*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Politik

Aarhus Kommune vil undersøge borgmester og den øverste ledelse i sag om bortvist chef

Efter flere mistænkelige forhold i to kommunale afdelinger vil Aarhus Kommune nu have svar på, om personer i den øverste kommunale ledelse har kendt til problemer i en sag om kritisabel forvaltning.

Flere partier har kritiseret, at den øverste ledelses rolle og eventuelle kendskab i sagen tilsyneladende ikke var en del af en undersøgelse af de to kommunale afdelinger Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Borgmesteren i Aarhus Kommune, flere tidligere rådmænd og direktøren i kommunens største magistratsafdeling, Teknik og Miljø, skal nu undersøges af revisionsfirmaet Ernst & Young i en sag om en tidligere forvaltningschef, der er mistænkt for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse.

Det oplyser Aarhus Kommune onsdag aften i en pressemeddelelse, hvor kommunen også skriver, at man vil genoverveje at indføre en whistleblower-ordning.

Det sker, efter at flere partier i Aarhus Byråd har kritiseret, at den øverste ledelses rolle og eventuelle kendskab i sagen tilsyneladende ikke var en del af en fire måneder lang undersøgelse til 1,9 mio. kr. af de to kommunale afdelinger Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service.

Rapport til 1,9 mio. kr. om regelbrud i Aarhus: Ledelsen blev ikke undersøgt

Undersøgelsen viste, at de to kommunale afdelinger i flere tilfælde har brudt kommunens udbudsregler, haft mangelfuld bilagskontrol og foretaget indkøb af privatlignende karakter for offentlige midler.

Den nye undersøgelse skal afdække, om flere højtstående medarbejdere i Teknik og Miljø har haft kendskab til problematiske forhold i de to afdelinger inden november 2015, hvor kommunen i forbindelse med en anmodning om aktindsigt fra Århus Stiftstidende blev opmærksom på en række uregelmæssigheder.

Undersøgelsen vil ifølge kommunen omfatte direktøren i Teknik og Miljø, Erik Jespersen, økonomichef Michael Johansson, HR-chef Hanne Thalund, den nuværende rådmand Kristian Würtz (S), tidligere rådmand Bünyamin Simsek (V), tidligere fungerende rådmand og nuværende formand for teknisk udvalg Camilla Fabricius (S) samt borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Samtidig har Aarhus Kommune givet Ernst & Young mulighed for at udvide undersøgelsen, hvis revisionsfirmaet får oplysninger, der peger på andre personer.

I pressemeddelelsen skriver kommunen, at sagen indikerer, at der under den tidligere forvaltningschef Claus Pedersens ledelse har været en frygt blandt medarbejdere og mellemledere for at gå videre med viden om kritisable forhold.

Derfor vil kommunen genoverveje at indføre en whistleblower-ordning for kommunens ansatte. En ordning, som SF tidligere har foreslået i byrådet, og som De Konservative tirsdag i JP Aarhus foreslog på ny.

Ifølge rådmand i Teknik og Miljø Kristian Würtz vil magistratsafdelingen i samarbejde med flere partier i byrådet sætte gang i en ny undersøgelse, der ifølge rådmanden skal være med til »sikre tilliden til den samlede undersøgelse af sagen.«

»Jeg synes ikke, at der må være tvivl om, hvorvidt EY (Ernst & Young, red.) målrettet nok er blevet instrueret i at afdække et eventuelt kendskab i topledelsen i Teknik og Miljø til de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse,« udtaler rådmanden i pressemeddelelsen.

Som beskrevet i JP Aarhus tirsdag har Venstre foreslået at igangsætte en uvildig undersøgelse af ledelsens rolle i sagen, som ifølge partiets politiske ordfører, Gert Bjerregaard, skulle afdække, om højtstående medarbejdere har haft kendskab til problemer.

De kritisable forhold i de to afdelinger betød i november sidste år, at Claus Pedersen fratrådte sin stilling som chef for Center for Byens Anvendelse, hvor han blev ansat i 2014 efter først at have været chef for Natur og Vej Service.

Måneden efter blev den tidligere topchef bortvist og i marts politianmeldt, og hidtil har rådmanden og direktøren i Teknik og Miljø, Erik Jespersen, peget på, at der ifølge dem har været tale om en chef med »dårlig dømmekraft«.

Tirsdag sagde direktøren til JP Aarhus, at han mener, at den øverste ledelse har levet op til dens ansvar. 

»Det kan godt være, at der er nogen, der vil mene, at der er noget, som vi ikke har haft styr på. Men omvendt kan man også sige, at her er godt nok en ledelse, der handler, når den får information, som den kan handle på. Det er tilfældet,« sagde han.

Kommentar: Kæmpe skandale undersøgt til bunds. Nu mangler toppen.

Venstres forslag er tidligere blevet afvist af både rådmand og direktør, senest efter offentliggørelsen af revisionsrapporten fra Ernst & Young den 24. marts i år. Dengang mente både Kristian Würtz og Erik Jespersen, at sagen var undersøgt til bunds. 

Ifølge rådmanden kunne kommunen ikke have handlet anderledes i sagen, og adspurgt, hvorvidt rådmanden mente, at han har et ansvar for, at de kritisable forhold har kunne finde sted, sagde han den 29. marts til JP Aarhus:

»Nej, det mener jeg ikke. Det, der er mit ansvar som rådmand, er at reagere i det øjeblik, at vi får mistanke om eller finder noget, som ikke burde være foregået. Der har jeg ansvaret for at komme til bunds i de problemer og sørge for at få rettet op på dem.«

Det er i samarbejde med partierne Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og De Konservative, at magistratsafdelingen har besluttet at bede Ernst & Young om at lave en »hurtig, supplerende undersøgelse«, som det lyder i pressemeddelelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Hovedfejlen ved DR er ikke en for høj licens

Ole Hyltoft, forfatter, fhv. bestyrelsesmedlem i DR
Fejlene ved DR er for meget popunderholdning, mangel på klassisk dannelse, og at medarbejderne ikke repræsenterer danskernes politiske forskellighed.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her