*

Uddannelse

Carlsbergfondets forskningspris til kemiprofessor i Aarhus

Karl Anker Jørgensen, professor ved Aarhus Universitet, belønnes for sin forskning i kemi.

Professor i kemi Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universitet modtager Carlsbergfondets forskningspris 2017. Pr-foto

»Hvis man lider af den fordom, at kemikere er kedelige og verdensfjerne nørder, kommer man hurtigt på andre tanker, når man træder ind på Karl Anker Jørgensens kontor og bliver mødt af musikken fra Kashmirs nye cd.«

Sådan begynder en artikel i tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab fra 1999, og i samme artikel kan man læse følgende:

»Karl Anker vil helst se på verden i en større sammenhæng. I hans øjne er det de samme fundamentale drivkræfter, der leder folk til at male et billede, skrive et stykke musik eller kaste sig over kemiens mysterier. For at blive en god maler, musiker eller kemiker kræves kreativitet, og kreativitet går jo grundlæggende ud på at bryde grænserne og gå nye veje.«

Karl Anker Jørgensen
  • Født i Aarhus den 15. juni 1955.
  • Student ved Århus Akademi i 1975.
  • Lic.scient. i kemi ved Aarhus Universitet i 1984.
  • Derefter post doc, adjunkt, lektor og senere professor i kemi ved Aarhus Universitet.
  • Han har vundet en lang række danske og internationale priser.

Og evnen til at finde nye veje er netop årsag til, at samme Karl Anker Jørgensen, professor ved Aarhus Universitet, søndag aften modtog den ene af Carlsbergfondets forskningspriser 2017 for sin forskning inden for organisk kemi.

En af Nordens bedste

Karl Anker Jørgensens forskningsfelt er asymmetrisk katalyse, og han har udviklet kemi, der har fundet brede anvendelser i både den akademiske verden og ved en række industrier.

Hans kemi har bl.a. fundet kommerciel anvendelse inden for medicinal- og den agrokemiske industri. Hans forskning har haft meget stor international gennemslagskraft, og han anses som en af Nordens mest indflydelsesrige forskere.

En anden væsentlig side af Karl Anker Jørgensen er hans meget store indsats for at fremme interessen for kemi og naturvidenskab i samfundet. Han har holdt flere hundrede foredrag om bl.a. den spejlvendte verden og molekylær gastronomi.

Carlsbergfondets forskningspris blev overrakt af kronprinsesse Mary, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og Carlsbergfondets bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher, der også er professor ved Aarhus Universitet, i forbindelse med fondets årlige festmiddag på Ny Carlsberg Glyptotek.

Forskningsprisen blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag.

Prisen uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Hver pris er på 1 mio. kr., og heraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave og 750.000 kr. støtte til et forskningsprojekt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Korruptionen har også nået Danmark
L. Nielsen, Østergade 21,1, Ringkjøbing
Det er jo hver dag, vi læser om så den ene eller den anden – private og/eller foreninger/firmaer – der har svindlet.
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Grundskyld for letbane

Ib Christensen, fhv. MEP & MF, Randers

Debat: Vand og Vesterbro

Lone Hindø, byrådskandidat (S), Tåstrupvej 100, Harlev

Debat: Voldumcentret bliver udvidet

Hanne Smedegaard (V), medlem af Byrådet i Favrskov, medlem af Økonomiudvalget, formand for Landsbyrådet, Rigtrupvej 64, Voldum, Hadsten
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
I fjor blev usikker milliongevinst reserveret til senere – I år er millionerne straks lagt ind i budgettet klar til brug
Den forventede gevinst på 82 mio. kr. ved valg af model for budgettet bliver straks brugt til nye tiltag i Aarhus, selv om indtægten først kan endeligt opgøres om fire år. Nye Borgerlige kritiserer borgmesteren, som afviser at være uansvarlig. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her