*

Skanderborg

Efter 12 år står Skanderborgs hvide by næsten færdig

Skanderborgs aarhusianske glashuse afslutter udviklingen af Skanderborg Bakker.

De 31 nye rækkehuse er opført i to etager, hvoraf dele af stueetagen er beklædt med mørke trælister, for at bryde det hvide udtryk. Ligesom de fleste andre boliger i området er husene placeret, så de får bedst mulig udsigt over Skanderborg Sø og mest muligt dagslys. Illustration: Arkitema Architects

»På toppen af Skanderborg har hvide huse rejst sig gennem de seneste 12 år i den helt nye bydel, Skanderborg Bakker, der allerede har fået tilnavnet ”Den hvide by”. Nu er sidste etape ved at stå færdig, og de nyeste boliger skiller sig ud fra mængden. Her er rækkehusene blevet beklædt med hærdet hvidt glas, hvilket har flere fordele,« fortæller Arkitema Architects i en pressemeddelelse.

Siden det aarhusianske arkitektfirma, der er Skandinaviens femte største, i 2005 udtænkte den nye bydel Skanderborg Bakker, er der skudt variationer af hvide huse op på den centrale bakketop med udsigt over Skanderborg Sø. Alle bygninger i området er hvide, men er derudover præget af diversitet. Punkthuse, rækkehuse og villaer blandet med store grønne områder er med til at danne den nye bydel. Nogle af de sidste huse, der bliver bygget i området skiller sig endda markant ud med facader beklædt i hærdet hvidt glas.

Facader af glas

Som et af de første større boligområder i Danmark har Arkitema valgt at arbejde med facader i glas, hvilket ifølge arkitekterne har flere fordele.

»Æstetisk set er der tale om et utraditionelt udtryk, der giver bygningerne mulighed for at reflektere både de grønne farver fra den omkringliggende skov og solens lys, eksempelvis aftensolens rødlige nuancer. Men især vedligeholdelsesmæssigt giver glasfacaden fordele. Mens malede hvide huse skal males jævnligt for at holde den hvide farve, beholder glasmodulerne deres farve, i princippet for evigt, ligesom glaspladerne beskytter husets struktur,« hedder det.

Og den ansvarlige arkitekt og kreative leder i Arkitema, Anders Warmdahl Mikkelsen, uddyber:

»Vi har bygget videre på idéen med glasfacader, som vi har arbejdet med i Arkitema i nogle år, og i Skanderborg Bakker har løsningen været oplagt. Byggeriet ligger op til et skovområde og for at beskytte bedst muligt mod den påvirkning, som husene vil blive udsat, har vi valgt at bruge hærdet glas. Facaden kommer til at fungere som en klimaskærm, der yder en effektiv beskyttelse af husets organiske og nedbrydelige materialer,« forklarer han.

Projekt lakker mod enden

De 650 boliger i Skanderborg Bakker er fordelt over områdets 350.000 kvm, der er udviklet over 12 år. Det er dermed et langstrakt projekt, der nærmer sig sin afslutning for arkitekterne:

»Som arkitekt har det været en fantastisk privilegeret opgave at tegne Skanderborg Bakkers unikke rækkehusbebyggelser og derigennem skabe en helt ny bydel. Det hele startede med en helhedsplan i 2005, og den er nu tæt på at være fuldt ud realiseret.«

» Vi kan allerede se, hvordan beboerne lever og bruger Skanderborg Bakker, og det er meget tilfredsstillende at se, at området er blevet tæt på det, som vi ville skabe for mange år siden,« fortæller Anders Warmdahl Mikkelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Myter og fakta om aldersdiskriminering af seniorer på arbejdsmarkedet

Poul Grosen | Rasmussen, cand.mag., selvstændig ved www.seniorvejen.com Højbjerg
Seniorgruppen er en kompleks størrelse, og barriererne for den findes både hos arbejdsmarkedets parter, hos politikerne og hos seniorerne selv.

Debat: Aarhus er blandt de mest erhvervsfjendtlige kommuner

Kasper Daae, byrådskandidat Liberal Alliance Aarhus
Kun hvis vi skaber et attraktivt miljø for virksomhederne, kan vi sikre, at der i fremtiden er råd til ordentlig kommunal service, skoler og meget mere. Aarhus.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her