*

Politik

Politikere må finde andre steder end Aarhus Rådhus til bryllupsfester

I modsætning til i København kan byrådsmedlemmerne i Aarhus ikke bruge rådhuset til private arrangementer.

Aarhus Rådhus kan lånes til offentlige arrangementer som VIA Designs modeshow med præsentation af afgangselevernes kollektion, som tilskuere oplevede i rådhushallen i 2015. Foto: Katrine Marie Kragh

Hverken politikere eller embedsmænd i Aarhus kan låne eller leje rådhuset til bryllupsreceptioner eller lignende private arrangementer.

Parketgulvene af moseeg på Aarhus Rådhus er nemlig forbeholdt offentlige arrangementer, der skal være kommunale eller have et almennyttigt formål.

Det fremgår af Aarhus Kommunes retningslinjer for brug af rådhuset, ”Aarhus Rådhus – afholdelse af arrangementer”.

»Der er ikke nogle, der må bruge rådhuset i privat regi, og der er heller ikke nogle, der gør det,« fastslår Benny Holm Pedersen, teknisk servicechef på Aarhus Rådhus.

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at beskæftigelsesborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R) i sommer holdt sin bryllupsreception for 300 gæster på rådhuset i København og i bl.a. BT og Ekstra Bladet er blevet kritiseret for kvit og frit at have lånt lokalerne til sit private arrangement i juli. 

Gratis festsal: Borgmester fejrede bryllup med 300 gæster på rådhuset

På Københavns Kommunes hjemmeside er et nedskrevet regelsæt for, hvad medlemmerne af borgerrepræsentationen kan bruge rådhusets lokaler til. Her står bl.a., at kommunen ikke »kan stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer«.

Ekstra Bladet har dog beskrevet, at lånet af lokalet til bryllupsreceptionen ifølge sekretariatschef i borgerrepræsentationen, Flemming Dubgaard, blev muligt på grund af en særlig »mangeårig administrativ praksis« for de folkevalgte politikere, men at der er tale om uskrevne regler.

Adspurgt om, hvorfor dette ikke er muligt i Aarhus, svarer Benny Holm Pedersen:

»Hvorfor skulle politikerne have lov til sådan noget, som du og jeg ikke har? Vi har nogle helt andre retningslinjer her i huset, og de bliver fulgt til punkt og prikke.«

Ifølge reglerne i Aarhus er det muligt at låne rådhuset til møder, messer, receptioner, koncerter og udstillinger. Det kræver, at disse arrangementer er med fri adgang for alle, er til gavn for en bredere kreds, alle politiske partier eller relevante organisationer er repræsenteret, eller at de har et kommunalt formål.

Der må således ikke være tale om private, kommercielle eller religiøse arrangementer.

Arrangører, der lever op til kriterierne, kan kvit og frit låne rådhushallen med plads til 800-1.000 personer, receptionen med plads til op til 80 siddende eller 100 stående samt trafikhallen, der egner sig til udstillinger.

Dog skal der betales for teknikere, kantinen og evt. øvrig brug af rådhuspersonale, lige som der kan lejes lys, mikrofoner, borde m.m.

Ifølge den tekniske servicechef er der en stor efterspørgsel på lokalerne.

»Jeg har lige haft en forespørgsel fra Enhedslisten om et politisk arrangement og sagt, at vores regler er, at så skal alle partier inviteres. Vi kører hårdt på det her,« siger Benny Holm Pedersen, der fortæller, at kommunens regler er opstået »hen ad vejen« og bliver administreret af ham selv og tre-fire andre i en arrangementsgruppe.

Han bliver også ofte kontaktet af banker, forsikringsselskaber og andre firmaer, som gerne vil leje rådhusets lokaler til firmafester.

»De siger, at rådhuset ser fantastisk ud og spørger, om de kan leje det, men alle bliver afvist, fordi huset er forbeholdt kommunale arrangementer,« understreger han.

Heller ikke Odense eller Aalborg kommuner udlåner rådhusets festlokaler til private arrangementer, oplyser kommunernes forvaltninger til Ritzau.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Uddan flere læger

Nicolaj Bang, gruppeformand for De Konservative i Region Midtjylland, Hovedgaden 24, Brabrand
Lægemanglen er massiv og stigende. Længe har vi manglet psykiatere, men nu meldes det, at to af tre lægepraksisser ikke modtager nye patienter.

Debat: Vi vil leve op til vores værdier i hjemmeplejen

Kirsten Høgh Obling, viceområdechef Område Midt, Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune
Når vi er sammen med ældre borgere i hjemmeplejen i Aarhus, handler det for os om de tre værdier troværdighed, respekt og engagement.

Debat: Politisk velfærdsplat

Uffe Lindum, Damledet 21, 8350 Hundslund
I et og alt kan jeg bekræfte essensen af det indlæg, Inge Meyer i Tilst 8/9 havde i JP.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere
Set fra sidelinjen: AGF er Superligaens mest uberegnelige hold
AGF spillede den perfekte udebanekamp i sejren over FC Nordsjælland, men den giver ingen stor tro på langvarig succes, før en fast spillestil giver resultater. Morten ”Duncan” Rasmussen presses af konkurrencen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her