*

Kommunalvalg Aarhus
Politik

Handicapreform får en hård medfart

Flere organisationer mener, at en reform vil forringe vilkårene for voksne med handicap.

Socialrådmand Thomas Medom (SF) kalder kritikken af øget brug af økonomisk rammestyring forfejlet, da voksenhandicap har samme budget uanset økonomisk model. Foto: Aarhus Kommune

Fire nye borgercentre med hver deres fagekspertise, hvor voksne med handicap skal finde rådgivning, bevillinger og daglig støtte, mere brug af økonomisk rammestyring og oprettelsen af borgerråd, som bl.a. skal sikre, at civilsamfundet spiller en større rolle på handicapområdet.

Sådan lyder dele af en gennemgribende reform af den omstridte og ofte kritiserede handicapindsats for voksne i Aarhus.

Målet er at sikre kvaliteten i handicapindsatsen og samtidig tage livtag med, at antallet af borgere med behov for hjælp stiger markant mere end budgettet. Men planen møder hård kritik hos en række handicaporganisationer.

»Der er virkelig sparet ind til benet på bostederne. Så vi bliver bekymrede, når vi hører, at der lægges op til mere rammestyring, så man har samme pose penge, selvom mange flere borgere får behov for hjælp,« siger formand for Lev Aarhus, Anne Keld Pedersen.

Hendes bekymring deles af Landsforeningen Autisme i Østjylland, Hjerneskadeforeningen og paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer Aarhus.

Forfejlet kritik

Reformen er et resultat af en række dialogmøder, der begyndte i foråret 2016, mellem bl.a. socialforvaltningen, borgere, handicaporganisationer og medarbejderudvalg. Det første forslag blev sendt i høring i december i fjor og mødte kraftig kritik fra flere handicaporganisationer, som ikke kunne genkende idéerne fra møderne i reformudspillet. Herefter blev udspillet justeret, og flere ændringer har imødegået nogle af organisationernes største kritikpunkter.

Analyse: Spareplansreform forhindrer tiltrængt forbrødring

Ændringerne gør dog ikke formand for Danske Handicaporganisationer i Aarhus, Finn Amby, tilfreds:

»De organisationsrepræsentanter, som jeg har snakket med og som har deltaget i dialogprocessen, har meget svært ved at genkende reformen. Der er simpelthen for mange elementer, som ikke udspringer af vores idéer.«

Trods Hjerneskadeforeningens bekymring for den planlagte økonomimodel er formand Jette Sloth Flohr dog tilfreds med, at bostøtteopgaven ikke, som foreslået i første omgang, deles ud på de fire borgercentre, men samles i et.

»En spredning ville udvande vigtig viden indenfor området. Forvaltningen har lyttet til høringssvarene, og inden for hjerneskadeområdet er vi faktisk tilfredse,« siger hun.

Organisationer: Der er præsenteret en gammel og skrottet plan

Socialrådmand Thomas Medom (SF) kalder kritikken af øget brug af økonomisk rammestyring forfejlet, da voksenhandicap har samme budget uanset økonomisk model.

»Ved at skabe en rammestyring på de fire lokale borgercentre sørger vi for, at man bestemmer over midlerne lokalt i stedet for centralt i forvaltningen. Det er jeg stolt af,« siger han og opfordrer organisationerne til at henvende sig til byrådspolitikerne med ønske om flere penge til handicapområdet op til de kommende budgetforhandlinger.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Var der også bander dengang?

Kamma Ankjærø, Ny Munkegade 80 Aarhus C

Debat: Spar 25 mia. kr., og få bedre motorveje for hele Jylland

Søren Erikstrup, Havhusevej 6, Allingåbro
Hvorfor er der ikke nogen i Vejdirektoratet og Folketinget, der vågner op og spørger, om der findes en løsning, hvor E45 bliver aflastet markant, og Nord-, Vest- og Sydjylland samtidig tilgodeses?
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her