*

Uddannelse

Forældre: En kamp, når barnet ikke passer til skolen

Hvis et barn ikke trives i en normalklasse, kan en løsning have lange udsigter, mener forældre til børn med udviklingsforstyrrelser.

Socialdemokraterne i Aarhus Byråd har bedt børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) om bl.a. at redegøre for, hvor mange børn der ikke går i skole i Aarhus Kommune. Rådmanden har netop svaret, at skolerne fra januar er begyndt at indberette, men at tallene først foreligger til april. Foto: Olena Teslya

Mange forældre til børn, der på grund af udviklingsforstyrrelser ikke kan trives i en normal klasse, føler, at de må kæmpe en langvarig kamp for at få et alternativt skoletilbud. Resultatet kan være lange perioder uden undervisning.

Gitte Skovfoged fra Mårslet er mor til en pige med en udviklingsforstyrrelse. Datteren går i 6. klasse, men fra august til december i fjor gik datteren i skole omkring tre dage om ugen. Siden december har hun kun haft seks skoledage.

»Som forælder rammer man et stort hul, når ens barn ikke lige kan være i en ramme med 28 børn. Det er en enorm kamp, indtil der bliver fundet en anden løsning,« fortæller Gitte Skovfoged.

Flere diagnose-børn presser kommunen

Også Betina Blangsted og hendes mand rendte panden mod en mur, da de bad om hjælp til deres søn med asperger.

»Jeg tror, at skolereform og inklusion har trukket alle kræfter ud af systemet. Der er ikke det nødvendige overblik, overskud eller økonomiske ressourcer,« fortæller Betina Blangsted, som selv sammen med sin mand og bedsteforældrene har passet og undervist deres nu niårige søn, da han ikke længere ville i skole.

Socialdemokraterne i Aarhus Byråd har bedt børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) om bl.a. at redegøre for, hvor mange børn der ikke går i skole i Aarhus Kommune. Rådmanden har netop svaret, at skolerne fra januar er begyndt at indberette, men at tallene først foreligger til april.

18 børn står dog på en såkaldt OBS-liste, mens 20 børn aktuelt ikke møder i skole.

Socialdemokraterne frygter dog, at antallet er højere.

»Det er bekymrende, at vi ikke ved, hvor mange børn der går hjemme, og at dømme alene på det antal henvendelser, jeg har fået, kan det være rigtig mange,« siger byrådsmedlem Camilla Fabricius (S).

Pædagogisk chef og leder af Aarhus Kommunes pædagogisk psykologiske rådgivning Jan Kirkegaard er enig i, at antallet kan være højere end de 38, men at sagerne ofte er meget komplekse.

Rasmus – et barn, der ikke kan sidde stille

»Jeg kan garantere, at vi og skolerne gør alt, hvad vi kan for at gøre de individuelle forløb så målrettede som overhovedet muligt, netop for at imødegå disse vanskeligheder. Det lykkes også i en hel del tilfælde, men jeg vil også erkende, at der er sager, som er meget vanskelige,« siger han.

Nauja Fleischer er mor til en 11-årig dreng med autisme. Han går nu i 6. klasse, men hans skoletid har været præget af mange skoleskift og pauser uden undervisning.

»Jeg har oplevet en langsommelighed og træghed i systemet. Det fungerer ikke, og vi taber nogle børn. For mig er det simpelthen det værste, at jeg ser mit barn spilde sit liv,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Godt forslag om sundhedstjek

Anne Kjeld Pedersen, formand for LEV Aarhus, Hasselbakken 63, Hasselager
Socialdemokraten Anette Poulsen, formand for Handicaprådet og næstformand i Socialudvalget, foreslår i et læserbrev i JP Aarhus den 7/4, at Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse undersøger, hvorvidt der kan indføres regelmæssige sundhedstjek for mennesker med handicap i Aarhus Kommune

Debat: Demokratiet som gave

Keld Friis, Moesgårdvej 15 B, Højbjerg
Demokratiet skal nok vinde og overleve, primært i mangel på noget, der bare minder om et kvalificeret alternativ. Men demokratiet er alligevel konstant truet af, at vi tager det for givet.

Debat: Videre, grønne rammer omkring Moesgaard

Sebastian Jonshøj, formand i Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus
Tænk, hvis man om hundrede år kan stå på Jelshøj og betragte levende hegn, vidtstrakte skove og blomstrende enge i én sammenhængende, dynamisk vekslende idyl?
Restauranter

Masser af rødt kød og kun lidt salat

Der er kød i store mængder på tallerkenerne hos Köd, en restaurant, som man vel godt kan kalde maskulin med dens forkærlighed for rødt kød, men ikke for grøn salat.

Døde dyr, nej tak!

Den veganske bølge har ramt Aarhus. Den aarhusianske blogger Thomas Erex udgiver en kogebog med veganske retter, og byens veganske spisested, Mikuna, leder efter større lokaler.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her