*

Uddannelse

Hovedrysten over et nyt logo

Et logo skal ikke være en intelligenstest, siger en lektor, som er kritisk over for Aarhus Universitets nye logo og design. Se logoet og det nye alfabet her og sig din mening.

Sådan ser Aarhus Universitets nye logo ud. Kaj Finster, der er lektor ved universitetet kritiserer den nye visuelle identitet, fordi alfabetet er for svært at gennemskue. Kilde: www.au.dk

Et nyt logo for Aarhus Universitet skabt med et geometrisk abstrakt alfabet møder hovedrysten blandt en af medarbejderne på universitetet.

»Hvis man som universitetet skal kommunikere med resten af verden, så dur det da ikke at have et logo, hvor man ikke kan læse, hvad der står. Et logo skal da ikke være en intelligenstest. I en tid, da vi får så meget information, så ryger den slags altså i skraldespanden, hvis man ikke kan læse, hvad der står,« siger Kaj Finster, lektor på Biologisk Institut.

Underskriftsindsamling

Han har deltaget i en underskriftsindsamling blandt medarbejdere, som gav mange underskifter, men ved dog ikke, om underskrifterne blev overrakt ledelsen. Kaj Finster udtaler sig alene på egne vegne, og han håber, at universitetet fortsat vil bruge det gamle, velkendte segl i udstrakt grad.

Det nye logo og et tilhørende alfabet er skabt af designbureauet 1508 af blandt andre grafisk designer Clea Simonsen:

»Jeg har indtil nu ikke lavet et logo, som ikke har vakt harme. Der er altid stærke følelser, når det handler om design, og folk kan ikke lide nyt. Vi har ikke blot lavet logoet, fordi det skal se anderledes ud. Der ligger en lang konceptfase bag, så der er en mening med galskaben,« siger Clea Simonsen, grafisk designer ved designbureauet 1508.

Ønskede et moderne udtry

Aarhus Universitet har ønsket et moderne udtryk, og derfor røg det gamle segl til side, da det ifølge Clea Simonsen er meget bagudskuende. I stedet har designerne udviklet et nyt alfabet med baggrund i de tre geometriske figurer kvadrat, trekant og cirkel skabt i den såkaldte Bauhaus-stil, der var en tysk designskole i 1930'erne.

Ud af det alfabet er kommet logoet med et A og et U, som altså ifølge nogle, er svært at læse:

»Jeg mener ikke, at det er svært at forstå, og man skal ikke nødvendigvis læse et logo for at forstå det som et symbol. Det er et abstrakt ordbillede, og hvis der blot stod AU med almindelig skrift, som alle kan læse på et sekund, ville det jo ikke være et logo,« siger Clea Simonsen og fortsætter:

»Vi mener, at der ligger en lille gåde i logoet, og da universitetsfolk er meget kloge folk, så de skal nok regne det ud. Og så får de en lille glæde, når de løser gåden. Desuden har vi lavet en helt ny identitet med et nyt alfabet, som vi har konstrueret,« siger Clea Simonsen.

Det geometriske alfabet repræsenterer på den måde både forskerens og den studerendes tålmodige søgen efter indsigt. Udgangspunktet er universitetets motto ”Solidum petit in profundis”, der betyder ”søger i dybet den faste grund”. Det betyder, at logoet og det tilhørende abstrakte alfabet kun kan afkodes med intelligens og en god portion tålmodighed.

»Alfabetet skal netop illustrere forskeren og den studerendes hårde arbejde. Når man går på universitetet, er der ikke noget, der kommer let til en. Og det, synes vi, er en kommunikation i sig selv,« siger Clea Simonsen.

Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen kommenterer det nye logo i universitetets blad Campus:

»Der vil altid være delte meninger om et nyt logo. Jeg mener, at vi har fået skabt et let genkendeligt, grafisk flot logo, som vækker opsigt, hvad enten man kan lide det eller ej,« siger han.

Aarhus Universitet har ønsket et moderne udtryk i det nye logo.

Det nye logo og et tilhørende alfabet er skabt af designbureauet 1508.

SE ALFABETET OG DELTAG I DEBATTEN HER: Kunst eller volapyk? Sig din mening

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vi vil leve op til vores værdier i hjemmeplejen

Kirsten Høgh Obling, viceområdechef Område Midt, Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune
Når vi er sammen med ældre borgere i hjemmeplejen i Aarhus, handler det for os om de tre værdier troværdighed, respekt og engagement.

Debat: Uddan flere læger

Nicolaj Bang, gruppeformand for De Konservative i Region Midtjylland, Hovedgaden 24, Brabrand
Lægemanglen er massiv og stigende. Længe har vi manglet psykiatere, men nu meldes det, at to af tre lægepraksisser ikke modtager nye patienter.

Debat: Politisk velfærdsplat

Uffe Lindum, Damledet 21, 8350 Hundslund
I et og alt kan jeg bekræfte essensen af det indlæg, Inge Meyer i Tilst 8/9 havde i JP.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her