*

Politik

Rådmand: Grimhøjmoské får ikke en krone

Aarhus Kommune giver ikke tilskud til undervisning i Grimhøjmoskéen. Politikere tager skarpt afstand fra udtalelser om piske og stening.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) tager skarpt afstand fra udtalelser fra imam Abu Bilal. Arkivfoto: David Bering

Den omstridte moské på Grimhøjvej 7 får ikke tilskud fra Aarhus Kommune via folkeoplysningsloven.

Det oplyser Kultur og Borgerservice.

»Der er ingen foreninger på Grimhøjvej, der i dag får noget fra os,« siger Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice.

Spørgsmålet om tilskud er blevet aktuelt, efter at både Socialdemokraterne og Venstre har sat fokus på det. Tidligere i dag opfordrede S-gruppeformand, Camilla Fabricius rådmanden for magistratsafdelingen til at sikre, at moskéen ikke får tilskud, hvis undervisningen i moskéen ikke lever op til reglerne om folkeoplysning.

»Jeg har tidligere sagt, at hvis de ikke lever op til folkeoplysningsloven om at bidrage til demokrati og oplysning, så er man ikke berettiget til tilskud, og så må rådmanden for Kultur og Borgerservice tage det ansvar. Og det mener jeg stadigvæk,« siger hun til Ritzau.

S-gruppeformand i Aarhus åbner for at fratage moské tilskud

Venstres leder, Bünyamin Simsek krævede efterfølgende en redegørelse for, om der er udbetalt støtte til moskéen, efter at et enigt byråd, foranlediget af et V-forslag, i 2006 besluttede ikke længere skulle have tilskud.

»Spørgsmålet som rejser sig er, hvad Kultur og Borgerservice Rådmand og Borgmesterens Afdeling siden helt konkret har foretaget sig, og om der er udbetalt midler fortsat. Såfremt det er sket, er det i modstrid med beslutningsforslaget og et alvorligt problem for rådmanden på området,« lyder det fra Bünyamin Simsek.

Aarhus Byråd kulegraver eventuelle tilskud til moské

Flere politikere tager skarpt afstand fra udtalelser fra Grimhøjmoskéens imam Abu Bilal. I en TV2-dokumentar, der bliver bragt tirsdag underviser han en studiegruppe af kvinder og børn i, at utro muslimske kvinder og frafaldne muslimer ifølge koranens sharialov skal piskes eller stenes. Camilla Fabricius opfordrer ifølge Ritzau imam Abu Bilal til at opføre sig ordentligt og tale pænt om kvinder, og Rabih Azad-Ahmad er bestyrtet over udtalelserne.

»Ytringer, der er inden for lovens rammer kan være kloge, og de kan være rigtigt dumme. Og det her er noget af det sidste. Jeg ved, at der er mange unge i lokalområdet, der ikke bryder sig om dem,« siger Rabih Azad-Ahmad, som opfordrer de unge til at »fjerne taburetten« under folkene bag Grimhøjmoskéen.

Ifølge TV 2's optagelser fortæller imamen kvinderne i studiegruppen, at sådanne straffe ikke udføres i Danmark. Bünyamin Simsek køber dog ikke, at Grimhøjmoskéens centrale personer ikke ønsker sharialovgivning i Danmark.

»De fortolker deres religion ud fra en geografisk afgrænsning, men de fortolker det værste i forhold til hele verden, så jeg tror ikke på dem. Derfor finder jeg ytringerne uacceptable. Jeg kan som rådmand ikke sætte ind over for det andet end ved at sikre den forebyggende indsats i forhold til bestyrelsen og formanden for Grimhøjmoskéen,« siger Bünyamin Simsek, der er børne- og ungerådmand.

Muslimsk forening skal tilbagebetale støtte

I 2014 blev kommunens tilskud til den muslimske forening, Lighed og Broderskab, der i 1994-2012 stod på en moské på Grimhøjvej 15, gransket.

I disse år fik foreningen udbetalt over 1,3 mio. kr. i offentlige tilskud til aktiviteter. Efter påstande - bl. a. fra den tidligere imam Ahmed Akkari - om, at disse aktiviteter aldrig har fundet sted, bad Marc Perera Christensen (K) om en redegørelse fra kulturrådmanden.

Rådmanden satte revisionsfirmaet BDO til at lave en undersøgelse, der konkluderede, at tilskuddet til foreningen var baseret på for høje og usikre medlemstal, medlemslisten var mangelfuld, og at der var ikke god nok dokumentation for fremmødet. Herefter krævede kommunen, at foreningen skulle tilbagebetale 124.156 kr. udbetalt i 2012 og 2013.

Lokaletilskuddet til foreningen ophørte med udgangen af 2012, da foreningen stoppede med at bruge sine primære lokaler på Grimhøjvej 15, hvortil de havde fået tilskud. Lighed og Broderskab fik i juni 2014 stoppet sin aktivitetsstøtte for 2014/15 i juni.

Bünyamin Simsek undrer sig over, at tilskuddet ikke blev stoppet tidligere.

»Allerede i 2007 blev det besluttet, at Grimhøj Moskeen ikke skulle have tilskud fra kommunen. Det jeg så kan undre mig over er, hvordan der så skal gå så mange år frem til, at tilskuddet først stopper i 2013,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
V kræver moskétilskud betalt tilbage
Århus Kommune lægger op til en stramning af reglerne for tilskud gennem Folkeoplysningsloven. En ny rapport anbefaler at undersøge foreningers aktiviteter nærmere og er der tale om gudsdyrkelse skal tilskuddet reduceres. Strammere regler vil bl.a. ramme to moskéer, der har fredagsbøn som væsentligste aktivitet.
LA’s integrationsordfører: Lad os skubbe mørkemændene frem i lyset
Christina Egelund, integrationsordfører (LA)
Lad os ikke hjælpe dem, der ikke vil det frie, åbne samfund, men lad os i stedet værne om demokratiets fundament. For undskyld mig, men hvis ikke forsvarer ytringsfriheden, hvem skal så?
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Aarhus for alle og boliger, der inkluderer alle

Anette Poulsen, formand for Aarhus Kommunes Handicapråd og medlem af byrådet (S) | Jørgen Bak, næstformand for Aarhus Kommunes Handicapråd og næstformand i Dansk Blindesamfund
Mennesker med handicap skal have mulighed for selv at vælge, om de vil bo alene, i en selvstændig bolig eller sammen med andre. Et mangfoldigt udbud af boliger kan være med til at fremme inklusion.

Debat: Med en todelt folkeskole vil lederne stå i kø

Allan Tarp, matematikinstruktør ved MATHeCADEMY.net
Ved regionsvalget bliver det forhåbentligt muligt at stemme på en kandidat, som vil påtage sig opgaven at gøre vores skoler tiltrækkende for både ledere, lærere, børn og unge.
Restauranter

En duft af Latinamerika

Priserne er i den høje ende, men den nye restaurant Rømer er absolut et besøg værd. Køkkenet anstrenger sig for at give maden et autentisk sydamerikansk præg, og betjeningen er god.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce
Bolig
Få plads med skrå reoler
Boligredaktøren udvælger hver uge et antal aktuelle historier og nyheder fra boglig- og designbranchen. 
Se flere
Test: Samsungs Galaxy A5 (2017) - en sejlivet mobil
Samsungs Galaxy A5 (2017) fungerer godt, er pæn at se på og holder længe på en optankning. Prisen må Samsung dog godt se på igen. 
Se flere
Undgå vintertrætte fødder med få simple råd
Varmt fodtøj i den kolde tid kan være hårdt for fødderne. Derfor er det vigtigt, at du plejer dem grundigt for at undgå tør og sprækket hud. 
Se flere
Viden
Havets græsplæner renser vandet og redder korallerne
Havgræs gør mennesket mange tjenester, og nu viser det sig, at græsset også er i stand til at fjerne farlige bakterier fra havvandet. Det kan komme både koraller, dyr og mennesker til gode. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her