*

Sport

Kys triumfen i Aarhus

Pokalen fra EM i fodbold i 1992 kan nu ses og røres på Aarhus Rådhus.

Dansk jubel i Göteborg den 26. juni 1992, da EM-trofæet blev sikret via finalesejr over Tyskland. Pokalen, som her vises frem af (fra venstre) John Sivebæk, Lars Olsen og Flemming Povlsen, udstilles på Aarhus Rådhus. Arkivfoto: Lars Poulsen/Polfoto

Triumfen. Så enkelt kan det siges, og lige så enkelt er det naturligvis den største begivenhed i dansk fodbolds historie, EM 92, der tales om: Da Danmark besejrede Tyskland med 2-0 i finalen i Göteborg og dermed blev europamester.

Nu kommer triumfen til Aarhus. Danmarks Fodboldmuseum, som ganske vist stadig er i sin vorden, markerer 25-året for sejren med en udstilling på Aarhus Rådhus, hvor den originale pokal fra 1992 vil blive vist frem.

EM 92

Triumfen fejres stadig

Det var den 26. juni 1992, at finalen i EM i fodbold mellem Danmark og Tyskland endte med 2-0.

Nu kan man se klenodier fra dengang på Aarhus Rådhus.

Udstillingen er åben i rådhusets åbningstid den 9.-23. juni.

Man kan tage fotos af og med EM-trofæet:

Den 9. juni kl. 15-17.

Den 10. juni kl. 12-14.

Den 12.–16. juni kl. 15-17.

Den 17. juni kl. 12-14.

Den 19.-21. juni kl. 15-17.

Den 23. juni kl. 14-16.

Der er gratis adgang.

Det er UEFA, der har lånt fodboldmuseet den skinnende pokal, som aldrig bliver overrakt igen, fordi den er erstattet af en ny i forbindelse med EM i 2008.

Mange klenodier

Pokalen står der ikke alene. Den har selskab af en række andre klenodier fra den minderige fodboldturnering – billeder, tekster, trøjer, klenodier, bøger, kunst og videoer.

»Vi har bl.a. en fodbold med samtlige 20 spilleres autografer og Peter Schmeichels handsker,« fortæller initiativtageren til udstillingen – og til fodboldmuseet – Frits Ahlstrøm, der bl.a. har været pressechef i UEFA og DBU og nu er formand for Danmarks Fodboldmuseum.

»Desuden kan man møde tre af dem, der var med i 1992: John Sivevæk, Flemming Povlsen og Morten Bruun.«

Åbningen af udstillingen på rådhuset finder sted fredag kl. 13. Frits Ahlstrøm tror på, at den bliver et stort tilløbsstykke.

»Fodbold og sportens historie er en del af vores kulturarv,« mener han, og han er glad for at kunne give de mange fodboldfans, »der har været med til at gøre fodbold så stor«, mulighed for at komme helt tæt på en glorværdig del af historien.

Fodboldmuseet var oprindeligt planlagt til at åbne i 2017, men bliver nok først en realitet i 2020, tænkt ind som en del af det nye stadion, som AGF har på sin ønskeliste. Lige nu har museet et lokale i Ceres Arena til alle de indsamlede klenodier fra fodboldens danmarkshistorie.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: I det private erhvervsliv var Würtz blevet fyret

Jørgen Svane, pensionist, Skivholmevej 26, Sabro
Brian Sten Larsen skriver i sit indlæg 10/10: Borgmesteren og rådmanden påstår, at de var uvidende om tilstanden i afdelingen Teknik og Miljø og om letbanens krise.

Debat: Nu kan børnene komme sikkert i skole

Henrik Arens, byrådsmedlem, Aarhus kommune (V)
20 mio. kr. mere til sikre skoleveje i Aarhus.

Debat: Den grønne vision for Aarhus er værd at kæmpe for

Lone Hindø, byrådskandidat (S), sognepræst
Det er positivt, at ”et grønnere Aarhus” er rykket højere op på den politiske dagsorden i Aarhus. Bæredygtige projekter har stor social, biologisk og økonomisk værdi.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her