*

Sport

Aarhusiansk freeskier jagter vinter-OL, men først skal han klare fire World Cups

Med kun fire måneder til vinter-OL har Thomas Trads intensiveret sin træning for at sikre sig det ene resultat, der kan sikre ham en billet til Sydkorea i februar.

Thomas Trads’ speciale er såkaldt slopestyle, hvor man møder flere forhindringer ned ad bakken. Pr-foto

For de fleste danskere er skiløb noget, som nogle familier ynder at dyrke én enkelt uge om året enten i Skandinavien eller i Sydeuropa. Her går ugen måske med lidt skiskole, nogle restaurantbesøg og måske endda alkohol.

Sådan er skiløb slet ikke for aarhusianske Thomas Trads.

Det var dog sådan, den 22-årige Thomas Trads begyndte at stå på ski, da han som lille var med sin familie en uge i Norge for at prøve kræfter med bjergene.

Siden da er det gået stærkt for aarhusianeren, der nu lever som professionel freeskier, hvor det grundlæggende handler om at kunne lave en pokkers masse tricks på ski.

Derfor er en enkelt uges skiferie skiftet ud med op til ni måneders skiløb på et år, og basen i Aarhus er byttet ud med forældrenes skihytte i det norske skiområde Trysil. Herfra kæmper Thomas Trads resten af 2017 med ét altoverskyggende mål: vinter-OL i Sydkorea, som begynder i februar 2018.

»Det er fire år siden, at jeg satte mig det store mål, at jeg ville med til OL i Sydkorea. Siden da har det været en rejse med både op- og nedture, men når jeg kigger tilbage, har jeg nået en masse af mine delmål på den vej. Der er dog stadig et stykke vej til OL-billetten,« siger Thomas Trads.

Den aarhusianske skiløber er specialiseret i disciplinen slopestyle. Kort fortalt er det en skibakke, hvor der er flere elementer nedad. Typisk er der hop og rails, en slags jernrør, du kan glide henad. Den normale slopestyle-bane består af tre hop-elementer og tre rail-elementer. De to typer tæller hver 50 pct. af den samlede score, som går fra 0 til 100.

Tæt på at stoppe

»De fire til fem dommere giver dig så en score, og man får bl.a. point for højde, stil og variation i trickene. På ski kan du i luften dreje rundt om dig selv til højre, til venstre og forlæns og baglæns. Det er meget vigtigt, at man viser, at man kan alle fire veje i ét gennemløb gennem banen,« forklarer Thomas Trads.

Thomas Trads erkender, at det er en smule atypisk for en dansker at være professionel skiløber. Mest fordi der i Danmark ingen bjerge er til at træne.

Til udlandet som 15-årig

Derfor måtte aarhusianeren også som 15-årig flytte til udlandet for at dyrke sit talent og sin passion.

Her slap Thomas Trads igennem nåleøjet på Norges Topidrætsgymnasium, NTG, i Lillehammer, hvor han som én af i alt 30 klarede optagelseskravene det år.

Efter at Thomas Trads tre år senere blev færdig med gymnasiet på NTG, har hans freeskier-karriere været præget af både medgang og modgang. De første år gik ikke som håbet fra Thomas Trads, og især udfordringer med at håndtere mentalt pres til konkurrencer betød, at de store resultater og deltagelse ved World Cup udeblev.

Faktisk var aarhusianeren i 2016 tæt på helt at droppe, alt hvad der har med konkurrencer at gøre i freestyle skiing, men da han var i New Zealand at træne den sommer, meldte han sig i hemmelighed til den store turnering Cardrona Games i netop New Zealand.

»Ingen vidste, at jeg kørte konkurrencen, så alt presset var af mine skuldre. Ud af det blå lavede jeg det bedste resultat, jeg på det tidspunkt havde præsteret i en konkurrence og blev nummer 7. Der vendte min motivation, og jeg fik lysten og troen på, at jeg kan være med i verdenstoppen tilbage,« siger Thomas Trads.

Fire World Cups tilbage

Mellem Thomas Trads og en OL-billet til Sydkorea står der lige nu fire World Cup og et meget intenst efterår.

For at kvalificere sig til OL skal Thomas Trads opfylde to krav. Han skal i denne sæson have mindst én top-30-placering ved en World Cup, og så skal han havde mindst 50 såkaldte FIS-point, som man får via gode placeringer i turneringer.

Intens træningstur

FIS-pointene er der styr på, men Thomas Trads mangler endnu at præstere en top-30-placering. Faktisk var han ganske tæt på i New Zealand i august, hvor han med sit gennemløb scorede 70 point. I flere World Cups havde det været nok til en top-30-placering, men et stærkt felt betød, at han måtte nøjes med en 42.-plads.

Derfor er den 22-årige aarhusianer nu taget på en intens træningstur til bl.a. Frankrig og Østrig, hvor han skal forbedre sig så meget, at han i en af de sidste fire World Cup inden OL i februar kan blive blandt de 30 bedste.

»De næste uger handler mest om, at jeg skal optimere mine tre hop i gennemløbet. Jeg skal lave et nyt og bedre trick, end dem jeg lavede i New Zealand i august. Jeg ved, hvilke tricks det handler om, og hvis jeg lærer dem og klarer dem i en konkurrence, burde det give mig omkring 80 point. Så kan man ikke undgå top-30. Derfor er det ene og alene op til mig selv at komme i mål med min målsætning, og så må vi se, om det rækker til en OL-billet,« siger Thomas Trads.

Kvalifikationen til OL er nemlig indrettet sådan, at selv om man klarer de to krav, er det ikke sikkert, man kommer med til legene i Sydkorea.

Der er kun et bestemt antal pladser til slopestyle-konkurrencen, og derfor skal Thomas Trads også være bedre end de andre udøvere fra de mindre skisportsnationer, som f.eks. Danmark, for at få en af de ekstra pladser.

Faktisk ved Thomas Trads først sidst i januar, om han klarer skærene til OL. Det er nemlig først den 17. januar, at den sidste World Cup af de fire køres på Mammoth Mountain i USA.

De tre andre World Cups køres i Østrig i slutningen af november, i Frankrig i slutningen af december og den tredje i USA i midten af januar.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skal vi uligeløn til livs?

Anja Laursen , kredsformand Bente Alkærsig Rasmussen, Gert Petersen, Hanne Holst Long og Dorthe Sølvkær Ehlers kredsnæstformænd Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland Silkeborg

Debat: Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Birgit Liin, byrådskandidat for Venstre i Favrskov Kommune Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, Langå
Venstre tror på det frie valg, og at forældrene ved, hvad der er bedst for deres barn.

Debat: Letbanen – også for Djursland!

Kirstine Bille, viceborgmester (SF), Syddjurs Kommune og medlem af Letbanerådet | Mads Nikolajsen, medlem af Norddjurs kommunalbestyrelse (SF), Midttrafiks bestyrelse og Letbanerådet
Udskyd Aarhus Ø-linjen og fokuser på at gøre letbanen til Djursland færdig.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Byens største partier skændes om folkeskoler

Planerne om nye folkeskoler går for langsomt, mener V og kalder S fodslæbende. En plat beskyldning, lyder det fra Peder Udengaard (S), som henviser til, at V ikke har stillet forslag om skolebyggeri i byrådet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her