*

Politik

Mange kvinder lever illegalt og får børn i Aarhus

26 gravide uden opholdstilladelse blev tilset i fjor på Røde Kors’ sundhedsklinik i Aarhus.

»De kvinder, der kommer hos os, bor typisk hos familier med opholdstilladelse, og nogen er selv i gang med en familiesammenføringsproces. Men så længe de ikke har opholdstilladelse, har de ikke fuld adgang til sundhedsvæsenet,« siger leder af Sundhedsklinikken Vibeke Lenskjold. Foto: Carsten Bundgaard

Et stort antal kvinder opholder sig illegalt og føder børn i Aarhus.

Det afslører årsrapporten fra Sundhedsklinik for udokumenterede migranter, som drives af Røde Kors i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp. Af rapporten fremgår, at en stigende del af patienterne, som i 2015 tog imod en gratis konsultation på klinikken i Ryesgade, er kvinder.

I 2014 var 55 pct. således kvinder, mens antallet i fjor var steget til 68 pct.

Sundhedsklinikken

Ydelser i 2015:

 • Læge: 154
 • Jordemorder: 38
 • Børnevaccination: 19
 • Fysioterapi: 14
 • Psykolog: 13
 • Henvisning speciallæge: 9
 • Henvisning hospital: 4
 • Henvisning tandlæge: 3
 • Indlæggelse: 3
 • Abort: 3
 • Speciallæge: 1

Ifølge projektleder og leder af Sundhedsklinikken Vibeke Lenskjolds er det ikke undersøgt, hvorfor så mange patienter er kvinder. Men mange af dem bor under trygge forhold i boligområderne i udkanten af byen, vurderer projektlederen.

»De kvinder, der kommer hos os, bor typisk hos familier med opholdstilladelse, og nogen er selv i gang med en familiesammenføringsproces. Men så længe de ikke har opholdstilladelse, har de ikke fuld adgang til sundhedsvæsenet,« siger hun.

Opfylder ikke kriterierne

»Andre er bare flyttet hertil og bor hos en mand, som de er gift med, og som forsøger dem, men søger ikke opholdstilladelse – måske fordi de ved, at de ikke opfylder kriterierne for familiesammenføring,« siger Vibeke Lenskjold.

Flere kvinder opsøger også klinikken i forbindelse med graviditet. I 2015 blev 26 gravide tilset på klinikken af en jordemoder.

»De får børn med de mænd, de bor med, men jeg tror, at det hen ad vejen lykkes dem at få nogle ordnede forhold for børnene. Det er ikke mit indtryk, at der er mange børn, som ikke er registreret,« siger Vibeke Lenskjold, som heller ikke er bekymret for børnenes sundhedstilstand.

»De børn, som bliver vaccineret og kigget på af sundhedsplejersken, er i fin form, og der bliver taget ordentlig vare på dem. Vi har en skærpet indberetningspligt, hvis vi møder noget, der ikke er i orden, men der er ikke nogen børn, som lever under bekymrende forhold. De er veletablerede,« vurderer hun.

Søger psykologhjælp

Røde Kors driver en tilsvarende klinik i København, og der er mange fællestræk i forhold til, hvad patienterne kommer med af lidelser. Flere i Aarhus end i København efterspørger dog hjælp fra en psykolog eller psykiater, og det kan ifølge projektlederen hænge sammen med, at de lever under bedre forhold.

»Jeg ser langt flere i Aarhus end i København, som har et sted at bo og en familie omkring sig, så deres rammer er i orden. Når man har basen på plads, har man også mere overskud til at mærke efter, om man har brug for en psykolog eller psykiater, fordi man har mange traumer med sig,« fortæller Vibeke Lenskjold.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Organdonor eller ej?

Ejner Jensen, Rosendalvej 26, Stavtrup, Viby J
Automatisk organdonation indfører Spanien, Østrig og Frankrig som et såkaldt ”formodet samtykke” om, at man ønsker at donere sine organer.

Debat: Aarhus H skal blive i centrum

Camilla Fabricius, formand for teknisk udvalg (S) | Steen B. Andersen, medlem af teknisk udvalg (S)
Vi har efterhånden set flere gode input i debatten om, hvordan forholdene omkring Aarhus H bør se ud i fremtiden.
Restauranter

Kold mad - og blandingsvin

Restaurantanmeldelse: Det kniber gevaldigt med ambitionsniveauet på Lajmi — både når det gælder mad og betjening.

Rar Bar er blevet til Ombord

Dansk mad: Allan Thallaug og Kristian Sørensen står bag Ombord, Jægergårdsgades nye restaurant, der ligger, hvor Rar Bar lå i 12 år. Det er de to kokkes tredje restaurant.

Måske et kultursammenstød

Kombinationen af ualmindeligt god mad, larm og dårlig akustik falder ikke i anmelderholdets smag. Det er synd for maden.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler

»Man kan få det alle steder«

I hele Aarhus kan man købe cannabis. Kvaliteten er høj og efterspørgslen stor. Det gør det svært for politiet at bekæmpe salget
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce
Viden
Forskere har fundet mulig sammenhæng mellem migræne og slagtilfælde ved operationer
En ny amerikansk journalgennemgang viser, at personer med migræne oftere får slagtilfælde under eller efter en operation. Men det er noget sludder, siger dansk forsker, der mener, at studiet unødigt skræmmer folk med migræne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her