*

Uddannelse

»Piger skal vide, at det er fedt at være engageret i videnskab«

Den 19-årige Asar Jaradat kan både kalde sig ingeniørstuderende, digter, oplægsholder og nu også opfinder. Hun har efter flere års arbejde nu fået patent på sin første opfindelse.

Da hun var 14 år udviklede Asar Jaradat fra Ramallah i Palæstina en metode, der skulle gøre det muligt at genanvende spildevand fra produktion af olivenolie. Det var et problem i hendes hjemland, hvor olivenolieproduktionen er stor, og giftstoffer fra spildevandet kunne blive dyrt for de små producenter. Derfor ville hun gøre op med problemet. I januar i år fik hun endelig patent på metoden efter at have vundet konkurrencer og bl.a. en tur til Nasas hovedkontor i USA for projektet. Det har også givet hende muligheden for at flytte til Danmark, hvilket hun gjorde for to år siden.

Det er fedt at være klog og vidende om noget.
Asar Jaradat

Nu bor hun godt 4.700 km fra familien i Ramallah i Palæstina. På hendes værelse i Aarhus C hænger både billeder af familie og venner, skitser fra studiejobbet hos ingeniørfirmaet Varo, og en lysegrøn brochure om hendes opfindelse, som hun har valgt at kalde OilZ.

»Jeg havde slet ikke tænkt over, at en opfindelse skal have et navn. Så stod jeg med min søster ved patentkontoret med papirerne i hånden, og hun fandt på det i en hurtig vending,« siger Asar Jaradat.

Tid er ikke et problem

I knap to år har den unge palæstinensiske kvinde boet i Aarhus hos Ole Jessen, som hun kalder sin danske værtsfar.

Først gik hun i 3.g på Langkaer Gymnasiums internationale afdeling og nu læser hun til maskiningeniør på Via University College i Horsens.

Asar Jaradat er dybt involveret i sit arbejde, om det er frivilligt, studierelateret eller almindeligt arbejde. Det har været tilfældet både i Danmark og i Palæstina.

I slutningen af maj skal hun være frivillig til FLLOEC, en konference for unge Legoentusiaster fra hele verden, der bliver holdt i forbindelse med kulturhovedstad 2017. Hun arbejder som mentor på sit universitet og har et studiejob ved en lokal ingeniørvirksomhed. Men tid er ikke et problem, fortæller hun.

Fakta

Asar Jaradat

  • 19 år, bosat i Aarhus. Oprindeligt fra Ramallah i Palæstina.
  • Flyttede til Aarhus i 2015, hvor hun startede i 3.g på Langkaer Gymnasium.

OilZ

  • Arbejdet med opfindelsen gik i gang, da Asar Jaradat var 14 år. Hun fik patent i januar 2017 efter flere års arbejde med metoden.
  • Fungerer ved at kiselgel, der typisk findes i små pakker i nyindkøbte sko og tasker, suger giftstoffer ud af olivenoliespildevandet, der herefter kan genanvendes.
  • Er målrettet mindre olivenolieproducenter og udviklet sådan, at udgifterne ved brug er minimale.
  • Asar Jaradat deltogi Step, Palestinian Science and Technology Entrepeneurship, i 2013 og kom på en 3.-plads med opfindelsen. Det bragte hende bl.a. til Nasas kontorer i USA, hvor hun fik fysikundervisning og kunne præsentere OilZ.

»Hvis man virkelig brænder for noget, så er det lige meget, hvor meget tid man bruger på det.«

Den travle hverdag er noget, hun har taget med sig fra Palæstina. I Ramallah var hun frivillig på det lokale bibliotek, spillede klassisk violin i et orkester, startede et skriveværksted for godt 100 børn og unge, der var kun få år yngre end hende selv, sad i ungebyrådet i Ramallah og arbejdede sideløbende på sin opfindelse. Samtidig gik hun også i gymnasiet. Hun understreger, at den potentielle profit, hun kan tjene på opfindelsen, ikke er vigtig. Det vigtige er, at metoden kan blive udbredt, anvendelig og billig i drift for de små olivenolieproducenter.

For få kvinder i videnskaben

Siden er hun blevet inviteret til konferencer som oplægsholder, og er også før blevet inviteret til Kvindemuseet for at tale om kvinders rolle i Palæstina.

Samme år, som hun blev inviteret til USA’s rumfartsadministration, Nasa, ligesom hun på grund af opfindelsen har deltaget i Tech Girls, en sommerlejr for piger i Mellemøsten og Nordafrika, som interesserer sig for videnskab og teknologi. Flere mio. piger fra arabiske lande søgte, og kun 27 blev udtaget. Aras Jaradat var en af dem.

»Piger og unge kvinder skal vide, at det er fedt at være engageret i videnskab. Det er fedt at være klog og vidende om noget. Det er en verden, som alt for få kvinder er en del af, og det er en skam.«

Selv var hun kun 14 år, da hun begyndte arbejdet med sin opfindelse.

Uddannelse

Efter at have deltaget i konkurrencer og fået anerkendt sin opfindelse, gjorde det processen med at søge om patent gevaldigt lettere, fortæller hun. Forarbejdet, processen og originaliteten i idéen var allerede blevet dokumenteret til konkurrencerne. Ifølge den unge opfinder, findes der andre lignende opfindelser, men som i høj grad henvender sig til store producenter med mange ressourcer. Hun ønsker med sin metode at nå de mindre olivenolieproducenter, og derfor bruger metoden så få ressourcer som muligt, fortæller hun.

Konkurrencen betød udover turen til Nasa i USA bl.a., at hun fik et mindre stipendium. Derudover fik hun adgang til laboratorier hos universitetet i Ramallah. Det har vist sig at være endnu vigtigere end de penge, som hun vandt ved sin placering i konkurrencen.

»Laboratorier i gymnasiet i Palæstina er ikke af topkvalitet. Men det åbnede helt nye døre, at jeg kunne bruge de laboratorier, der var på universitetet. Jeg havde meget bedre muligheder for at udvikle opfindelsen, og det har klart betydet noget for, hvor vi er nu.«

For hende var det ikke en selvfølge at have helt styr på videnskaben bag, før hun begyndte på opfindelsen.

»Jeg kunne bare godt lide kemi. Så var det bare om at komme i gang,« siger hun.

Hun anslår selv at have brugt et år sammenlagt på at udvikle metoden. Det er endnu ikke sikkert, hvornår opfindelsen endeligt skal kunne føres ud i livet hos de små olivenolieproducenter, som hun har ønsket at hjælpe.

I mellemtiden bruger hun sin tid på universitetet, hvor hun også var en af de helt yngste på studiet, da hun startede som 18-årig. Da hun blev færdig med gymnasiet, skulle de fleste af hendes gymnasievenner holde sabbatår. Selv tog hun sommerferien som pausen fra studiet. Det er bl.a. en af forskellene på skolelivet i Palæstina og i Danmark, kan hun konkludere efter et par år i Danmark:

»Her er alle meget mere afslappede omkring uddannelse.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skal vi uligeløn til livs?

Anja Laursen , kredsformand Bente Alkærsig Rasmussen, Gert Petersen, Hanne Holst Long og Dorthe Sølvkær Ehlers kredsnæstformænd Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland Silkeborg

Debat: Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Birgit Liin, byrådskandidat for Venstre i Favrskov Kommune Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, Langå

Debat: Letbanen – også for Djursland!

Kirstine Bille, viceborgmester (SF), Syddjurs Kommune og medlem af Letbanerådet | Mads Nikolajsen, medlem af Norddjurs kommunalbestyrelse (SF), Midttrafiks bestyrelse og Letbanerådet
Udskyd Aarhus Ø-linjen og fokuser på at gøre letbanen til Djursland færdig.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Byens største partier skændes om folkeskoler

Planerne om nye folkeskoler går for langsomt, mener V og kalder S fodslæbende. En plat beskyldning, lyder det fra Peder Udengaard (S), som henviser til, at V ikke har stillet forslag om skolebyggeri i byrådet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her