*

Kommunalvalg Aarhus
Politik

Socialdemokratiet i Aarhus vil sprogteste toårige

Sprogudviklingen hos tosprogede går den forkerte vej, siger borgmesteren. EL, K og V ser på tidligere sprogtest med interesse.

Flere aarhusianske småbørn skal blive bedre til at sige ”mor”, ”mad” og andre vigtige ord på dansk i stedet for på arabisk, somali og vietnamesisk.

Det er formålet med et nyt udspil fra Socialdemokratiet om at fremrykke kommunens sprogtest fra tre- til toårsalderen for tosprogede børn, der ikke går i daginstitution. Udspillet forventes fremlagt en af de kommende dage og kommer i forlængelse af et forslag om automatisk indskrivning af børn i vuggestue, stillet af SF og S i august.

»Det er helt afgørende, at alle børn får det bedst mulige udgangspunkt for deres skolegang. Hvis man ikke kan det danske sprog og den danske kultur, er man bagud fra begyndelsen. Det er vi nødt til at gøre mere for at imødegå,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), der begrunder udspillet med, at børn klarer sig dårligere sprogligt.

Han henviser bl.a. til, at resultatet ved kommunens sprogtest af treårige viser, at 98 pct. af børn med dansk som andetsprog har behov for sprogstimulering. Samtidig fremgår det af en opgørelse, at andelen af tosprogede børn med sproglig fremgang fra treårsalderen til skolestart er faldet fra 95 pct. i årgang 2016/17 til 94 pct. i 2017/18.

V, K og EL ser på udspillet med interesse.

»Jeg vil ikke afvise forslaget. Jeg vil selvfølgelig have effekten vurderet af fagpersoner i Børn og Unge. Men jeg synes, at man laver justeringer i stedet for at tage fat, hvor man reelt kan gøre noget,« siger børne- og ungerådmand og Venstres politiske leder, Bünyamin Simsek.

Han mener, at kommunen skal arbejde med at få forældrene til at tage større ansvar for børnenes læring samt sikre, at beboersammensætningen i f.eks. Gellerupparken ændres, så børnene »snakker dansk i sandkassen«.

Samme meldinger lyder fra K:

»Tidlig screening kan være meget fornuftig. Men i bund og grund er det symptombehandling på, at vi stadig har rigtig mange børn, som vokser op i ghettoområder, hvor der ikke er naturlig stimulans af dansk,« siger Marc Perera Christensen (K), som ønsker en diskussion af indsatsen efter en sprogtesten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Var der også bander dengang?

Kamma Ankjærø, Ny Munkegade 80 Aarhus C

Debat: Spar 25 mia. kr., og få bedre motorveje for hele Jylland

Søren Erikstrup, Havhusevej 6, Allingåbro
Hvorfor er der ikke nogen i Vejdirektoratet og Folketinget, der vågner op og spørger, om der findes en løsning, hvor E45 bliver aflastet markant, og Nord-, Vest- og Sydjylland samtidig tilgodeses?
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her