*

Politik

Kommunen afslører mere socialt snyd

Aarhus Kommune stoppede svindel med bl.a. børnebidrag, sort arbejde og sygedagpenge for ca. 4 mio. kr. mere i 2016 i fht. 2015.

Bedre værktøjer samt nye og mere målrettede indsatser har været med til at bremse flere tilfælde af socialt snyd i Aarhus.

I 2016 fik Aarhus Kommune således godt 11 mio. kr. udbetalt uberettiget i sociale ydelser tilbage i kommunekassen mod ca. 7 mio. kr. året før.

Det fremgår af en afrapportering, ”Kontrolindsats mod socialt snyd 2016”, som politikerne i magistraten fik forelagt mandag.

»Det er et udmærket resultat. Vi har taget nye initiativer for at komme socialt snyd til livs, og vi har haft flere sager. Det har båret frugt til gavn for kommunekassen,« siger Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerservice, der ligesom i magistratafdelingen for sociale forhold og beskæftigelse har en kontrolgruppe til at afdække socialt bedrageri.

100 enlige var ikke enlige

I hendes afdeling er fokus på proformaflytninger, som folk benytter for at opnå friplads, børnebidrag og boligstøtte. Typisk udløser dette svindelnummer ekstra overførselsindkomster på omkring 100.000 kr., som kommunen og staten betaler halvdelen af hver.

Inden for dette felt lykkedes det i 2016 gruppen at afsløre snyd over for kommunen for 5,1 mio. kr. mod 3,2 mio. kr. året før.

Kommunen klandres for overvågning

Et nyt projekt, hvor alle enlige forsørgere skal bekræfte, at de er enlige, tegner sig for hovedparten af resultatet. Det har resulteret i 100 sager, der i alt indbragte kommunen 1,6 mio. kr. Desuden har kontrolgruppen sendt et stort antal kontrolsager til Udbetaling Danmark, hvilket har givet en stor gevinst i forhold til uberettiget børnetilskud og boligstøtte.

Kampagne med lufthavne

Social- og beskæftigelsesforvaltningen afdækker snyd med bl.a. sort arbejde, sygedagpenge samt ulovlig udrejse og opnåede en stigning fra 2015 til 2016 på 2,1 mio. kr. til 6 mio. kr. til gavn for kommunekassen. Ifølge afrapporteringen kan det forklares med bedre mulighed for at samkøre data og at undersøge et større antal sager.

Desuden har en kontrolkampagne med fokus på adresseproblemer og en kampagne sammen med lufthavne i forhold til folk, der rejser ud af landet, resulteret i flere afdækkede svindelsager.

Flere sociale bedragere bliver opdaget

»Vi har haft et udmærket resultat på kontrolområdet på et niveau for tidligere år. Der har bl.a. været særlige kampagneindsatser, som har bidraget til at styrke kontrolindsatsen,« siger Jesper Bork, kontorchef i beskæftigelsesforvaltningen.

Tilfredse politikere

Social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) er også tilfreds med resultatet.

»De medarbejdere, jeg har ansat, har leveret et godt stykke arbejde,« siger han.

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, glæder sig over, at indsatserne virker.

Skyldes flere afsløringer af socialt snyd bedre it eller parallelsamfundsdebat?

»Det er dejligt at se, fordi det er skatteborgeres penge, frem for at de går til mennesker, der ikke er berettiget til dem.«

Venstre peger på, at debatten om parallelsamfund har skærpet kontrolindsatserne.

Med fangsterne i 2016 svarer afdækningen af socialt snyd til niveauet i 2011-2014. Således lå beløbet i 2015 usædvanligt lavt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Ferier er en fantastisk tid at arbejde i en sfo

Jan Olesen, ansat, Hasle SFO Alkevej 9, Egå
Specielt sommerferien er en rigtig god tid. Normeringen er i top, tempoet falder langsomt til næsten ugidelighed …
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Mange har sprunget 2017 over

4 af 10 aarhusianere har endnu ikke interesseret sig for kulturhovedstadsåret. Det er som forventet, mener både borgmester og ledelsen af Aarhus 2017.
Annonce
Syv fantastiske oplevelser i Kinas gamle kulturby
Suzhou, som kaldes Østens Venedig på grund af de mange kanaler, rummer nogle af Kinas smukkeste haver, templer og museer med genstande, der fortæller byens flere tusind år lange historie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her