearvejdet i år, skal man lave en klar aftale med sig selv om at gennemfører projektet i ét hug. Foto: Colourbox

I gang i haven på en anden måde i år

Slip kontraktpolitik af foghske dimensioner løs mod mosset - nu skal ærmerne smøges op.

Godt nyt til de utallige, der synes, at havearbejde er det samme og det samme, år ud og år ind: I år gør vi det lidt anderledes.

Alle kan formentlig huske, at vi plejer at begynde sæsonen i haven med at rive græsplænen meget grundigt igennem – gerne på begge leder – for at fjerne mos, dødt græs, hundefterladenskaber og styrepinde fra nytårsraketterne. Et som regel langvarigt, ensformigt og trættende stykke arbejde, som man bliver øm i armene af – og de er ikke kun fordi, det er et halvt år siden, man sidst har brugt de muskler, der nu skal i aktion.

Forudsætningen for at gøre det anderledes er dog, at man, inden man går i gang, laver en klar og ubrydelig aftale med sig selv om, at man gennemfører projektet – og det i ét hug. Ellers bliver det nemlig ikke. Vi skal altså have fat i en gang kontraktpolitik af foghske dimensioner. Beklager, men måske hjælper det, hvis vi kan smide princippet ud med det afrevne mos.

I stedet for at begynde med at rive, begynder vi i år med at klippe græsset. Fordi det er nødvendigt. Fordi græsset har groet næsten uafbrudt, siden det blev klippet sidste gang i fjor, hvilket i mange tusinde haver vil sige i september, nogle måske endog august.

Det betyder, at det nu er komplet umuligt at trække en rive gennem græsset, endsige nå til bunds med en løvrive med fjedrende tænder. Og at komme til bunds er lige netop, hvad der er brug for: Mos, gamle blade, vissent og sygt græs skal væk, så der kan komme lys og luft og solvarme ned i bunden af græsplænen, ned mellem stråene. Så luften kan udtørre mosset, og solen varme jorden op, så græsset kan komme i gang med at gro. (Når det er grønt – frisk grønt – gror det.)

»Kontrakten« lyder på, at alt det, der klippes af og hvirvles op, skal fjernes med det samme, altså umiddelbart efter klipningen. Vi slipper altså ikke for at skulle ud med riven. Men vi gør det muligt at komme i gang med riven og gennemrivningen.

Virkelig et problem

Hvis man ikke holder kontrakten, og ikke får revet mos og græs og blade og hunde-De-ved-nok sammen bagefter, har man virkelig skabt sig et problem. For så begynder det at rådne i et skønt sammensurium – først hundenenes, så græsset, så bladene, men aldrig mosset. Og i denne halvforrådnede miks har mosset det fortrinligt, og inden De får set Dem om, Fru Heilbuth, og kommer ud med riven, har De mere mos end De nogensinde har drømt om i Deres vildeste mareridt.

Når det – klipningen og gennemrivningen på kryds og tværs er klaret, skal plænen have lidt gødning, så den kan gro på en sund og naturlig måde, når solen har varmet jorden så meget op, at der kommer gang i væksten. Brug den slags gødning, hvori første og sidste tal i NPK-deklarationen er nogen lunde lige store – alene af den grund, at det er svært at finde anden gødning efterhånden – altså NPK 12-5-14 eller noget, der ligner. De skal ikke rende sognet rundt for at for at få første tal lidt ned eller sidste lidt op, det spiller ingen rolle, når sommeren er gået. Giv fire-fem kg. pr. 100 kvadratmeter plæne – og ikke, som der stod i Haveselskabets blad, februar 2009, side 12: fem kg. pr. kvadratmeter.

artiklen fortsættes...
1 - 2
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Bolig lige nu
Tophistorie

Inspiration: Plant i krukker

Krukker og potter er et fint supplement til almindelige bede.
forsiden lige nu

Så ofte gik Skat på kontrol i haver

For første gang afslører Skat, hvordan man bruger en række kontroversielle metoder.

Meningsmåling: Danskerne ser Rusland som en trussel mod freden i Europa

Næsten halvdelen af danskerne peger på Rusland som hovedansvarlig for krisen i Ukraine.

Ombudsmanden pudset på Sass

Folkebevægelsen mod EU står bag.

Efter 125 år: Forsvundet skib fundet ved et tilfælde

Forskere ledte egentlig efter et skib, der sank i 1952, men stødte på et meget ældre vrag.

"Millionæren uden ansigt" granskes efter skibsforlis

Mystisk kultleder og chef for det ulykkesramte sydkoreanske katastrofeskib har en broget fortid.
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce