*

Politik

Kommunen afslører mere socialt snyd

Aarhus Kommune stoppede svindel med bl.a. børnebidrag, sort arbejde og sygedagpenge for ca. 4 mio. kr. mere i 2016 i fht. 2015.

Bedre værktøjer samt nye og mere målrettede indsatser har været med til at bremse flere tilfælde af socialt snyd i Aarhus.

I 2016 fik Aarhus Kommune således godt 11 mio. kr. udbetalt uberettiget i sociale ydelser tilbage i kommunekassen mod ca. 7 mio. kr. året før.

Det fremgår af en afrapportering, ”Kontrolindsats mod socialt snyd 2016”, som politikerne i magistraten fik forelagt mandag.

»Det er et udmærket resultat. Vi har taget nye initiativer for at komme socialt snyd til livs, og vi har haft flere sager. Det har båret frugt til gavn for kommunekassen,« siger Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerservice, der ligesom i magistratafdelingen for sociale forhold og beskæftigelse har en kontrolgruppe til at afdække socialt bedrageri.

100 enlige var ikke enlige

I hendes afdeling er fokus på proformaflytninger, som folk benytter for at opnå friplads, børnebidrag og boligstøtte. Typisk udløser dette svindelnummer ekstra overførselsindkomster på omkring 100.000 kr., som kommunen og staten betaler halvdelen af hver.

Inden for dette felt lykkedes det i 2016 gruppen at afsløre snyd over for kommunen for 5,1 mio. kr. mod 3,2 mio. kr. året før.

Kommunen klandres for overvågning

Et nyt projekt, hvor alle enlige forsørgere skal bekræfte, at de er enlige, tegner sig for hovedparten af resultatet. Det har resulteret i 100 sager, der i alt indbragte kommunen 1,6 mio. kr. Desuden har kontrolgruppen sendt et stort antal kontrolsager til Udbetaling Danmark, hvilket har givet en stor gevinst i forhold til uberettiget børnetilskud og boligstøtte.

Kampagne med lufthavne

Social- og beskæftigelsesforvaltningen afdækker snyd med bl.a. sort arbejde, sygedagpenge samt ulovlig udrejse og opnåede en stigning fra 2015 til 2016 på 2,1 mio. kr. til 6 mio. kr. til gavn for kommunekassen. Ifølge afrapporteringen kan det forklares med bedre mulighed for at samkøre data og at undersøge et større antal sager.

Desuden har en kontrolkampagne med fokus på adresseproblemer og en kampagne sammen med lufthavne i forhold til folk, der rejser ud af landet, resulteret i flere afdækkede svindelsager.

Flere sociale bedragere bliver opdaget

»Vi har haft et udmærket resultat på kontrolområdet på et niveau for tidligere år. Der har bl.a. været særlige kampagneindsatser, som har bidraget til at styrke kontrolindsatsen,« siger Jesper Bork, kontorchef i beskæftigelsesforvaltningen.

Tilfredse politikere

Social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) er også tilfreds med resultatet.

»De medarbejdere, jeg har ansat, har leveret et godt stykke arbejde,« siger han.

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, glæder sig over, at indsatserne virker.

Skyldes flere afsløringer af socialt snyd bedre it eller parallelsamfundsdebat?

»Det er dejligt at se, fordi det er skatteborgeres penge, frem for at de går til mennesker, der ikke er berettiget til dem.«

Venstre peger på, at debatten om parallelsamfund har skærpet kontrolindsatserne.

Med fangsterne i 2016 svarer afdækningen af socialt snyd til niveauet i 2011-2014. Således lå beløbet i 2015 usædvanligt lavt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Kære Aarhus – bandekonflikten er kun lige begyndt

Ali Aminali, byrådskandidat for De Konservative, Aarhus
Rådmand Thomas Medom burde tage ansvar og erkende bandeproblemet. F.eks. ved at melde ud, at han vil følge udviklingen tættere og aktivt deltage i processen fremadrettet.

Debat: Skal ældre og syge uden pårørende overlades til sig selv?

Anette Nellemann Pedersen, sygeplejerske, stud.cand.jur., Aarhus Universitet
3/9 bragte jp.dk en artikel med overskriften: ”Hver anden pårørende hjælper deres ældre og syge, hver dag eller flere gange om ugen”.

Debat: Frustrationer efter fodboldkampen AGF-Lyngby – en hån mod spillets ånd

Ole Juul, tidl. sognepræst, skribent og foredragsholder, Lilleåvænget 6, Hadsten
Mandag aften blev en aldeles uforløst stund, og ærgrelsen over, at en dommer, der åbenbart intet fornemmer af spillets ånd, med en så tåbelig kendelse ødelagde aftenen, sidder i mig endnu.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her