*

Politik

Tvangsfordelte elever klarer sig godt

Tvangsspredning af tosprogede skolebørn med danskproblemer styrker deres sprog og trivsel.

Arkivfoto: Casper Dalhoff

Det konkluderer en ny evaluering af Århus Kommunes særlige ordning, hvor tosprogede skolestartere bliver sprogtestet og efterfølgende fordelt på skoler med færre elever med behov for sprogstøtte.

I fire år har kommunen henvist en række skolestartere til andre skoler end deres lokale skoler, når der har været mere end 20 pct. elever med sprogproblemer.

Evalueringen viser, at fra 0. til 3. klasse har 77 pct. af de henviste børn opnået en markant sproglig fremgang, 14 pct. har en forventelig sproglig fremgang, mens ni pct. ingen sproglig fremgang har. Samtidig hjælper fordelingen til en stærk integration på tværs af kulturer og giver tilfredse forældre, lyder nogle af resultaterne fra analysen.

Glæde hos rådmand

Børne- og ungerådmand Jacob B. Johansen (S) mener, at evalueringen bekræfter, at indsatsen for at fordele eleverne har været rigtig.

»Bedre sprogkundskaber, gode kammerater og støtte fra forældre og lærere giver eleverne et godt afsæt for at klare sig godt i skolen og dermed senere i livet,« siger han i en pressemeddelelse, hvori rådmanden også glæder sig over, at medarbejderne føler sig fagligt klædt på til at tage sig af elevernes behov.

Jacob B. Johansen understreger dog, at der ligger en vigtig opgave i at løfte de elever, som ikke oplever fremgang.

Drillerier og uro

Evalueringen peger desuden på, at det kræver en løbende og fokuseret indsats fra skoler og forvaltning, hvis den positive udvikling skal fortsætte.

Blandt andet oplever nogle elever drillerier og uro i bussen til og fra skole. Det har siden sommerferien været forsøgt løst med en særlig ledsagerordning, hvor skoler og busselskaber sender ekstra personale med busserne.

Otte skoler har været med siden ordningen med at henvise sprogteste børn begyndte i 2006. De otte skoler er: Jellebakkeskolen, Holme Skole, Beder Skole, Elsted Skole, Kragelundskolen, Lystrup Skole, Mårslet Skole og Virupskolen.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Restauranter
Annonce
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her