*

Politik

Kulturrådmand: Fjern taburetten under Grimhøj

Mens borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder det en fælles opgave at tage afstand fra udtalelser fra imam i Grimhøj-moskéen, kræver borgerlige politikere egentlig handling.

I en TV 2-dokumentar, der bliver bragt tirsdag, underviser imamen en studiegruppe af kvinder og børn i, at utro muslimske kvinder og frafaldne muslimer ifølge koranens sharialov skal piskes eller stenes. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) finder udtalelserne vanvittige. Han mener, at det er en fælles opgave at tage afstand og modarbejde »deres middelalderlige værdier«. Arkivfoto: Ernst Van Norde

Lokale Aarhus-politikere tager skarpt afstand fra udtalelser fra imam Abu Bilal fra Grimhøj-moskéen i Gellerup.

I en TV 2-dokumentar, der bliver bragt tirsdag, underviser imamen en studiegruppe af kvinder og børn i, at utro muslimske kvinder og frafaldne muslimer ifølge koranens sharialov skal piskes eller stenes. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) finder udtalelserne vanvittige. Han mener, at det er en fælles opgave at tage afstand og modarbejde »deres middelalderlige værdier«.

»Man kan ikke lovgive sig til en løsning. Det kræver et vedholdende pres fra alle besindige mennesker. Også når kameraet er rettet mod næste historie,« skrev borgmesteren mandag på sin Facebook-profil.

Rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad (R) er bestyrtet over de nye omlysninger om Grimhøj-moskéen.

»Jeg synes, at muslimske foreninger og lokalområdet i højere grad bør komme frem og sige, at der åbenbart er nogle i den moské, der bare gerne vil have overskrifter, og det på bekostning af almindelige muslimers ve og vel og integration i det danske samfund. Jeg ved, at der er mange, der ikke bryder sig om dem, og som har fået nok. Jeg vil opfordre dem til, at de i den grad fjerner taburetten under dem,« siger Rabih Azad-Ahmad.

Eftelyser konsekvens

Venstres politiske leder i Aarhus, rådmand for børn og nge Bünyamin Simsek, mener, at imamens ytringer er uacceptable.

»Jeg tror ikke på, at man i Grimhøj-moskéen ikke ønsker sharia i Danmark. De fortolker deres religion ud fra en geografisk afgrænsning, men de fortolker det værste i forhold til hele verden, så jeg tror ikke på dem. Jeg kan som rådmand ikke sætte ind over for det ud over at sikre den forebyggende indsats i forhold til bestyrelsen og formanden for moskéen,« siger Bünyamin Simsek, der vurderer, at udtalelserne er i en juridisk gråzone.

»På det område er vi konsekventløse i Danmark. Denne imams opholdstilladelse, økonomi og forsørgelse bør granskes for at se, om han faktisk er på den anden side af grænsen. Det ville jeg gøre, hvis jeg kunne. Der er også mange handlemuligheder over for gråzonetilfælde som dette, men vi bruger dem ikke. Det skal vi i gang med, så vi får signaleret, hvilken retning vi vil have i vores samfund,« siger han.

En kæp i hjulet

De konservatives leder, Marc Perera Christensen, siger til TV 2 Østjylland, at der er brug for, at alle myndigheder rykker tæt omkring den adresse og laver mandsopdækning hele vejen rundt og hele året rundt.

»Skat, politi og kommune skal simpelthen nidkært holde øje med alt, hvad der foregår. Og alle de steder, hvor vi som kommune har mulighed for at smide en kæp i hjulet, skal vi gøre det,« siger Marc Perera Christensen.

Den omstridte moské på Grimhøjvej 7 får ikke tilskud fra Aarhus Kommune via folkeoplysningsloven. Mandag opfordrede S-gruppeformand Camilla Fabricius kulturrådmanden til at sikre, at moskéen ikke får tilskud, hvis undervisningen i moskéen ikke lever op til reglerne om folkeoplysning. Men det har moskéen ifølge Rabih Azad-Ahmad heller ikke fået siden kommunens tilskud til den muslimske forening Lighed og Broderskab i 2014 blev gransket.

Formanden for Grimhøj-moskéen, Oussama El-Saadi, mener ifølge Ritzau, at det krænker religionsfriheden, når politikere blander sig i den undervisning, der foregår i moskéen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skal ældre og syge uden pårørende overlades til sig selv?

Anette Nellemann Pedersen, sygeplejerske, stud.cand.jur., Aarhus Universitet
3/9 bragte jp.dk en artikel med overskriften: ”Hver anden pårørende hjælper deres ældre og syge, hver dag eller flere gange om ugen”.

Debat: Frustrationer efter fodboldkampen AGF-Lyngby – en hån mod spillets ånd

Ole Juul, tidl. sognepræst, skribent og foredragsholder, Lilleåvænget 6, Hadsten
Mandag aften blev en aldeles uforløst stund, og ærgrelsen over, at en dommer, der åbenbart intet fornemmer af spillets ånd, med en så tåbelig kendelse ødelagde aftenen, sidder i mig endnu.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her