*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Politik

DF: Hvis ledelsen ikke har kendt til problemerne, har den sovet i timen

Kritisabel forvaltning: Dansk Folkeparti kræver nye undersøgelser i sag om bortvist kommunal topchef

Knud N. Mathiesen vil bl.a. have undersøgt forholdet mellem direktøren og ejerne af de to nordjyske virksomheder. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Det er »tankevækkende«, hvis ingen i den øverste ledelse i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har kendt til problemerne i de to kommunale afdelinger Natur og Vej Service og Center for Byens Anvendelse.

Det mener Dansk Folkepartis byrådsmedlem Knud N. Mathiesen, der nu kræver en ny undersøgelse af ledelsens rolle i en sag om kritisabel forvaltning, hvor den tidligere forvaltningschef Claus Pedersen er mistænkt for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse.

Forvaltning

Mistænkelige forhold

  • Flere mistænkelige forhold i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service i Aarhus Kommune efterforskes af Østjyllands Politi. Den tidligere forvaltningschef Claus Pedersen har været chef for begge afdelinger.
  • I 2014 blev han chef for Center for Byens Anvendelse, men måtte som følge af sagen forlade sin stilling i november.
  • I december blev han bortvist. Ifølge JP Aarhus’ oplysninger viste en række bilag, at der var købt tøj, bl.a. til børn, for offentlige midler.
  • Den tidligere chef er mistænkt for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse.
  • En rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young har vist, at han bl.a. har skaffet sponsorer til en badmintonklub, hvor han sad i bestyrelsen, blandt seks leverandører i forbindelse med forhandlinger af årlige aftaler.
  • Direktøren for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, har tidligere erkendt, at der har været indgået aftaler, hvor de lovpligtige udbudsregler ikke blev overholdt. Det gælder bl.a. Teknik og Miljøs køb af konsulentbistand for i alt 8,8 mio. kr.

»Hvis ledelsen ikke har været bekendt med det her, har den snorksovet i timen. Det har stået på i så mange år, at det kan ikke passe, at der ikke har været nogen, der har været bekendt med det her,« mener han.

Sponsorater fra Nordjylland

Partiet støtter et forslag fra Venstre, der har krævet en uvildig undersøgelse af ledelsens kendskab i sagen.

Men Dansk Folkeparti mener samtidig, at det er centralt at få kulegravet, hvilket forhold der har været mellem den bortviste chef Claus Pedersen og direktøren i Teknik og Miljø, Erik Jespersen.

»Jeg tror egentligt ikke, at der har været private relationer, men derfor kan de jo godt have kendt hinanden på et niveau, som kan have været med til at holde nogle ting skjult. Det bliver vi nødt til at undersøge,« siger han.

Knud N. Mathiesen henviser til, at direktøren og den tidligere chef begge har relationer til Aalborg, hvor de med nogle års mellemrum blev uddannet.

Samtidig har Claus Pedersen, der bor i Aalborg, som daværende formand for sponsorudvalget i den nordjyske badmintonklub Triton skaffet sponsorer blandt leverandører, hvoraf to var fra Nordjylland.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus kom det største samlede sponsorbidrag fra en nordjysk virksomhed med adresse i Aalborg, der i alt har betalt 227.500 kr. i sponsorater til badmintonklubben. Det skete i en periode, hvor virksomheden indgik aftaler med Natur og Vej Service for i alt 19,8 mio. kr.

Ifølge en rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young blev flere af millionaftalerne i strid med reglerne ikke sendt i udbud. Derfor mener Knud N. Mathiesen, at det bør undersøges, hvor tæt et forhold direktøren har haft til den tidligere chef og ejerne af de to virksomheder.

»Man skal ikke beskylde nogen for noget, de ikke har gjort, men jeg synes, det er tankevækkende, at der ikke bliver sat spørgsmålstegn ved det. Det er en af sagens kerner, at Claus Pedersen har skaffet sponsorer til en badmintonklub fra de pågældende firmaer, og det, mener jeg, er virkeligt væsentligt at få belyst,« siger han.

Han understreger, at »uanset hvordan man vender og drejer det«, er det ledelsen, som har pligt til at holde tilsyn.

»Så det virker underligt, hvis ingen har kendt til problemer,« siger han.

Direktør er tavs

Erik Jespersen har tidligere fortalt til Århus Stiftstidende, at han ikke kendte Claus Pedersen før sin ansættelse i Aarhus Kommune i 2011.

»Jeg har ingen private relationer til Claus Pedersen, og vi har aldrig besøgt hinanden privat,« sagde direktøren til avisen, hvor han også fortalte, at han i løbet af fem år har spillet to runder golf med Claus Pedersen en fredag eftermiddag.

Erik Jespersen har ikke ønsket at kommentere sagen. Han oplyser, at han ikke vil kommentere artikler, hvor der indgår politiske diskussioner.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Hovedfejlen ved DR er ikke en for høj licens

Ole Hyltoft, forfatter, fhv. bestyrelsesmedlem i DR
Fejlene ved DR er for meget popunderholdning, mangel på klassisk dannelse, og at medarbejderne ikke repræsenterer danskernes politiske forskellighed.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her