*

Politik

Meningsmåling: Alternativet erobrer to pladser i byrådet

Rasmus Nordqvist, Alternativets politiske ordfører, vil gerne vente med at melde partiets lokale mærkesager ud. Arkivfoto: Mathias Svold

Uden et eneste officielt navn på en byrådskandidat eller et kommunalpolitisk partiprogram ser det grønne parti Alternativet ud til at kunne brage ind i Aarhus Byråd ved det kommende kommunalvalg i november 2017.

Alternativet kom i Folketinget ved valget i 2015, og for første gang har JP Aarhus nu taget partiet med i en meningsmåling blandt de aarhusianske vælgere.

Resultatet af målingen, som er foretaget af analyseinstituttet Wilke for JP Aarhus, er, at 7,8 pct. af aarhusianerne ville stemme på Alternativet, hvis der var valg nu. Det svarer til 2 af byrådets i alt 31 mandater og er dermed på niveau med det antal mandater som SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti i dag har i byrådet.

»Det vidner om, at vi landspolitisk står godt. Men vi har også partimedlemmer i Aarhus, som er meget aktive lokalt, og det kan mærkes,« siger Rasmus Nordqvist, politisk ordfører for Alternativet.

Kandidatliste til foråret

Først i det tidlige forår i 2017 vil partiet være klar med sin kandidatliste i Aarhus Kommune. Til den tid vil det også stå klart, hvad Alternativet vil kæmpe for lokalt, konstaterer Rasmus Nordqvist.

»Vi går som på landsplan efter en seriøs bæredygtig omstilling og langt mere inddragende demokrati, men de mere præcise lokale mærkesager må vente lidt endnu,« siger Rasmus Nordqvist.

Alternativets partileder Uffe Elbæk har tidligere i år i JP Aarhus fastslået, at partiet ved det kommende kommunalvalg vil gå efter en rådmandspost.

Ifølge Rune Stubager valgforsker og professor, Aarhus Universitet, er Aarhus oplagt en by, hvor Alternativet vil kunne trække stemmer.

»Så længe partiet har vind i sejlene nationalt, vil de også komme ind i byrådet i Aarhus. Men udfordringen for et nystartet parti er, at der er brug for nogle kandidater, som ikke kvajer sig i valgkampen,« siger Rune Stubager, som påpeger, at Alternativet kun kommer i byrådet ved at tage mandater fra de andre partier.

Måling: De største partier i byrådet mister mandater

»Det er spændende, hvem partiet tager mandaterne fra. Det bliver til november ikke nødvendigvis fra Socialdemokratiet, hvor borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil få meget positiv presse på grund af kulturhovedstadsåret,« siger Rune Stubager.

Uændret magtforhold

I den nye meningsmåling er det netop Socialdemokratiet, som står til at aflevere to af sine i dag 13 mandater i byrådet til Alternativet.

Det vil dog ikke rokere på magtforholdet i byrådet, hvor Socialdemokratiet forsat er det største parti og fastholder et rødt flertal.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lægedækning skal have topprioritet

Henrik Nedergaard, administrerende direktør, Diabetesforeningen
Region Midtjylland er på en skæv kurs i forhold til at styrke den almene lægepraksis. Konsekvenserne kan blive alvorlige.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her