*

Skanderborg

Nye momsregler bringer igen Sølund Musik-Festival i fare

Et finanslovsforslag om at fjerne momskompensation for en del velgørende organisationer får store konsekvenser for Sølund Festivalen.

Sølund Musik-Festival er verdens største musikfestival for udviklingshæmmede. Festivalen har gennem flere år kæmpet for sin overlevelse. Nu trues festivalen igen, denne gang af et finanslovsforslag, der vil fjerne velgørende foreningers mulighed for at søge om delvis moms kompensation. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Et af regeringens finanslovsforslag har trukket sorte skyer sammen over Landsbyen Sølund.

Her bor nogle af Danmarks allersvageste borgere. For dem er Sølund Musik Festival ikke kun verdens største musikfestival for udviklingshæmmede.

Det er den årlige begivenhed i særklasse, som mange af dem venter på med længsel og betragter som årets højdepunkt.

Nu er festivalen i fare... Igen. Blandt årets nye finanslovsforslag er nemlig et, der vil fratage en stor del af de velgørende foreninger muligheden for at få delvis momskompensation.

Sølund Musik-Festival står til med ét pennestrøg at miste omkring 350.000 kr. årligt, og det vil få store konsekvenser for festivalen.

»Nu starter festen fa'me en gang til. Vi troede, vi nu kunne få ro til at udvikle festivalen. I stedet skal vi på den igen og kæmpe for festivalens overlevelse,« siger en tydeligt frustreret Lasse Mortensen, der som festivalleder allerede er i fuld gang med at booke kunstnere til næste års festival.

Sølund: Vi er kaput

»De 150 mio. kr., som ordningen med momskompensation koster staten, er et relativt lille beløb i den samlede finanslov, men for organisationer som min er det en katastrofe og helt urimeligt i forhold til den vigtige opgave, vi løfter,« siger han.

»Vi giver 20.000 udviklingshæmmede årets oplevelse, og er der overskud, uddeles det til de udviklingshæmmedes egne sociale og kulturelle projekter. Vores fond har uddelt flere end 12 mio. kr. efter formålsparagraffen de seneste 25 år,« understreger festivallederen.

Bliver forslaget vedtaget, vil det ramme festivalen allerede til næste år.

»De penge, vi får i momskompensation, udbetales på baggrund af det forrige års festivaltal. Så det beløb vi skulle have i 2018, udbetales på baggrund af festivaltallene fra 2017. Vi har allerede holdt budgetmøder og sat gang i forberedelsen af næste års festivalprogram i sikker forvisning om, at vi ville få momskompensationen. Nu har man så fået den idé, at vi slet ikke skal have udbetalt noget,« sukker Lasse Mortensen.

Ifølge festivalleder Lasse Mortensen vil finanslovsforslaget betyde, at Sølund Musik-Festival årligt mister op til 375.000 kr. i manglende momskompensation. Foto: Lokalavisen

Alle vil blive ramt

»Vi står med håret i postkassen. Vi er kaput. Det rammer os meget voldsomt, og det er kommet som et lyn fra en klar himmel,« siger Lasse Mortensen.

Hos Isobro, der er brancheorganisation for danske indsamlingsorganisationer, er man lige så målløse over finanslovsforslaget, som festivallederen på Sølund.

For det er ikke kun musikfestivalen for udviklingshæmmede, der er i farezonen. Det er også organisationer som Kræftens Bekæmpelse og Læger uden Grænser.

I realiteten vil det ramme alle foreninger, der udfører velgørende arbejde, konstaterer organisationens generalsekretær, Robert Hinnerskov.

»Fjerner man momsgrundlaget, så rammer det alle, uanset hvad politikerne disker op med af refusionspuljer,« understreger han.

»Ordningen blev forbedret i 2009 af Venstre. Christian Jensen sagde dengang til foreningerne, at hvis de ville gøre mere for Danmark, så ville regeringen også gøre mere for dem.«

Det vil kollapse

»Nu går de selvsamme politikere ud og siger, at de kun mente, at ordningen var beregnet til velgørende foreninger inden for socialt arbejde, humanitære foreninger og sygdomsbekæmpende organisationer, og sætter en pulje af på bare 67 mio. kr.,« forklarer han.

»Men selv inden for de tre sektorer er der rigtig mange foreninger i Danmark. Det vil kollapse, og der vil være masser af foreninger, der ingenting får. Hele grundidéen er væk. Alle vil blive ramt, uanset hvad de bliver stillet i udsigt,« siger Robert Hinnerskov.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

JP mener: Coop har lavet selvmål

Hvad er mon den dybere mening med at lade sig spænde for den løbende kampagne mod dansk landbrug?
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Randers venter utålmodigt

Simon Ødegaard Simonsen, kandidat i byråd og folketing (V), Vester Boulevard 17, 8920 Randers
Gudenå er med sine 176 km Danmarks længste å, der munder ud i Randers Fjord midt i landets sjette største by, Randers, som dermed bliver delt i to halvdele: den ene del nord for åen/fjorden og den anden del syd for åen/fjorden.

Debat: ”Klemte” cyklister i Nørregade og Nørre Allé

Thomas Kruse, formand for Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørre Stenbro
Åbent brev til rådmand Kristian Würtz: Med stor beklagelse og til vores forundring må vi konstatere, at der ikke er sket afmærkning af cykelsti i Nørregade og Nørre Allé.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere
Det bobler i garager og kældre
Fredag afholder Godsbanen ølmarked med smagsprøver fra omkring 20 mikrobryggerier. Et af dem er Brew42 i Lisbjerg, der er et nyt kontraktbryggeri for byens efterhånden mange små håndbryggere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her