*

Kommunalvalg Aarhus
Politik

Uddannelsesledere i Aarhus frygter nyt uddannelsesloft

Forbud mod dobbeltuddannelser kan forsinke studiestarten og give flere afbrudte uddannelser. På Erhvervsakademi Aarhus vil forbuddet ramme en iværksætteruddannelse.

»Stærkt skadeligt.«

»Uhensigtsmæssig adfærd.«

»Benspænd for hurtig studiestart.«

Der er bekymring hos en række uddannelsesledere i Aarhus, når det gælder regeringens forbud mod dobbeltuddannelser, og en rundspørge viser, at forbuddet vil ramme mindst 200-300 studerende, som sidste år blev optaget med en anden uddannelse. Derudover er der en udbredt bekymring for, at forbuddet kan forsinke studiestarten og give flere afbrudte uddannelser.

Den bekymring har Christian Mathiasen, rektor for Erhvervsakademi Aarhus:

»Vi har eksempler på nogle uddannelser, hvor vi synes, at der er for få studerende, der har tilmeldt sig den afsluttende eksamen her i januar. Vi ved det ikke sikkert endnu, men det er vi ved at undersøge. Det kan være studerende, som vælger ikke at gå op til den afsluttende eksamen, fordi de ikke ved, om de på et tidspunkt får lyst til at tage en anden uddannelse,« siger rektoren.

Forbuddet mod dobbeltuddannelser, der blev vedtaget af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i december, gælder fra optaget til sommer, så studerende med en afsluttet uddannelse ikke kan optages på en ny videregående uddannelse.

»Det virker kontraproduktivt«

På Erhvervsakademi Aarhus vil forbuddet ramme en bachelor-uddannelse i innovation og entrepreneurship, der bl.a. retter sig mod ansøgere med en anden uddannelse og lysten til at starte egen virksomhed. Sidste år var det 4 af 70 ansøgere, der havde en anden uddannelse.

»Man får kun ét skud i bøssen«

»Det virker noget kontraproduktivt, for vi vil meget gerne have, at flere studerende fra videregående uddannelser bliver iværksættere, men de kompetencer kan en studerende med en bacheloruddannelse ikke længere få,« siger Christian Mathiasen.

Hos VIA University College viser en optælling, at 115 af de i alt 6.131 ansøgere sidste år ikke ville kunne optages i 2017, da de havde en videregående uddannelse i forvejen.

På Aarhus Universitet havde 140 ansøgere en AU-uddannelse i forvejen, og dertil skal lægges ansøgere med andre uddannelser.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) ønsker ikke at kommentere situationen i Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Borgerinddragelse skal prioriteres højere

Knud N. Mathiesen, byrådsmedlem (DF)
Borgerinddragelse skal prioriteres højere i det kommende nye byråd i Aarhus Kommune.

Debat: Giv aarhusianerne en grøn garanti ved nye bebyggelser

Anja Rehfeld Bærentsen, by- og regionsrådskandidat (K), bestyrelsesmedlem i Århus, Konservative Vælgerforening
Hvis vi kun tænker på økonomi og på at maksimere antallet af borgere i nybyggerier, er der risiko for, at vi glemmer selve sjælen i Aarhus.

Debat: Mikrolån Aarhus: Intelligent aktivering

Thomas Medom, rådmand for Sociale Forhold & Beskæftigelse (SF)
Mikrolån kan være en gave til borgere, der skal i beskæftigelse. Ordningen er en succes, og det skyldes en stram lovgivning, at den ikke er blevet mere udbredt.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her