*

Kommunalvalg Aarhus
Uddannelse

Kvinde blandt computermus og mænd

Kun 3 pct. af de studerende, der begynder på datalogiuddannelsen på Aarhus Universitet er kvinder.

Datalogi er uforståeligt for de fleste, især kvinder, og de færreste vælger en karriere, der handler om computere, programmering og data.

Faktisk er kun 3 pct. af de studerende, der begynder på datalogiuddannelsen på Aarhus Universitet, kvinder.

Aino Vonge Corry er en af de få kvinder, der er uddannet datalog. Hun blev datalog ved et tilfælde for ti år siden.

Aino Vonge Corry læste matematik på universitetet, hvor hun skulle have et sidefag. Hun tog det fag, der syntes mindst kedeligt: datalogi.

»Jeg forstod slet ikke noget af det, der foregik til forelæsningerne de første par måneder,« siger Aino Vonge Corry om starten på datalogistudiet.

Hun havde ikke nogen computer og havde aldrig før beskæftiget sig med it.

»Jeg havde ikke engang sådan et bip-spil, som alle de andre havde,« siger Aino Vonge Corry.

Selv om Aino Vonge Corry ikke brød sig meget om datalogi, tog hun kampen op. Nogle medstuderende forsøgte at lære Aino at programmere. Hun var solgt, da hun først fik krammet på computeren.

»Det var så fedt at sidde og have magten over maskinen. Jeg begyndte at følge med i forelæsningerne i datalogi, og det blev sjovere og sjovere, jo sværere det blev.«

I sidste ende valgte Aino Vonge Corry at tage datalogi som hovedfag. De første fem år på studiet programmerede hun uden at have en computer.

»Jeg programmerede på papir derhjemme, og så skrev jeg det ind på computerne på universitetet. Jeg var ikke nogen hardwarenørd,« fortæller hun.

Nørdet studieliv


Aino Vonge Corry elskede studielivet. For hende var det som at komme hjem. Dengang var de 10 piger ud af 100 studerende. De 10 blev til fem uddannede.

Folk gik ikke op i deres tøj, og stemningen var afslappet, til dels nørdet, fortæller Aino Vonge Corry.

»Vi var utrolig fokuserede på faget og på at dygtiggøre os i det. De ting, der lå udenom, var vi ikke så interesserede i,« fortæller datalogen.

Aino har i alt læst datalogi i otte år. Efter sin kandidateksamen tog hun en ph.d. i datalogi. Selv om datalogi ikke var en drøm, hun havde haft, er hun godt tilfreds med karrierevalget.

»Jeg havde aldrig nogen drøm. Jeg har aldrig haft en karrierevej foran mig eller et drømmejob. Nu når jeg ser tilbage, kan jeg se, at jeg har haft det sjovt hele tiden, og det er jo det vigtigste. Jeg ved ikke, hvad der skal ske med mig om fem år, men jeg gør det, jeg vil.«

Uddannelsen har betydet alt for Aino Vonge Corrys karriere, hvor hun har arbejdet hos it-virksomheder, som forsker og underviser på Aarhus Universitet.

Fra november bliver hun selvstændig. I hjemmet i Tranbjerg, hvor Aino Vonge Corry bor med sin familie, starter hun virksomheden Metadeveloper. Hun vil undervise og samtidig lave it-konferencer og stå for at afholde møder, hvor it-udviklere fra hele verden kan mødes.

Ikke skræmt af mændene


Aino Vonge Corry bliver ikke skræmt af, at hun arbejder i en mandeverden. Hun kan bedre lide at være et sted, hvor der er flere mænd end kvinder.

»Det er fedt at være kvinde i it-verdenen, for du bliver meget synlig. Hvis du gør noget forkert i it-verdenen som kvinde, så er det meget synligt, men hvis du gør noget godt, så kan folk som regel huske dig, fordi du er en kvinde,« siger hun.

Hun håber dog på, at flere kvinder vil læse datalogi. Aino Vonge Corry underviser de universitetsstuderende, og hun ser, at der er færre kvinder, end da hun selv læste.

»Det ville være godt, hvis der kom flere kvinder ind på studiet. Kvinderne gør sig selv en tjeneste ved at tage en uddannelse, der giver utrolig mange muligheder, men og også for it-branchens skyld. Det er lidt mærkeligt, at det er mænd, der laver software til alle mennesker i verden. Det ville være fint, hvis der kom mere kvindeligt islæt på det,« siger datalogen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Opfordring til Folketinget: Udbyg rute 26 fra Aarhus til Viborg – nu

Nils Borring, Borgmester (S), Favrskov Kommune | Steen Vindum, Borgmester (V), Silkeborg Kommune | Torsten Nielsen, Borgmester (K), Viborg Kommune
Etableringen af den planlagte nye rute 26 er en rigtig god idé, og det kan faktisk kun gå for langsomt med at få pengene afsat og spaden i jorden.

Debat: Det skulle ikke kunne lade sig gøre

Elisabeth A. Glenthøj, cand.theol., Præstegyden 5, Samsø

Debat: Klog og visionær fusion

Keld Albrechtsen, bestyrelsesformand, Brabrand Boligforening | Keld Laursen, adm. direktør, Brabrand Boligforening
Meddelelsen om, at Langkær Gymnasium og Aarhus Tech går mod en fusion, er en usædvanlig god nyhed for de unge i Aarhus Vest.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her