*

Politik

Handicapreform får en hård medfart

Flere organisationer mener, at en reform vil forringe vilkårene for voksne med handicap.

Socialrådmand Thomas Medom (SF) kalder kritikken af øget brug af økonomisk rammestyring forfejlet, da voksenhandicap har samme budget uanset økonomisk model. Foto: Aarhus Kommune

Fire nye borgercentre med hver deres fagekspertise, hvor voksne med handicap skal finde rådgivning, bevillinger og daglig støtte, mere brug af økonomisk rammestyring og oprettelsen af borgerråd, som bl.a. skal sikre, at civilsamfundet spiller en større rolle på handicapområdet.

Sådan lyder dele af en gennemgribende reform af den omstridte og ofte kritiserede handicapindsats for voksne i Aarhus.

Målet er at sikre kvaliteten i handicapindsatsen og samtidig tage livtag med, at antallet af borgere med behov for hjælp stiger markant mere end budgettet. Men planen møder hård kritik hos en række handicaporganisationer.

»Der er virkelig sparet ind til benet på bostederne. Så vi bliver bekymrede, når vi hører, at der lægges op til mere rammestyring, så man har samme pose penge, selvom mange flere borgere får behov for hjælp,« siger formand for Lev Aarhus, Anne Keld Pedersen.

Hendes bekymring deles af Landsforeningen Autisme i Østjylland, Hjerneskadeforeningen og paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer Aarhus.

Forfejlet kritik

Reformen er et resultat af en række dialogmøder, der begyndte i foråret 2016, mellem bl.a. socialforvaltningen, borgere, handicaporganisationer og medarbejderudvalg. Det første forslag blev sendt i høring i december i fjor og mødte kraftig kritik fra flere handicaporganisationer, som ikke kunne genkende idéerne fra møderne i reformudspillet. Herefter blev udspillet justeret, og flere ændringer har imødegået nogle af organisationernes største kritikpunkter.

Analyse: Spareplansreform forhindrer tiltrængt forbrødring

Ændringerne gør dog ikke formand for Danske Handicaporganisationer i Aarhus, Finn Amby, tilfreds:

»De organisationsrepræsentanter, som jeg har snakket med og som har deltaget i dialogprocessen, har meget svært ved at genkende reformen. Der er simpelthen for mange elementer, som ikke udspringer af vores idéer.«

Trods Hjerneskadeforeningens bekymring for den planlagte økonomimodel er formand Jette Sloth Flohr dog tilfreds med, at bostøtteopgaven ikke, som foreslået i første omgang, deles ud på de fire borgercentre, men samles i et.

»En spredning ville udvande vigtig viden indenfor området. Forvaltningen har lyttet til høringssvarene, og inden for hjerneskadeområdet er vi faktisk tilfredse,« siger hun.

Organisationer: Der er præsenteret en gammel og skrottet plan

Socialrådmand Thomas Medom (SF) kalder kritikken af øget brug af økonomisk rammestyring forfejlet, da voksenhandicap har samme budget uanset økonomisk model.

»Ved at skabe en rammestyring på de fire lokale borgercentre sørger vi for, at man bestemmer over midlerne lokalt i stedet for centralt i forvaltningen. Det er jeg stolt af,« siger han og opfordrer organisationerne til at henvende sig til byrådspolitikerne med ønske om flere penge til handicapområdet op til de kommende budgetforhandlinger.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Godt forslag om sundhedstjek

Anne Kjeld Pedersen, formand for LEV Aarhus, Hasselbakken 63, Hasselager
Socialdemokraten Anette Poulsen, formand for Handicaprådet og næstformand i Socialudvalget, foreslår i et læserbrev i JP Aarhus den 7/4, at Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse undersøger, hvorvidt der kan indføres regelmæssige sundhedstjek for mennesker med handicap i Aarhus Kommune

Debat: Demokratiet som gave

Keld Friis, Moesgårdvej 15 B, Højbjerg
Demokratiet skal nok vinde og overleve, primært i mangel på noget, der bare minder om et kvalificeret alternativ. Men demokratiet er alligevel konstant truet af, at vi tager det for givet.

Debat: Videre, grønne rammer omkring Moesgaard

Sebastian Jonshøj, formand i Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus
Tænk, hvis man om hundrede år kan stå på Jelshøj og betragte levende hegn, vidtstrakte skove og blomstrende enge i én sammenhængende, dynamisk vekslende idyl?
Restauranter

Masser af rødt kød og kun lidt salat

Der er kød i store mængder på tallerkenerne hos Köd, en restaurant, som man vel godt kan kalde maskulin med dens forkærlighed for rødt kød, men ikke for grøn salat.
Annonce
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her