*

Politik

Borgmester: Flygtninge er byens største udfordring

Ved torsdagens nytårsbriefing på Aarhus Rådhus appellerede borgmester Jacob Bundsgaard (S) til erhvervslivet om hjælp til at integrere flygtninge. Nye virksomheder og en skærpet international profil er fokusområder i 2016.

Borgmester Jacob Bundsgaard appellerede til de aarhusianske erhvervsledere om at tage godt imod flygtninge. Foto: Gregers Tycho

Flygtninge sneg sig ind blandt de traditionelle temaer som vækst, infrastruktur og fokusområder i udviklingen af Aarhus, da borgmester Jacob Bundsgaard (S) torsdag morgen bød velkommen ved den årlige nytårsbriefing for byens erhvervsledere.

I sin tale i rådhushallen udråbte han den aktuelle integrationsopgave som den største udfordring lige nu.

Borgmesteren konstaterede, at Aarhus skal tage sin del af ansvaret for de mange flygtninge, som Danmark modtager. De skal hjælpes med boliger, tøj, mad og på længere sigt uddannelse og arbejde, så de kan komme til at bidrage positivt til samfundsøkonomien, fastslog Jacob Bundsgaard, som appellerede til de ca. 600 fremmødte erhvervsledere om sammen med kommunen at hjælpe til med opgaven.

Også beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) bad om opbakning fra erhvervslivet i fht. at få integreret flygtninge på det aarhusianske arbejdsmarked.

»Jeg vil gerne rette en appel til jer: åben døren,« sagde rådmanden i sit indlæg, hvori han tilføjede, at der i år ser ud til at komme 600 flygtninge til Aarhus.

Infrastrukturen betegnede borgmesteren som den vigtigste rammebetingelse for vækst og udvikling i øjeblikket. Presset på infrastrukturen er stigende, og det er afgørende, at der en god infrastruktur både til og fra og inden for Aarhus, lød det fra Jacob Bundsgaard, der forsikrede, at byen var i gang med tiltag.

Således fremhævede han, at der i de kommende år bliver investeret over én milliard kroner i infrastrukturen. Bl.a. med udvidelser af Viborgvej og ringgaden, tilkobling af Oddervej til ringgaden og letbaneprojektet.

Borgmesteren understregede, at han godt forstår, at folk af og til bliver frustrerede over at holde i kø, men forsikrede, at forbedringerne nok skal komme.

Han kom også ind på arbejdet for en udvidelse af E45, undersøgelsen af en mulig ny lufthavn ved Thomasminde og Kattegatforbindelsen.

Af erhvervspolitiske fokusområder i 2016 fremhævede Jacob Bundsgaard, at Aarhus i højere grad skal udvikle sig til en international by og skærpe sin internationale profil. I år bliver et af tiltagene således at udvikle et såkaldt International House i Dokk1. Lige som det Europæiske Kulturhovedstads projekt i 2017 og et internationaliseringsudvalg også skal præge den ønskede udvikling.

Et andet fokusområde er at skabe nye virksomheder. Derfor skal der sørges for gode rammer for iværksættere, der skaber mange arbejdspladser, fastslog byens førstemand.

Netop rammerne for iværksættere spillede ind på, at iværksætteren Moonis Kamil, der bl.a. har solgt Onfone og iposen.dk, flyttede til Aarhus for at etablere sig.

»Jeg så på, hvor er det, du har den største koncentration af unge mennesker med høj kompetence, superfedt studiemiljø og ”nede- på-jorden- mentalitet”. Der var noget, der virkede rigtigt ved Aarhus,« fortalte Moonis Kamil, da han under nytårsbriefingen talte om sine erfaringer med iværksættermiljøet og tilbuddene i Aarhus.

Herefter gav teknisk rådmand Kristian Würtz (S) og Aarhus Kommunes erhvervschef Jan Beyer Schmidt-Sørensen deres betragtninger omkring, hvordan og hvorvidt Aarhus er gearet til at udvikle sig fra stor by til en storby.

Lone Ryg Olsen, direktør for Danish Food Cluster, der ligger i Aarhus, kom også på scenen og var i sit oplæg inde på, hvordan basen har betydning for udviklingen af fødevareklyngen.

»Aarhus er stor nok til at have viden i verdensklasse, men også lille nok til at have det personlige touch,« fastslog hun.

Festugedirektør Rikke Øxner og Mads Nipper, koncernchef for Grundfos var ligeledes på scenen, hvor de gav deres syn på Aarhus’ styrker og svagheder.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands

»Nogle kalder min musik for scandicana«

Sanger, sangskriver og guitarist Kajsa Vala har sat skub i karrieren med et nyt album, spilletid på P4 og to sange til filmen ”1-2-3-NU”. Lørdag den 29. oktober spiller hun med band på HeadQuarters.
Debatindlæg

Debatindlæg: Faglige møder i tætte alkoholtåger

Svend Kølsen-Petersen, Åkrogs Strandvej 17 A, Risskov
Er det normen i Aarhus Kommune at forene arbejdstid og indtagelse af store mængder alkohol?

Debatindlæg: Magtens arrogance i Brabrand Boligforening

Henrik | Christoffersen, Forskningschef, Cepos
Der anvendes midler til uddannelse af unge i at være buspassagerer. Jeg taler for, at pengene kunne anvendes bedre i skolen. Enig eller uenig?

Debatindlæg: Hvorfor helt derude?

Arne Pedersen,, Ved Gadekæret 1, Lystrup
Annonce
Kommentar
Restauranter

Hestepærer i gourmetklassen

Restaurant: Det kører for Aarhus som aldrig før på det kulinariske område. Nu slutter endnu en restaurant sig til toppen. Kokkene sprudler i køkkenet på Mejeriet på Vilhelmsborg, og tjenerne følger med. Det giver seks stjerner.

Franskmændene har indtaget Bruunsgade

Nordisk Spisehus har lanceret en menu med signaturretter fra franske Michelin-restauranter og kombinerer dem med spisehusets egne retter. Et eksperimenterende verdenskøkken, kalder restauranten det.
Seneste AGF nyheder
Guides til Aarhus
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her