*

Uddannelse

Aarhus Universitet søsætter storstilet plan om digitalisering

102 ekstra studerende skal optages på matematik og datalogi, så universitetet kan imødekomme samfundets behov for flere it-specialister.

Alle studerende på Aarhus Universitet skal have styrket deres it-kompetencer, lyder målet i en ny digitaliseringsstrategi. Arkivfoto

Samfundet skriger på flere it-specialister, og dem har Aarhus Universitet tænkt sig at levere.

Ifølge tal fra Erhvervsstyrelsen vil der mangle op mod 19.000 it-specialister i 2030, hvis den digitale udvikling og automatiseringen af jobfunktioner fortsætter som forventet.

Derfor har Aarhus Universitets bestyrelse netop sagt ja til en ny seksårig digitaliseringsstrategi med fire indsatsområder.

Aarhus Universitet

Ny digitaliseringsstrategi

Den seksårige strategi har fire indsatsområder:

  • Flere naturvidenskabelige digitaliseringsspecialister
  • Udvikling af teknologi og pædagogik til anvendelse af it i uddannelserne.
  • Flere digitale kompetencer på alle universitetets uddannelser og uddannelse af flere digitaliseringsspecialister uden for naturvidenskab og teknik.
  • Mere efter- og videreuddannelse inden for digitaliseringsområdet.

Det handler om uddannelse af flere it-specialister, mere brug af it i undervisningen, bedre it-kompetencer for alle studerende og bedre efteruddannelse på it-området.

Målet er at ruste forskere og studerende langt bedre til en digital omstilling, forklarer universitetets nye bestyrelsesformand, Connie Hedegaard, i en omtale af satsningen:

»Fremtidens arbejdsmarked stiller ikke kun store faglige krav til de dimittender, vi udklækker. Det stiller også krav om, at vi kan finde svar på mange af de fundamentale udfordringer, som digitaliseringen fører med sig,« siger formanden.

Flere dataloger

Den første indsats, som sættes i gang, er øget optag på datalogi og matematik med i alt 102 ekstra studerende fra optaget i 2018, ligesom der oprettes en ny bachelor- og kandidatuddannelse i datavidenskab.

Niels Christian Nielsen, dekan for Science and Technology, siger:

»Der er et massivt behov i samfundet for flere kandidater med dybe digitale kompetencer, og det behov vil vi være med til at opfylde. Sidste år skruede vi op for ingeniørområdet, og nu gør vi det på it-området,« siger han.

På grund af stort frafald blev der for få år siden skruet ned for optaget på datalogi, men nu skruer universitetet op igen.

»Det er korrekt, at vi begrænsede optaget, men nu ekspanderer vi igen, og i denne satsning investerer vi markant i rekruttering og i bedre studiemiljø, for ellers ville det ikke give mening, hvis vi blot optog en masse, som faldt fra igen,« siger Niels Christian Nielsen.

Han oplyser, at et af målene er at tiltrække flere kvinder til it-uddannelserne.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Ny teknologi vil altid være farlig
Mogens Gemmer, Ebeltoft
Frygten for ny teknologi går formentligt længere tilbage end til Gutenberg, men massefremstilling af trykte tekster var farlig for menneskers sjælefred.
Debat: Politisk lydhørhed for at bremse nettyveri af ophavsret

Ditte Rie Agerskov, sekretariatschef i Foreningen af Danske Videodistributører

Jan Thielke, formand for Danske skønlitterære Forfattere

Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne

Ole Dreyer, formand for Musikforlæggerne i Danmark

Efter at have banket på de politiske porte i mange år er der nu endelig åbnet en dør på klem for de kunstnere, producenter og virksomheder, der lever af immaterielle rettigheder.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her