*

Arkiv

Elsebeth Egholm: De døde sjæles nat

”De døde sjæles nat” er både en selvstændig krimi og en historie, der fletter sig ind i Egholms produktion.

Krimibog

Elsebeth Egholm:

De døde sjæles nat

421 sider, 300 kr.

Politikens Forlag

Lad det være sagt med det samme: ”De døde sjæles nat” er Elsebeth Egholm mest helstøbte krimi til dato.

Her spindes krimi-intrigens tråde overraskende hele historien igennem.

Alt hvad der sker, socialt og psykologisk, er bundet op på plottet. Dermed distancerer den sig velgørende fra den nordiske gennemsnitskrimi, der har det med at præsentere to adskilte historier i én, en krimi og en hverdagsroman.

Sønnen i centrum

”De døde sjæles nat” er den anden historie om Dictes søn, Peter Boutrup. Dicte, der som bekendt er journalist i Aarhus, har ikke haft nogen kontakt med sin søn, siden han blev anbragt på et børnehjem. Efter at have afsonet en fængselsdom for et drab lever han nu i et istandsat fiskerhus ud til Kattegat på det nordlige Djursland og ernærer sig som tømrer og handymand.

Han forsøger at leve i fred og ro i pagt med omgivelserne, men, som det jo viste sig i den foregående ”Tre hundes nat”, er det vanskeligt at undslippe fortiden.

Nu er Peter i gang med at restaurere på en nærliggende herregård, der er ombygget til kloster for en nonneorden. Idyllen brydes, da en ung kvindelig langtidsgæst hos nonnerne findes myrdet - stranguleret med en garrotte - i voldgraven. Og Peter har set noget, han vist ikke har skullet se.

I lillebror-rolle

Omtrent samtidig opsøges Peter af moderen til den unge, nu afdøde autistiske pige My, som han har taget sig af i en periode. Hendes søn Magnus er forsvundet, og moderen beder Peter lede efter ham.

Peter har det ikke godt med Grenå-politimanden Mark Hansen, for han ser med forståelig mistro på ordensmagten. Mark er nyligt helbredt efter en kræftsygdom, men har svært ved at finde fodfæste. Han må nu i en slags lillebror-rolle i gang med at bistå Aarhus-politiet i undersøgelserne på klostret.

Marks gamle veninde Kir, der er i militæret som minedykker hos Søværnet, og som bor i området, har under en rutinedykning ud for Aarhus fundet en kasse med knogler. De ser ud til at stamme fra krigens tid, men mere interessant er det, at en halshvirvel også bærer spor efter strangulering med en garrotte.

Lammende slagside

Dermed er et komplekst forløb i gang, hvor politiets efterforskning suppleres af Peters egne undersøgelser, og hvor der først begynder at ske noget, da der kastes et langt blik tilbage til Besættelsen.

”De døde sjæles nat” er både en selvstændig krimi og en historie, der fletter sig ind i Egholms produktion. Læst i perspektiv heraf er den seneste led i en fascinerende fortsat historie om forbrydelsen som en relativ størrelse, altid til stede som mulighed, men også dermed potentielt ødelæggende langt ud over forbrydelsens umiddelbare genstand.

På den baggrund kan man da heller ikke undre sig over Egholms personers slående problemer med de private relationer, når forbrydelsen kaster sin lammende slagskygge.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her