*

 

Uddannelse

Ny duo skal stå i spidsen for 45.000 studerende

Interview: Studielivet er fedt, men presset, siger Mads Hareskov Jørgensen og Sana Mahin Doost, som er det nye formandskab for Studenterrådet på AU.

Studenterrådets nu forhenværende formand, Sune Koch Rønnow (tv.), bød tidligere på måneden ved en reception på Antikmuseet velkommen til sin efterfølger, Mads Hareskov Jørgensen, og Sana Mahin Doost (th.), ny næstformand for rådet. Foto: Casper Holmenlund Christensen

»Et fedt liv. Et spændende liv. En helt særlig periode i livet, men også et studieliv, hvor mulighederne for fordybelse er begrænsede. Og så en meget stram økonomi.«

Sådan lyder beskrivelsen af livet som studerende på Aarhus Universitet (AU) anno 2016.

Beskriverne er den 24-årige Mads Hareskov Jørgensen og den 21-årige Sana Mahin Doost. De er netop blevet valgt som formand og næstformand for Studenterrådet og har dermed sat sig i spidsen for 45.000 studerende.

Han er fra Ringkøbing, hun er fra Brabrand, og de læser begge statskundskab. De er også begge medlemmer af SF, men ingen af dem er aktive i partiet, for lige nu gælder det studenterpolitik, og i den verden kommer ”angrebene” fra alle sider.

Blandt de store ”uhyrer” for de studerende er den såkaldte fremdriftsreform, der blev vedtaget under den forrige regering med den radikale Morten Østergaard som uddannelsesminister. Det er netop den, der ifølge de to sætter begrænsninger på den faglige fordybelse som studerende.

Man kan godt overleve på SU, men ikke leve. Derfor er det nødvendigt at have et arbejde ved siden af.
Mads Hareskov Jørgensen, formand for Studenterrådet på Aarhus Universitet

»Kravet om, at man skal tilmeldes alle eksamener hvert semester, gør det svært at komme i praktik og på udlandsophold, og man kan heller ikke arbejde ekstra med et studierelevant job i et semester og så indhente studiet i næste semester. På den måde går fremdriftsreformen ud over fordybelsen og kvaliteten i vores uddannelser,« siger Sana Mahin Doost.

Penge er et andet samtaleemne, når man er studerende, ifølge de to.

Et studenterbudget har typisk ca. 5.000 kr. i indtægter fra SU, og derfra skal trækkes udgifter på ca. 3.500 kr. til husleje, ca. 2.000 kr. til bøger hvert semester og så ellers mad, tøj, transport, det sociale liv og alt det andet. Konklusionen er ligetil – som studerende skal der arbejdes ved siden af for at få det til at hænge sammen.

»Man kan godt overleve på SU, men ikke leve. Derfor er det nødvendigt at have et arbejde ved siden af, og det er blevet sværere at finde, fordi man skal have fuldt pensum i alle semestre. Fleksibiliteten er forsvundet,« som Mads Hareskov Jørgensen udtrykker det.

Meget få timer

Der ligger flere opgaver på Studenterrådets bord, og en af dem er at sikre god og nok undervisning og god vejledning og feedback til alle studerende. På Aarhus Universitet har det igennem en årrække været et mål at sikre mindst 12 timers undervisning om ugen til alle bachelorstuderende, men det er ikke nået.

»Jeg har lige nu ni timer om ugen, og vi ved, at der er problemer med meget få timer på f.eks. psykologi og Arts-området. Et studium på AU er i høj grad et selvstudium, og vores frygt er, at de besparelser, som der er lagt op til på AU de kommende år, vil betyde endnu mindre undervisning. Når der skal spares, er det ofte undervisningen, det går ud over,« siger Sana Mahin Doost.

Et andet område, som har Studenterrådets bevågenhed, er manglende feedback.

»Vi har kørt kampagner for feedback og bl.a. oplevet studerende på Health, som slet ikke vidste, hvad feedback er. Ofte får man blot en karakter til eksamen og ingen mulighed for en samtale, så man ved, hvad der kan forbedres,« siger Mads Hareskov Jørgensen.

God indflydelse

Som formandskab skal de to – foreløbig det næste år – forsøge at forbedre forholdene og undgå forringelser for deres medstuderende, og de mener bestemt, at Studenterrådet har indflydelse.

»På Aarhus Universitet har vi et godt samarbejde med ledelsen og bliver hørt om en lang række emner. Vi har løbende møder med Aarhus Kommune om bl.a. boligsituationen, og på landsplan har vi indflydelse på folketing og regering via Danske Studerendes Fællesråd, hvor vi sidder med i landsledelsen,« siger Mads Hareskov Jørgensen.

Og til de sidstnævnte, folketingspolitikerne er deres budskab især, at uddannelsespolitik bør handle om mere end blot beskæftigelse.

»Selvfølgelig sigter vores uddannelse på at få et job, men der bør også være plads og tid til fordybelse og dannelse, når vi går fra ungdomslivet til voksenlivet. Et universitet må aldrig blive en pølsefabrik med kortsigtede mål – ellers bliver vi et fattigt samfund,« lyder det fra det nye formandskab.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu

JP mener: Kristian Thulesen Dahls kollaps

Mere end noget har skandalen afdækket, at partiformanden Kristian Thulesen Dahl hverken evner krisestyring eller krisekommunikation.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands

»Nogle kalder min musik for scandicana«

Sanger, sangskriver og guitarist Kajsa Vala har sat skub i karrieren med et nyt album, spilletid på P4 og to sange til filmen ”1-2-3-NU”. Lørdag den 29. oktober spiller hun med band på HeadQuarters.
Debatindlæg

Debat: Kontanthjælpsmodtagere rammes af bureaukrati

Keld Albrechtsen , formand, Brabrand Boligforening | Keld Laursen, adm. direktør Brabrand Boligforening
At opkræve flere tusinde kroner for at flytte et flueben i et it-system er nærmest at føje spot til skade for kontanthjælpsmodtagerne.

Debat: Julen står for døren

Hanne Raunow, forfatter og journalist Padborgvej 148, Silkeborg
Kirkearrangementer

Det sker i kirkerne

Koncerter, teaterforestillinger, foredrag. Se hvad der sker i byens kirker.
Annonce
Kommentar
Restauranter

Et tilbud, du ikke kan sige nej til

Restaurant: Snacks, fire retter med vin, kaffe og te for i alt 550 kr. Det lyder som en drøm, men det er virkelighed på Restaurant Dauphine, som tre dage om ugen kræser om sine gæster med en udsøgt menu.
Seneste AGF nyheder
Guides til Aarhus
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her