*

Uddannelse

Nye tider efter dimensionering

Kritik af designlukning på arkitektskolen fortsætter. Lukningen skyldes dimensionering, som har ændret vilkårene for flere uddannelser i Aarhus.

»Vi bliver nødt til at bruge mange kræfter på karrierevejledning, hvis vi skal overleve,« siger rektoren på Arkitektskolen Aarhus, Torben Nielsen. Foto: Katrine Marie Kragh

Designlinjen på arkitektskolen, som lukkes, har givet fremtrædende job.

Det viser en mindre rundspørge blandt en række kandidater fra uddannelsen, der nu beklæder job som f.eks.: Model coach hos Lego, designchef ved Friis og Moltke, designer ved Pressalit, designer ved Schmidt Hammer Lassen, designer ved Novo Nordisk og teamleder ved Jysk.

De er alle kritiske over for lukningen, men kritikken ændrer ikke skolens beslutning, som bl.a. understøttes af det såkaldte kvalitetsudvalgs rapport fra 2015. I den rapport optræder design netop som det område, der har den største vækst i optag og den største ledighed – kun overgået af arkitekterne.

Derfor er der på landsplan kritisk lys på design i forhold til dimensionering, som blev indført af den forrige regering i 2014 og betyder, at optaget af studerende beskæres, hvis ledigheden er for høj.

Torben Nielsen, rektor på Arkitektskolen Aarhus, beklager fortsat, at det har været nødvendigt at lukke designlinjen, men han ser det som en nødvendig beslutning, der skal sikre skolens fremtid.

Design er ikke det eneste område, der lukkes, for andre felter i arkitektuddannelsen må også reduceres eller fjernes i den kommende tid.

Skolen er pålagt en beskæring på 20 pct. af optaget, og lykkes det ikke at forbedre beskæftigelsen for kandidaterne fremover, kan skolen risikere yderligere beskæring.

»De kræfter, vi har, samler vi på færre områder med større kritisk masse for at uddanne stærkere kandidater, der kan få job. Men det er et vilkår, at hvis beskæftigelsen for arkitekter ikke bliver bedre, så risikerer vi at blive yderligere beskåret i 2017. Vi skal understøtte de studerende langt bedre til at få et job og diskutere job langt tidligere i uddannelsen, og det er en ny måde at arbejde på,« siger Torben Nielsen og tilføjer:

»Dybest set burde vores opgave være at sørge for en god uddannelse til de studerende, men da vi også bliver målt på beskæftigelsen, bliver vi nødt til at bruge mange kræfter på karrierevejledning, hvis vi skal overleve.«

En ny spilleregel

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har dimensioneringen også sat sine spor, fortæller rektor Jens Otto Kjær Hansen.

»Dimensionering er en ny alvor og en ny spilleregel for os. Vi er nødt til selv at tage et medansvar for de studerendes beskæftigelse, og det er ikke lige nemt, for vi uddanner til mange forskellige job, det gælder f.eks. for journalisterne. Derfor er dimensionering en del af vores nye strategi, og vi vil lave særlige initiativer, som skal forbedre jobmulighederne ved at gøre de studerende stærkere til at kende andre fagfelter og evt. starte som selvstændige.«

Beskæftigelse og relevans

På Aarhus Universitet har dimensionering sat øget fokus på beskæftigelsen, fortæller Kristian Thorn, vicedirektør for AU Uddannelse:

»Vi er meget fokuserede på beskæftigelse og relevans af vores uddannelser, og dimensioneringen har sat ekstra fokus på det område. Vi har data på alle vores uddannelser, så vi løbende kan overvåge beskæftigelsen, ligesom vi er i dialog med vores aftagere. Derudover laver vi beskæftigelsesundersøgelser hvert andet år, hvor vi spørger kandidaterne, om de har fået de rette kompetencer, ligesom vi laver analyser på særlige områder,« siger Kristian Thorn, der også nævner karrierecenter, praktik og erhvervsspecialer som mulige jobskabere.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Kommunale dummebøder i Aarhus

Carel Larson, bilist og borger i Aarhus Kommune (og 510 kr. fattigere), Englodden 4, Mårslet

Debat: Håbløst meget svineri på vejene

Lis Hoffmann Jensen, Sønderskovvej 129, Lystrup
Hvorfor er der så mange, der sviner i det offentlige rum?
Restauranter

Restauranten hjem i stuerne

Risskovs nye gourmet-takeaway Nordly vil bringe restauranten hjem i stuerne. Kvalitets-takeaway er et stærkt voksende marked, siger trendforsker.

Masser af rødt kød og kun lidt salat

Der er kød i store mængder på tallerkenerne hos Köd, en restaurant, som man vel godt kan kalde maskulin med dens forkærlighed for rødt kød, men ikke for grøn salat.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her