*

Uddannelse

Rekordbevilling til fri forskning

Aarhus Institute of Advanced Studies har hentet en EU-bevilling på 38 mio. kr. til Aarhus Universitet.

De 38 mio. kr. vil ifølge universitetet række til omkring 77 forskerophold – såkaldte fellowships – over de næste fem år.

En bevilling på 38 mio. kr. er på vej fra det europæiske rammeprogram Horizon 2020 til Aarhus Universitet.

Modtageren er den internationale forskningsenhed Aarhus Institute of Advanced Studies, Aias.

Pengene er øremærket til fri forskning og skal være med til at tiltrække førende forskere, styrke internationaliseringen og den høje faglige kvalitet, oplyser professor og direktør for Aias, Morten Kyndrup.

»Midlerne er med til at sikre, at vi på Aias fortsat kan tiltrække nogle af de dygtigste forskere fra hele verden,« siger Morten Kyndrup og tilføjer, at Aias også har bidraget til at hente danske topforskere hjem fra udlandet.

Middel mod hjerneflugt

»De særligt attraktive vilkår for forskerne på Aias er altså også et middel mod uheldig brain drain

Aarhus Institute of Advanced Studies blev etableret i 2013 og er det første af sin slags i Danmark. Instituttet har i sin korte levetid allerede modtaget godt 84 mio. kr. fra EU’s forsknings- og innovationsprogram.

Det er anden gang, Aias henter en meget stor bevilling fra EU's delprogram for ”Videnskabelig topkvalitet” til fri forskning, men denne er den største.

»Det er imponerende, at det er lykkedes at tiltrække to omfattende EU-bevillinger i en tid, hvor de frie forskningsmidler er under pres. Det er en meget flot og vigtig præstation, der har stor betydning for Aarhus Universitet,« siger rektor Brian Bech Nielsen.

De 38 mio. kr. vil ifølge universitetet række til omkring 77 forskerophold – såkaldte fellowships – over de næste fem år.

Et fellowship varer op til tre år og kan søges af forskere, som ikke har haft deres hovedaktivitet i Danmark i mere end 12 måneder inden for de sidste tre år op til ansøgningsfristen.

17 nationaliteter

Instituttet har for tiden 34 forskerhold fordelt på 17 forskellige nationaliteter flest fra Kina, USA, Storbritannien, Tyskland og Danmark. Holdene er nogenlunde ligeligt fordelt mellem natur- og lægevidenskab på den ene side og human- og samfundsvidenskab på den anden.

Begrundelsen for, at Aias modtager bevillingen, er bl.a. en stærk og transparent rekrutteringsproces, som sikrer mange ansøgere fra hele verden af en meget høj videnskabelig kvalitet.

Desuden spiller kvaliteten i karriereudviklingstilbuddene ind og de meget fordelagtige rammer for, at forskerne kan gennemføre deres projekter og styrke deres internationale netværk.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her