*

 

Uddannelse

Vejleder: De unge går efter prestigen

En ny metode til at vurdere de unges uddannelsesparathed er blandt årsagerne til, at flere aarhusianske afgangselever har haft mulighed for at søge ind på en gymnasial uddannelse.

Hadia Deaibes,15 år, har søgt ind på et alment gymnasium (stx) og vil gerne arbejde med noget, der vedrører mennesker. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

»Det, de unge vælger uddannelse efter, er prestige. Den gængse opfattelse blandt de unge er, at der er mere prestige ved en gymnasial uddannelse end en erhvervsuddannelse.«

Sådan siger afdelingslederen ved Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) i Aarhus, Anders Skov, om årsagen til, at flere 9.- og 10.-klasseselever fortsat vælger at søge ind på en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse.

»Men når man vælger en erhvervsuddannelse, tager man et mere aktivt karrierevalg, end man gør ved at vælge en gymnasial uddannelse, hvor man udsætter beslutningen om, hvad det skal føre til,« tilføjer han.

Tættere på målsætning

I Aarhus Kommune har over 3.000 elever i 9. og 10. klasse i år søgt ind på en ungdomsuddannelse. Ifølge den seneste opgørelse fra Undervisningsministeriet forventes det, at 92 pct. af de unge i kommunen på sigt vil gennemføre en ungdomsuddannelse.

De aarhusianske unge er dermed tættere end nogensinde før på at nå den nationale målsætning om, at 95 pct. af en ungdomsårgang skal have en uddannelse, hvilket glæder social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF).

»Det er fremragende. Vi er så tæt på at nå målsætningen på 95 pct., hvilket jeg håber, vi enten når eller kommer endnu tættere på næste år,« siger han.

Gymnasier fortsat i top

At hver ottende af eleverne i den årgang, der forlader grundskolen til sommer, har valgt at søge ind på en gymnasial uddannelse, skyldes ifølge Thomas Medom bl.a. den høje kvalitet, de aarhusianske gymnasier har.

Uddannelse

Sådan har de søgt

  • 46,03 pct. af 9.-klasseseleverne har tilmeldt sig 10. klasse
  • 4,20 pct. af 9.-klasseseleverne og 15,62 pct. af 10.-klasses-eleverne har tilmeldt sig en erhvervsuddannelse
  • 46,63 pct. af 9.-klasseseleverne og 7,23 pct. af 10.-klasses-eleverne har tilmeldt sig en gymnasial uddannelse
  • 2,79 pct. af 9.-klasseseleverne og 7,23 pct. af 10.-klasseseleverne skal i anden uddannelsesforberedende aktivitet, herunder produktionsskole, AVU-forløb på VUC, arbejde m.m.
  • Kilde: UU Aarhus-Samsø

»En gymnasial uddannelse er en god uddannelse, som giver mange muligheder fremadrettet,« siger han og tilføjer:

»At man så ovenikøbet kan blive del af et rigtig godt ungdomsmiljø, gør det ikke mindre attraktivt for de unge – tværtimod.«

I år har 80,12 pct. af eleverne i 9. og 10. klasse i Aarhus Kommune valgt at starte på gymnasiale uddannelser, herunder det almene gymnasium (stx), handelsgymnasiet (hhx) og det tekniske gymnasium (htx), der er de tre mest populære gymnasieformer, efter grundskolen.

Går man 10 år tilbage, var det til sammenligning 66,01 pct., der valgte at søge ind på den type ungdomsuddannelse.

»Det ligger i kulturen at vælge gymnasiale uddannelser i Aarhus, hvor vi har mange akademiske borgere,« siger Anders Skov, afdelingsleder ved UU Aarhus.

Flere unge søger ind på gymnasiale uddannelser

Stort samfundsproblem

Mens antallet af ansøgere til gymnasiale uddannelser stiger, vælger fortsat færre af de aarhusianske unge at søge ind på en erhvervsuddannelse.

»Det er et af vores største samfundsproblemer. Vi står med en enorm mangel på faglært arbejdskraft allerede i dag, og alle prognoser siger, at vi kommer til at mangle endnu flere. Derfor er det bekymrende, at så få unge vælger en erhvervsuddannelse,« lyder det fra Thomas Medom, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus.

I forhold til den nationale målsætning, som lyder på, at hver fjerde ung i 2020 vælger en erhvervsuddannelse, tror Thomas Medom, at det bliver svært for Aarhus Kommune at nå målsætningen.

»Vi vil gerne rejse debatten, om vi i Aarhus bør have en lidt lavere målsætning på f.eks. 20 pct., bl.a. fordi befolkningssammensætningen i Aarhus er så meget anderledes end i resten af landet,« siger han.

Anderledes uddannelsesvejledning, arrangementet ”Mors dag”, hvor mødre kunne stille spørgsmål om erhvervsuddannelserne, samt et mesterskab i praktiske færdigheder for erhvervsuddannelser og Aarhus-mesterskaber i Skills er blandt de initiativer, Aarhus Kommune har iværksat for at gøre opmærksom på erhvervsuddannelserne.

»Hvis ikke vi havde iværksat disse initiativer, havde vi set et endnu større fald i antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne,« siger Thomas Medom og tilføjer:

»Der er brug for en markant samfundsambition om at forbedre erhvervsuddannelserne, før vi kommer til at se kurven vende.«

Unge vælger uddannelse ud fra deres interesser

Færre vælger 10. klasse

Ifølge opgørelsen over de aarhusianske 9.- og 10.-klasseselevers tilmeldinger til ungdomsuddannelserne i 2016, UU i Aarhus står bag, er der færre 9.-klasseselever, som har valgt at fortsætte i 10. klasse.

Således har 46,03 pct. af eleverne i 9. klasse tilmeldt sig 10. klasse, hvor det i 2015 var 50,2 pct.

»Det skyldes, at eleverne i 9. klasse for første gang i år er blevet vurderet uddannelsesparate efter den nye bekendtgørelse, hvor kriterierne er noget lavere, end de tidligere har været. Det betyder, at der har været flere i 9. klasse, som har haft mulighed for at søge en gymnasial uddannelse, hvilket de så har gjort,« forklarer Anders Skov, afdelingsleder ved UU Aarhus.

I dag bliver unge optaget på gymnasierne på baggrund af en vurdering af, om de er egnede eller ej. Her spiller standpunktskaraktererne ind sammen med en vurdering af elevens sociale og personlige kompetencer, men der findes ikke et karakterkrav.

Fremadrettet indsats

»Vi skal have vendt kurven for ansøgere til erhvervsuddannelser.«

Sådan lyder den fremtidige ambition fra Thomas Medom, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus.

Hos UU i Aarhus er man allerede godt i gang med at oplyse eleverne om, hvilke muligheder der er ved erhvervsuddannelser.

»Vi er bl.a. i tæt samarbejde med skolerne, som har udpeget en ressourceperson på hver skole for at kunne klæde de unge på til deres uddannelsesvalg ud fra et erfaringsgrundlag,« siger Anders Skov, afdelingsleder ved UU Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands

»Nogle kalder min musik for scandicana«

Sanger, sangskriver og guitarist Kajsa Vala har sat skub i karrieren med et nyt album, spilletid på P4 og to sange til filmen ”1-2-3-NU”. Lørdag den 29. oktober spiller hun med band på HeadQuarters.
Debatindlæg

Debat: Der bør være mere fokus på de gode integrationshistorier i medierne

Lotte Heise
Det er muligt, at det er nemmere og mere tiltrækkende at tale om det dårlige, men så lad det være den dårlige service for de ældre eller de elendige forhold for handicappede, og lad os så i stedet tale ordentligt om de medborgere, der både beriger og bidrager til det danske samfund.

Debat: Udvidet kontanthjælp

Oskar Christensen, Vestergade, Ryomgård
At proppe hjemløse i lejligheder og bofællesskaber, hvor de skal tilpasse sig andre med problemer, er ingen hjælp.

Debat: Orientering om trussel på Facebook

Niels Bygballe Christiansen, Marstrandsgade 3, 3. tv., Aarhus C
Kirkearrangementer

Det sker i kirkerne

Koncerter, teaterforestillinger, foredrag. Se hvad der sker i byens kirker.
Annonce
Kommentar
Restauranter

Spiseguide hylder Claus Meyer

Den Danske Spiseguide hædrer søndag idémanden bag Nyt Nordisk Køkken, Claus Meyer, med en særpris ved galla-arrangement i Aarhus.

Street food på vietnamesisk

Restaurant: Pho C&P er stedet, hvis man er på udkig efter et velsmagende og billigt måltid – lynhurtigt tilberedt med friske råvarer
Seneste AGF nyheder
24.10

Ni skæbnedage venter for AGF

AGF-træner Glen Riddersholm fornemmer ikke andet end »fuldstændig opbakning, støtte og ro« til sit projekt trods én sejr i 12 kampe. Nu venter tre opgør, hvor AGF er under et stort pres.
Guides til Aarhus
Annonce
22-årig mand har meldt sig selv i drabssag fra Kappelvænget
Den mand Østjyllands Politi har eftersøgt siden knivstikkeriet i Kappelvænget i sidste uge, har meldt sig selv. Knivstikkeriet er endt som en drabssag, da offeret afgik ved døden søndag. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her