*

Uddannelse

Rekordbevilling til fri forskning

Aarhus Institute of Advanced Studies har hentet en EU-bevilling på 38 mio. kr. til Aarhus Universitet.

De 38 mio. kr. vil ifølge universitetet række til omkring 77 forskerophold – såkaldte fellowships – over de næste fem år.

En bevilling på 38 mio. kr. er på vej fra det europæiske rammeprogram Horizon 2020 til Aarhus Universitet.

Modtageren er den internationale forskningsenhed Aarhus Institute of Advanced Studies, Aias.

Pengene er øremærket til fri forskning og skal være med til at tiltrække førende forskere, styrke internationaliseringen og den høje faglige kvalitet, oplyser professor og direktør for Aias, Morten Kyndrup.

»Midlerne er med til at sikre, at vi på Aias fortsat kan tiltrække nogle af de dygtigste forskere fra hele verden,« siger Morten Kyndrup og tilføjer, at Aias også har bidraget til at hente danske topforskere hjem fra udlandet.

Middel mod hjerneflugt

»De særligt attraktive vilkår for forskerne på Aias er altså også et middel mod uheldig brain drain

Aarhus Institute of Advanced Studies blev etableret i 2013 og er det første af sin slags i Danmark. Instituttet har i sin korte levetid allerede modtaget godt 84 mio. kr. fra EU’s forsknings- og innovationsprogram.

Det er anden gang, Aias henter en meget stor bevilling fra EU's delprogram for ”Videnskabelig topkvalitet” til fri forskning, men denne er den største.

»Det er imponerende, at det er lykkedes at tiltrække to omfattende EU-bevillinger i en tid, hvor de frie forskningsmidler er under pres. Det er en meget flot og vigtig præstation, der har stor betydning for Aarhus Universitet,« siger rektor Brian Bech Nielsen.

De 38 mio. kr. vil ifølge universitetet række til omkring 77 forskerophold – såkaldte fellowships – over de næste fem år.

Et fellowship varer op til tre år og kan søges af forskere, som ikke har haft deres hovedaktivitet i Danmark i mere end 12 måneder inden for de sidste tre år op til ansøgningsfristen.

17 nationaliteter

Instituttet har for tiden 34 forskerhold fordelt på 17 forskellige nationaliteter flest fra Kina, USA, Storbritannien, Tyskland og Danmark. Holdene er nogenlunde ligeligt fordelt mellem natur- og lægevidenskab på den ene side og human- og samfundsvidenskab på den anden.

Begrundelsen for, at Aias modtager bevillingen, er bl.a. en stærk og transparent rekrutteringsproces, som sikrer mange ansøgere fra hele verden af en meget høj videnskabelig kvalitet.

Desuden spiller kvaliteten i karriereudviklingstilbuddene ind og de meget fordelagtige rammer for, at forskerne kan gennemføre deres projekter og styrke deres internationale netværk.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: I det private erhvervsliv var Würtz blevet fyret

Jørgen Svane, pensionist, Skivholmevej 26, Sabro
Brian Sten Larsen skriver i sit indlæg 10/10: Borgmesteren og rådmanden påstår, at de var uvidende om tilstanden i afdelingen Teknik og Miljø og om letbanens krise.

Debat: Nu kan børnene komme sikkert i skole

Henrik Arens, byrådsmedlem, Aarhus kommune (V)
20 mio. kr. mere til sikre skoleveje i Aarhus.

Debat: Den grønne vision for Aarhus er værd at kæmpe for

Lone Hindø, byrådskandidat (S), sognepræst
Det er positivt, at ”et grønnere Aarhus” er rykket højere op på den politiske dagsorden i Aarhus. Bæredygtige projekter har stor social, biologisk og økonomisk værdi.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her