*

Politik

»Vi kan lave det som en slags erhvervslivets latinerkvarter«

Visioner: Både levn fra industritiden og socialt udsatte hører hjemme i det kommende erhvervsområde, Sydhavnskvarteret, mener teknisk rådmand Kristian Würtz (S), der tirsdag kom med sine visioner for området.

»I stedet for at jævne med jorden og bygge helt nyt skal vi bygge på kvaliteter, der er i forvejen, både med hensyn til den bygningskulturelle arv og ressourcerne, de virksomheder, iværksættere og kunstnere og de socialt udsatte, der er hernede,« siger teknisk rådmand Kristian Würtz (S) og betoner, at denne tilgang er helt ny i forhold til den måde, der normalt laves byudvikling i Aarhus. Foto: David Bering

Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) tager bestik af den lange, gamle kulbro, der troner højt oppe i vejret foran ham på den tidligere Midtkraftgrund mellem Spanien og Sydhavnsgade.

Betonkonstruktionen bliver ikke længere brugt af en kran til at skovle kul. Og umiddelbart rimer kulbroen ikke på et splinternyt erhvervsområde, det såkaldte Sydhavnskvarter, som rådmanden i går inviterede lokalpressen på rundtur i for at dele sine visioner. I den eksisterende plan – fra 2000 – for det gamle industriområde afgrænset af Strandvejen/Spanien og Sydhavnsgade samt banen og Svendborgrampen skal kulbroen og de øvrige bygninger jævnes med jorden for bl.a. at give plads til højhuse til virksomheder, fortæller Kristian Würtz, der nu vil standse bulldozerne.

Visioner

Sydhavnskvarteret

  • Ligger 350 m fra Aarhus H og er byens mest centralt placerede omdannelsesområde.
  • Det skal give Aarhus en helt ny og levende bydel, hvor mangfoldigheden dyrkes, og de små iværksættere blandes med større og konsoliderede virksomheder.
  • Der skal laves en helt ny type udviklingsplan for kvarteret, hvor der skal være mindst 150.000 kvm erhverv.
  • Der bliver nedsat et særligt advisory board med forskellige fagligheder.
  • Udviklingsplanen skal bygge på fem krav: Byliv før byrum før bygninger, erhverv ved havnen med liv i bunden, tæt by, bykvarter i grønt og blåt samt bevarende og rummelig by.
  • Udviklingsplanen forventes færdig til sommer.
Kilde: Aarhus Kommune

»I stedet for at jævne med jorden og bygge helt nyt skal vi bygge på kvaliteter, der er i forvejen, både med hensyn til den bygningskulturelle arv og ressourcerne, de virksomheder, iværksættere og kunstnere og de socialt udsatte, der er hernede,« siger rådmanden og betoner, at denne tilgang er helt ny i forhold til den måde, der normalt laves byudvikling i Aarhus.

Sydhavnskvarteret skal desuden adskille sig fra Skejby, Aarslev, Aarhus Syd og andre erhvervsområder ved, at det kommende område – med plads til mindst 150.000 kvm – skal emme af liv, også efter fyraften.

»Vi kan lave det som en slags erhvervslivets latinerkvarter med en bymæssig identitet, man ellers ikke ser i erhvervskvarterer. Det er selvfølgelig en stor udfordring at få liv døgnet rundt, fordi vi kan ikke have boliger pga. beliggenheden og hensynet til havnevirksomhederne,« siger han.

Gåafstand til Aarhus H

Langs rådmandens venstre side ned mod vandet præger DLG's bygninger og den gamle oliefabrik skylinen, mens det nye Comwell-hotel og EY-Huset troner på bysiden. Og kulbroen skal skabe en forbindelse fra havneområdet til byen, fremhæver Kristian Würtz, som konstaterer, at mange af de virksomheder, som er interesseret i området, lægger vægt på, at der er gåafstand til hovedbanegården.

»Det er helt sikkert, at kulbroen ikke skal stoppe, når den når til Spanien. Den skal hen over Spanien, så vi får forbindelsen for gående over til Aarhus H. Rigtig mange byer er i gang med at bygge spektakulære cykel- og gangbroer imellem bydele. Her har nogle venlige mennesker efterladt, jeg ved ikke, hvor mange tons beton til os,« siger han.

For at realisere visionerne for de kommunalt ejede arealer er der opstillet fem forudsætninger, som skal udgøre et fundament for den kommende udviklingsplan for området. De handler bl.a. om bylivet, placeringen, tæthed, kvarterets forbindelser og rummelighed.

Forudsætningerne er opstillet, efter teknisk forvaltning har haft møder med borgere, interessenter og en række af byrådets udvalg.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus har der været bekymring for fremtiden hos områdets aktører, og således stiftede ca. 70 virksomheder i fjor Foreningen Sydhavnen for at bevare det kreative miljø. Og det har rådmanden tilsyneladende også tænkt sig. Han vil samle en række eksperter til at hjælpe med udviklingen af planen.

Køer er velkomne

Kristian Würtz tager følget med hen til arealerne syd for Jægersgårdgade, hvor mange af disse virksomheder holder til i de gamle slagtehaller.

Muhende køer i Aarhus Slagtehus forsøger at overdøve støjen fra byggerier og biler. Står det til rådmanden, kan køerne fint være en del af det kommende erhvervskvarter. Byrådet og den økonomiske ramme skal afgøre, hvad der skal have lov at blive i området, konstaterer Kristian Würtz.

Han skeler mod de godt 50 biler, som holder parkeret på det tidligere kvægtorv.

»Det her kan blive en god plads,« udbryder han og understreger, at parkering i terræn set med hans briller ikke hører hjemme i området. De skal holde i p-huse.

I bunden af Jægergårdsgade står en gruppe uden for Værestedet, hvor de socialt udsatte holder til. De skal forsat være i området, mener rådmanden.

»Vi skal sige til dem, at de ikke får sparket, fordi byudviklingen kommer. Der vil til hver en tid være socialt udsatte i Aarhus, og de skal også være her. Jeg tror, det er første gang, at vi laver byudvikling, hvor vi ved, der er et tilholdssted for mange socialt udsatte.«

Tyvstarter torsdag

På tilbageturen peger Kristian Würtz på en rød bygning – den tidligere pumpestation.

»Den er fed,« siger han og foreslår, at den fint kunne huse et galleri eller en restaurant.

Over for er et nedbrydningsfirma ved at klargøre grunden øst for Uno-X-tanken. Her tyvstartes udviklingen af Sydhavnskvarteret, idet en køber af grunden præsenteres torsdag, fortæller rådmanden, der har store forventninger til det kommende erhvervsområde:

»Jeg forventer, at vi får et levende erhvervskvarter, som kommer til at høste gevinsten ved at ligge lige ved siden af banegården og Dokk1 med adgang til havnen og i gåafstand til det hele.«

Byrådet bliver præsenteret for udviklingsplanen til sommer.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skal ældre og syge uden pårørende overlades til sig selv?

Anette Nellemann Pedersen, sygeplejerske, stud.cand.jur., Aarhus Universitet
3/9 bragte jp.dk en artikel med overskriften: ”Hver anden pårørende hjælper deres ældre og syge, hver dag eller flere gange om ugen”.

Debat: Frustrationer efter fodboldkampen AGF-Lyngby – en hån mod spillets ånd

Ole Juul, tidl. sognepræst, skribent og foredragsholder, Lilleåvænget 6, Hadsten
Mandag aften blev en aldeles uforløst stund, og ærgrelsen over, at en dommer, der åbenbart intet fornemmer af spillets ånd, med en så tåbelig kendelse ødelagde aftenen, sidder i mig endnu.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her