*

Uddannelse

Vejleder: De unge går efter prestigen

En ny metode til at vurdere de unges uddannelsesparathed er blandt årsagerne til, at flere aarhusianske afgangselever har haft mulighed for at søge ind på en gymnasial uddannelse.

Hadia Deaibes,15 år, har søgt ind på et alment gymnasium (stx) og vil gerne arbejde med noget, der vedrører mennesker. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

»Det, de unge vælger uddannelse efter, er prestige. Den gængse opfattelse blandt de unge er, at der er mere prestige ved en gymnasial uddannelse end en erhvervsuddannelse.«

Sådan siger afdelingslederen ved Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) i Aarhus, Anders Skov, om årsagen til, at flere 9.- og 10.-klasseselever fortsat vælger at søge ind på en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse.

»Men når man vælger en erhvervsuddannelse, tager man et mere aktivt karrierevalg, end man gør ved at vælge en gymnasial uddannelse, hvor man udsætter beslutningen om, hvad det skal føre til,« tilføjer han.

Tættere på målsætning

I Aarhus Kommune har over 3.000 elever i 9. og 10. klasse i år søgt ind på en ungdomsuddannelse. Ifølge den seneste opgørelse fra Undervisningsministeriet forventes det, at 92 pct. af de unge i kommunen på sigt vil gennemføre en ungdomsuddannelse.

De aarhusianske unge er dermed tættere end nogensinde før på at nå den nationale målsætning om, at 95 pct. af en ungdomsårgang skal have en uddannelse, hvilket glæder social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF).

»Det er fremragende. Vi er så tæt på at nå målsætningen på 95 pct., hvilket jeg håber, vi enten når eller kommer endnu tættere på næste år,« siger han.

Gymnasier fortsat i top

At hver ottende af eleverne i den årgang, der forlader grundskolen til sommer, har valgt at søge ind på en gymnasial uddannelse, skyldes ifølge Thomas Medom bl.a. den høje kvalitet, de aarhusianske gymnasier har.

Uddannelse

Sådan har de søgt

  • 46,03 pct. af 9.-klasseseleverne har tilmeldt sig 10. klasse
  • 4,20 pct. af 9.-klasseseleverne og 15,62 pct. af 10.-klasses-eleverne har tilmeldt sig en erhvervsuddannelse
  • 46,63 pct. af 9.-klasseseleverne og 7,23 pct. af 10.-klasses-eleverne har tilmeldt sig en gymnasial uddannelse
  • 2,79 pct. af 9.-klasseseleverne og 7,23 pct. af 10.-klasseseleverne skal i anden uddannelsesforberedende aktivitet, herunder produktionsskole, AVU-forløb på VUC, arbejde m.m.
  • Kilde: UU Aarhus-Samsø

»En gymnasial uddannelse er en god uddannelse, som giver mange muligheder fremadrettet,« siger han og tilføjer:

»At man så ovenikøbet kan blive del af et rigtig godt ungdomsmiljø, gør det ikke mindre attraktivt for de unge – tværtimod.«

I år har 80,12 pct. af eleverne i 9. og 10. klasse i Aarhus Kommune valgt at starte på gymnasiale uddannelser, herunder det almene gymnasium (stx), handelsgymnasiet (hhx) og det tekniske gymnasium (htx), der er de tre mest populære gymnasieformer, efter grundskolen.

Går man 10 år tilbage, var det til sammenligning 66,01 pct., der valgte at søge ind på den type ungdomsuddannelse.

»Det ligger i kulturen at vælge gymnasiale uddannelser i Aarhus, hvor vi har mange akademiske borgere,« siger Anders Skov, afdelingsleder ved UU Aarhus.

Flere unge søger ind på gymnasiale uddannelser

Stort samfundsproblem

Mens antallet af ansøgere til gymnasiale uddannelser stiger, vælger fortsat færre af de aarhusianske unge at søge ind på en erhvervsuddannelse.

»Det er et af vores største samfundsproblemer. Vi står med en enorm mangel på faglært arbejdskraft allerede i dag, og alle prognoser siger, at vi kommer til at mangle endnu flere. Derfor er det bekymrende, at så få unge vælger en erhvervsuddannelse,« lyder det fra Thomas Medom, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus.

I forhold til den nationale målsætning, som lyder på, at hver fjerde ung i 2020 vælger en erhvervsuddannelse, tror Thomas Medom, at det bliver svært for Aarhus Kommune at nå målsætningen.

»Vi vil gerne rejse debatten, om vi i Aarhus bør have en lidt lavere målsætning på f.eks. 20 pct., bl.a. fordi befolkningssammensætningen i Aarhus er så meget anderledes end i resten af landet,« siger han.

Anderledes uddannelsesvejledning, arrangementet ”Mors dag”, hvor mødre kunne stille spørgsmål om erhvervsuddannelserne, samt et mesterskab i praktiske færdigheder for erhvervsuddannelser og Aarhus-mesterskaber i Skills er blandt de initiativer, Aarhus Kommune har iværksat for at gøre opmærksom på erhvervsuddannelserne.

»Hvis ikke vi havde iværksat disse initiativer, havde vi set et endnu større fald i antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne,« siger Thomas Medom og tilføjer:

»Der er brug for en markant samfundsambition om at forbedre erhvervsuddannelserne, før vi kommer til at se kurven vende.«

Unge vælger uddannelse ud fra deres interesser

Færre vælger 10. klasse

Ifølge opgørelsen over de aarhusianske 9.- og 10.-klasseselevers tilmeldinger til ungdomsuddannelserne i 2016, UU i Aarhus står bag, er der færre 9.-klasseselever, som har valgt at fortsætte i 10. klasse.

Således har 46,03 pct. af eleverne i 9. klasse tilmeldt sig 10. klasse, hvor det i 2015 var 50,2 pct.

»Det skyldes, at eleverne i 9. klasse for første gang i år er blevet vurderet uddannelsesparate efter den nye bekendtgørelse, hvor kriterierne er noget lavere, end de tidligere har været. Det betyder, at der har været flere i 9. klasse, som har haft mulighed for at søge en gymnasial uddannelse, hvilket de så har gjort,« forklarer Anders Skov, afdelingsleder ved UU Aarhus.

I dag bliver unge optaget på gymnasierne på baggrund af en vurdering af, om de er egnede eller ej. Her spiller standpunktskaraktererne ind sammen med en vurdering af elevens sociale og personlige kompetencer, men der findes ikke et karakterkrav.

Fremadrettet indsats

»Vi skal have vendt kurven for ansøgere til erhvervsuddannelser.«

Sådan lyder den fremtidige ambition fra Thomas Medom, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus.

Hos UU i Aarhus er man allerede godt i gang med at oplyse eleverne om, hvilke muligheder der er ved erhvervsuddannelser.

»Vi er bl.a. i tæt samarbejde med skolerne, som har udpeget en ressourceperson på hver skole for at kunne klæde de unge på til deres uddannelsesvalg ud fra et erfaringsgrundlag,« siger Anders Skov, afdelingsleder ved UU Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: En god og en dårlig oplevelse nytårsaften

Britt Hermannsen, Kriegersvej 19 st., Aarhus C
Britt Hermannsen er kørestolsbruger og følte sig ydmyget og diskrimineret, da hun nytårsaften blev afvist ved indgangen til en aarhusiansk cocktailbar. På en anden bar i området var der ingen problemer med at være en del af nytårsfesten.

Indvandring: Fortæl mig, at det ikke ender galt

Lars Boje Mathiesen, byrådsmedlem og politisk leder for Nye Borgerlige, Aarhus
Vi mangler argumenter fra de politikere, der mener, at vi skal fortsætte med at tillade migration til Europa. Et eneste argument for, at det selvfølgelig ender godt med et harmonisk fællesskab.

Klumme: Hvor er trygheden, omsorgen, nærværet, som alle taler om i ældreplejen?

Kate Runge, speciallæge i samfundsmedicin, medlem af Ældrerådet i Aarhus, tidl. byrådsmedlem, regionsrådsmedlem og embedslæge
Ældreplejen i Aarhus Kommune er ikke i orden. Sygefraværet blandt de ansatte er højt, og de gamle får ikke den fornødne omsorg.
Restauranter

Kold mad - og blandingsvin

Restaurantanmeldelse: Det kniber gevaldigt med ambitionsniveauet på Lajmi — både når det gælder mad og betjening.

Rar Bar er blevet til Ombord

Dansk mad: Allan Thallaug og Kristian Sørensen står bag Ombord, Jægergårdsgades nye restaurant, der ligger, hvor Rar Bar lå i 12 år. Det er de to kokkes tredje restaurant.

Måske et kultursammenstød

Kombinationen af ualmindeligt god mad, larm og dårlig akustik falder ikke i anmelderholdets smag. Det er synd for maden.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands

Den omvendte succes

Aarhus-bandet She’s a Sailor hitter i radioen med numrene ”Beautiful” og ”Back from the sky”, og næste mål er pladekontrakt og masser af livejob. På onsdag spiller de begavet popmusik på Fatter Eskil.
Annonce
Viden
Forskere har fundet mulig sammenhæng mellem migræne og slagtilfælde ved operationer
En ny amerikansk journalgennemgang viser, at personer med migræne oftere får slagtilfælde under eller efter en operation. Men det er noget sludder, siger dansk forsker, der mener, at studiet unødigt skræmmer folk med migræne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her