*

Uddannelse

Kortere skoledage breder sig

Et stigende antal skoler i Aarhus Kommune tager initiativer, som gør skoledagen kortere for eleverne.

Århus Lærerforening bakker op om, at skolerne bruger tolærer-undervisning, fordi undersøgelser ifølge formand Jesper Skorstengaard har vist, at eleverne drager fordel af ekstra viden og erfaring, ligesom lærerne kan give feedback på hinandens undervisning. Arkivfoto: Gorm Olesen

Omkring hver femte skole i Aarhus Kommune har taget initiativer, som afkorter de lange skoledage, der var en følge af folkeskolereformen forrige år.

Ved at nedsætte timerne til den understøttende undervisning og i stedet sætte to lærere på i de fagopdelte timer, kan der dispenseres fra kravet om en skoledag fra kl. 8 til kl. 15. Og det greb ser børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) gerne brede sig.

»Jeg ser gerne, at man bruger de redskaber, der er stillet til rådighed, for at undervisningstiden og skoledagen kan blive kortere,« siger rådmanden.

Aarhus sætter to lærere i klasserne

I forbindelse med kritik af de lange skoledage sendte undervisningsminister Ellen Trane Nørby midt i januar et brev ud til kommunerne om, at det var op til kommunerne selv at gøre dagene kortere, hvis de ønskede det.

Børne- og ungerådmanden har efterfølgende præciseret over for skolerne, at Aarhus Byråd allerede ved implementeringen af folkeskolereformen besluttede, at skolebestyrelserne gerne selv må afkorte skoledagen, hvis det sker inden for rammerne af de nationale bestemmelser.

»Man skal altså ikke i Aarhus Kommune gå og vente på en politisk beslutning. Den er taget. De kan bare gøre det,« siger rådmanden, som tror, at nogle skoleledelser i en presset hverdag planlægger på samme måde som inden skolereformen.

»Med skolereformen skal man tænke lidt utraditionelt, og der skal skemalægges mere fleksibelt og individuelt. Vi bistår gerne fra centralt hold med at understøtte det,« siger han.

Skoleleder om nyt system: Det har været rigtig godt

Opbakning fra forening

Århus Lærerforening bakker op om, at skolerne bruger tolærer-undervisning, fordi undersøgelser ifølge formand Jesper Skorstengaard har vist, at eleverne drager fordel af ekstra viden og erfaring, ligesom lærerne kan give feedback på hinandens undervisning.

»Det er en win-win, som måske endda kan frigive noget tid i en presset hverdag. Så ikke at bruge mulighederne, fordi man skal leve op til et bestemt timetal, er helt galt,« mener formand Jesper Skorstengaard.

Den konstituerede formand for Aarhus Skolelederforening, skoleleder Niels Petersen fra Sølystskolen, mener dog ikke, at tiden er til at forkorte skoledagen.

»Vi har ikke drøftet det i bestyrelsen, men som skoleleder er det min holdning, at det vil være forkert at gå den vej. Vi har jo selv bedt om at få mere tid til at lægge undervisningstiden om, så den kunne blive mere varieret med mere plads til bevægelse.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tid til de ældre

Kate Runge, byrådsmedlem (V) Aarhus Kommune
Ældre skal behandles med nærvær, omsorg, respekt og værdighed. Det samme skal medarbejderne.

Debat: Letsindig omgang med historien?

Benny Adriansen, Hobrovej, Randers

Debat: Ikke brok

Lone Hindø, sognepræst, Tåstrupvej 100, Tåstrup, Harlev
Restauranter

Martin Ib åbner madmarkeder

Til marts åbner kokken Martin Ib kantine og eventlokaler i Pakhusene på Aarhus Ø. Her åbner han også MIBmadmarked, og målet er at åbne i alt 20 MIBmarkeder i Jylland og på Fyn inden 2020.

Kold mad - og blandingsvin

Restaurantanmeldelse: Det kniber gevaldigt med ambitionsniveauet på Lajmi — både når det gælder mad og betjening.

Rar Bar er blevet til Ombord

Dansk mad: Allan Thallaug og Kristian Sørensen står bag Ombord, Jægergårdsgades nye restaurant, der ligger, hvor Rar Bar lå i 12 år. Det er de to kokkes tredje restaurant.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler

»Aarhus virker som en 17-årig teenager, der har fået øje på sig selv i spejlet og tænker: Jeg er egentlig ret lækker«

Selv om der foregår ”lige lovlig meget selvspejling” i øjeblikket, er Aarhus på vej mod noget rigtig godt, hvis man spørger journalist Stig Olesen og fotograf Carsten Ingemann. De har netop udgivet vandrebogen ”Åh Aarhus”, der på ironisk vis forsøger at afdække dna’et i den by, som på en og samme tid giver dem lyst til at juble og krumme tæer. Og makkerparret holder ikke igen – hverken i forhold til fordommene, stereotyperne eller byens skud forbi mål.
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her